Till innehåll på sidan

En nationell lägesbild över tillgång på och förbrukning av läkemedel

Svar på skriftlig fråga 2022/23:425 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2023/ 00964 Socialdepartementet Sjukvårdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:425 av Anna Vikström (S)
En nationell lägesbild över tillgång på och förbrukning av läkemedel

Anna Vikström har frågat mig om jag avser att gå vidare med förslagen om en nationell lägesbild över tillgång på och förbrukning av läkemedel som en av åtgärderna för att åstadkomma en bättre försörjningsberedskap för att säkra tillgången på läkemedel.

Införande av en nationell lägesbild över tillgång, förbrukning och lokalisering av läkemedel i Sverige är en av flera möjliga åtgärder för att möta ökningen av antalet restanmälningar och bristsituationer i fråga om läkemedel. Genom en sådan lägesbild kan myndigheter, vårdgivare och andra aktörer få mer kunskap och bättre underlag för att vidta lämpliga åtgärder och förebygga att bristsituationer utvecklas eller förvärras. På så sätt kan också försörjningsberedskapen förbättras.

Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten har därför haft i uppdrag att göra en förstudie inför framtagandet av en nationell lägesbild över tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter. Som Anna Vikström upp-märksammar redovisade myndigheterna nyligen den del av förstudien som gäller läkemedel i två rapporter. Läkemedelsverket har också lämnat en delrapport om arbetet med medicintekniska produkter. Myndigheternas redovisning och de förslag till fortsatt arbete på området som lämnas i

rapporterna analyseras för närvarande inom Regeringskansliet. Avsikten är att så snart som möjligt återkomma om den fortsatta hanteringen av frågan.

Stockholm den 15 mars 2023

Acko Ankarberg Johansson

Skriftlig fråga 2022/23:425 av Anna Vikström (S) (Besvarad 2023-03-08)

Fråga 2022/23:425 En nationell lägesbild över tillgång på och förbrukning av läkemedel

av Anna Vikström (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Under 2022 restanmäldes 1 615 läkemedel som inte gick att köpa på apoteket. Det är en ökning på mer än 50 procent jämfört med 2021, enligt Läkemedelsverket. Men tyvärr är det inte alltid som det finns lämpliga alternativ. Detta orsakar stress, oro och medicinska risker för patienterna och merarbete för personal inom vården och på apoteken. Läget är särskilt sårbart när det gäller läkemedel utan generikaalternativ eller där det inte finns ett annat terapival. Det finns i dag inte någon fullständig nationell överblick över tillgång och efterfrågan på läkemedel, enligt Läkemedelsverket. Ingen har heller en översikt över vad det finns för läkemedel på olika platser i Sverige.

Statsrådet har i svar på en tidigare skriftlig fråga om restnoteringarna nämnt ett antal åtgärder och bland framhållit att det pågår flera myndighetsuppdrag, varav ett från den förra regeringen var Läkemedelsverket och E-hälsomyndighetens uppdrag att lämna förslag på system för en nationell lägesbild över tillgång, plats och förbrukning av läkemedel och medicintekniska produkter i Sverige. Detta förslag är nu levererat av myndigheterna. Där framgår att det behövs en rad informationsmängder, till exempel av aktuella och historiska lagernivåer, restsituationer och försäljning av läkemedel, information om status hos olika aktörer (partihandlare, öppenvårdsapotek och vårdgivare) och var läkemedlen befinner sig geografiskt. I utredningen framgår också att uppgifter som lämnas kan utgöra en konkurrensnackdel för de berörda företagen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att gå vidare med förslagen om en nationell lägesbild över tillgång på och förbrukning av läkemedel som en av åtgärderna för att åstadkomma en bättre försörjningsberedskap och för att säkra tillgången på läkemedel?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.