Till innehåll på sidan

Förändring av RUT-avdraget

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1520 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2018/ 02462/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1520 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Förändring av RUT-avdraget

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig varför jag försämrar RUT-avdraget som enligt henne är en av de reformer som har varit mest lyckade för jobbskapande och integration.

Som jag har redogjort för flera gånger tidigare är motiven bakom de förändringar av RUT-avdraget som trädde i kraft den 1 januari 2016 att avdraget ska riktas mer mot vanliga hushåll. Det är viktigt för skattesystemets legitimitet att skattepolitiken upplevs som rättvis. Förändringarna bedöms inte innebära någon skillnad för de allra flesta som i dag gör RUT-avdrag. Detta gäller även efter att ytterligare tjänster har införts eftersom det är ytterst få användare av RUT-avdraget som gör avdrag för så pass höga belopp som 25 000 kronor. För 2018 beräknas det röra sig om drygt 2 procent av användarna, vilka beräknas ha en genomsnittlig årlig förvärvsinkomst om ca 900 000 kronor.

RUT-avdraget har utvidgats den 1 augusti 2016 med flyttjänster, it-tjänster och ytterligare trädgårdstjänster och den 1 januari 2017 med reparation och underhåll av vitvaror.

Stockholm den 6 juli 2018

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2017/18:1520 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2018-06-18)

Fråga 2017/18:1520 Förändring av RUT-avdraget

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Möjligheten att få en skattereduktion för köp av hushållsnära tjänster infördes av Alliansen år 2007. Tusentals nya arbetstillfällen skapades, och många som tidigare arbetat svart började betala skatt. Livspusslet blev lättare att lägga för familjer där båda arbetar, och människor som tidigare stod utanför arbetsmarknaden kunde ta klivet in. 

Under mandatperioden borde det ha tagits initiativ till en översyn av systemen för att göra dem bättre och skapa fler möjligheter för jobb att växa fram. I stället har regeringen försämrat både skattereduktionens storlek och beloppsgränserna. Detta har lett till att komplexiteten och den administrativa bördan har ökat ytterligare för både företagen och myndigheterna.

Sverige står inför stora integrationsutmaningar. I tider som dessa är det av stor vikt att politiken fokuserar på att göra det enklare för företag att anställa och skapa fler jobb för människor med låg utbildning och människor utan utbildning. RUT-avdraget är ett lyckat exempel på att det finns en efterfrågan på hushållsnära tjänster om förutsättningarna är de rätta. I stället väljer regeringen att göra precis tvärtom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Varför försämrar ministern en av de reformer som bevisligen har varit mest lyckade för jobbskapande och integration?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.