Till innehåll på sidan

Försvarsberedningens säkerhetspolitiska bedömning

Svar på skriftlig fråga 2018/19:841 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:841 av Hans Wallmark (M)
Försvarsberedningens säkerhetspolitiska bedömning

Hans Wallmark har frågat mig om jag drar någon annan slutsats än den av regeringen tillsatta Försvarsberedningen när det gäller den säkerhetspolitiska bedömningen att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas.

Regeringen delar beredningens bedömning att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har försämrats.

I delrapporten Motståndskraft slår Försvarsberedningen fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Försvarsberedningen konstaterar i slutrapporten Värnkraft att denna bedömning kvarstår och att totalförsvaret därför ska fortsätta att utformas och dimensioneras för att kunna möta väpnat angrepp mot Sverige inklusive krigshandlingar på svenskt territorium.

Försvarsmyndigheterna ska nu analysera rapporten. Därefter vidtar regeringens arbete med en försvarspolitisk inriktningsproposition för 2021–2025. Försvarsberedningens slutrapport, delrapport och arbete utgör en viktig utgångspunkt inför beredningen av nästa försvarspolitiska proposition vilken är planerad att överlämnas till riksdagen 2020.

Stockholm den 16 juli 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:841 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2019-07-08)

Fråga 2018/19:841 Försvarsberedningens säkerhetspolitiska bedömning

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I december 2017 presenterade Försvarsberedningen sin delrapport Motståndskraft, där inriktningen för uppbyggandet av det civila försvaret och det svenska totalförsvaret angavs. Utgångspunkten var en säkerhetspolitisk analys som vilade på slutsatsen: ”Ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Sverige”. Omedelbart markerade olika delar av regeringen genom statsministern och utrikesministern distans till denna framförhandlade formulering mellan en stor del av riksdagens partier inklusive de båda regeringsbärande partierna. Denna slutsats har nu återupprepats i juni 2019 i Försvarsberedningens slutrapport Värnkraft och utgör en bärande del för att motivera den försvarspolitiska inriktning som anges i detta dokument.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Drar ministern någon annan slutsats än den av regeringen tillsatta Försvarsberedningen när det gäller den säkerhetspolitiska bedömningen att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.