Till innehåll på sidan

Den falske officeren i Försvarsmakten

Svar på skriftlig fråga 2019/20:744 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fö2020

/

000

25

/SUND

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:744 av Mikael Oscarsson (KD) Den falske officeren i Försvarsmakten

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka initiativ jag har tagit sedan Försvarsdepartementet informerades om att den falske officeren var olämplig ur säkerhetssynpunkt.

I januari 2019 fick Försvarsdepartementet på tjänstemannanivå en kortfattad och övergripande information för kännedom från Justitiedepartementet. Av informationen framgick att det fanns en anställd på Kustbevakningen som inte varit sanningsenlig gällande vissa meriter vid ansökan om den tjänst som personen vid tidpunkten hade hos myndigheten.

Personen hade tidigare varit anställd hos Försvarsmakten. Kustbevakningen hade tagit personen ur tjänst och hade också informerat Försvarsmakten. Att det förhållit sig på detta vis bekräftas av Försvarsmakten som offentligt berättat att den information som Kustbevakningen lämnade till myndigheten faktiskt togs emot och att Försvarsmakten upprättat en säkerhetsrapport grundad på denna.

När informationen nådde Försvarsdepartementet bedömdes ärendet vara hanterat, och det bedömdes också att det inte fanns skäl att informera mig eller att vidta andra åtgärder. Vid detta tillfälle hade Försvarsdepartementet inte heller den sammantagna bild som Dagens Nyheter senare redovisat.

Jag informerades om ärendet i samband med att Dagens Nyheter började rapportera om händelsen. Jag har kommenterat att uppgifterna är allvarliga och att Försvarsmakten får ta fullt ansvar.

I säkerhetsskyddslagen (2018:585) anges att en säkerhetsprövning ska göras innan någon anställs eller får delta i en säkerhetskänslig verksamhet. Av lagen framgår vidare vilka moment en säkerhetsprövning ska innefatta och att den som beslutar om anställning eller annat deltagande i verksamheten, dvs. arbetsgivaren, är ansvarig för att en sådan prövning görs. Utöver lagstiftningen har Försvarsmakten egna föreskrifter om säkerhetsskydd. Säkerhetsskyddslagstiftningen och Försvarsmaktens interna regelverk är tydliga i fråga om såväl krav på säkerhetsprövning som ansvarsförhållanden. Försvarsmaktens ansvar är därmed klargjort. Uppföljning av säkerhetsrutiner ska ske inom Försvarsmakten. Enligt den information jag fått sker också detta.

Försvarsdepartementet kommer att följa upp hur Försvarsmakten hanterar det som inträffat.

Stockholm den 22 januari 2020

Peter Hultqvist

Skriftlig fråga 2019/20:744 av Mikael Oscarsson (KD) (Besvarad 2020-01-15)

Fråga 2019/20:744 Den falske officeren i Försvarsmakten

av Mikael Oscarsson (KD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

DN har avslöjat att en falsk officer under många år har haft flera ledande och känsliga uppdrag inom Försvarsmakten.

Justitieministern och Försvarsdepartementet ska redan för ett år sedan ha fått information om att den falske officeren var olämplig ur säkerhetssynpunkt. Mannen skiljdes dock inte från sin tjänst inom Försvarsmakten utan blev senare stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali.

Försvarsministern har kommenterat att ”Försvarsmakten får ta fullt ansvar” för den uppkomna situationen.

Frågor väcks dock även om det ansvar som åvilar försvarsministern och Försvarsdepartementet. Det uppstår frågor om när försvarsministern fick kännedom om den falske officeren och att denne utgjorde en säkerhetsrisk. En annan fråga som uppstår är varför Försvarsdepartementet inte säkerställde att anställningen skulle upphöra när man hade information om att personen utgjorde en säkerhetsrisk.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka initiativ har ministern tagit sedan Försvarsdepartementet informerades om att den falske officeren var olämplig ur säkerhetssynpunkt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.