Till innehåll på sidan

Hämtningen av misstänkta terrorister till Sverige

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3610 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 12726 / 12727 / 12837 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3602 av Hans Wallmark (M)
Svenskt resestöd till IS-resenärer; fråga 2020/21:3608 av Boriana Åberg (M) UD:s medverkan vid hämtning av misstänkta terrorister samt fråga 2020/21:3610 av Boriana Åberg (M) Hämtningen av misstänkta terrorister

Hans Wallmark har frågat mig om svenska myndigheter och UD i närtid varit behjälpliga och underlättat färd till Sverige för personer kopplade till IS/Daesh. Boriana Åberg har frågat mig om jag anser att det är en lämplig prioritering av UD:s resurser att dessa ska användas för att hämta misstänkta IS-terrorister som enligt uppgift bedömts utgöra en säkerhetsrisk till Sverige.

Boriana Åberg har också frågat statsrådet Damberg vad det är som har föranlett ändringen av regeringens ståndpunkt. Frågan har lämnats över till mig och jag besvarar frågorna samlat.

Riksdagens utrikesutskott och justitieutskott informerades om detta vid ett gemensamt möte den 17 juni. Regeringen har inte ändrat ståndpunkt.

Självstyret i nordöstra Syrien (AANES) meddelade i juni 2021 oss och andra berörda stater att flera brottsutredningar avseende kvinnor med misstänkt delaktighet i IS/DAESHs terror var klara. Det skulle därför bli aktuellt att utvisa de kvinnor som inte kan lagföras lokalt och deras medföljande barn. Detta handlade alltså inte om en repatriering, utan om att hantera en utvisning. Vi har då en folkrättslig skyldighet att ta emot de personer som är svenska medborgare och vi har också ett intresse av att utvisningarna sker på ett säkert sätt, i enlighet med vårt regelverk och internationell praxis. Detta är inte minst viktigt med tanke på barnens utsatta situation. Polis, säkerhetspolis och sociala myndigheter kan då förbereda sig på ett mottagande i Sverige. De utvisade har rest med reguljärt flyg och är själva betalningsskyldiga för sina biljetter.

Stockholm den 15 september 2021

Ann Linde

Skriftlig fråga 2020/21:3610 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2021-09-06)

Fråga 2020/21:3610 Hämtningen av misstänkta terrorister till Sverige

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 5 september rapporterade medier att tre IS-kvinnor har lämnat lägret al-Roj i Syrien för att utvisas till Sverige. En delegation från svenska UD är på plats för att ta emot kvinnorna.

I en intervju med Expressen publicerad den 23 augusti 2019 sa inrikesminister Mikael Damberg följande: ”Sveriges position är fast. Vi har ingen skyldighet att hämta hem de svenskar som rest ner till Syrien och Irak för att strida för IS. Regeringen kommer inte att hämta hem de här terroristerna.”

Enligt det kurdiska självstyret utgör dessa kvinnor en säkerhetsrisk.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad är det som har föranlett ändringen av regeringens ståndpunkt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.