Till innehåll på sidan

Händelsen i England och behovet av ökade kontroller

Svar på skriftlig fråga 2019/20:265 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2019/03502/POL, Ju2019/0

3522

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:265 av Thomas Morell (SD)
Händelsen i England och behovet av ökade kontroller och fråga 2019/20:275 av Thomas Morell (SD) Förstärkta tullkontroller

Thomas Morell har med anledning av den tragiska händelsen i England frågat mig om jag tänker ge polisen de riktade resurser som krävs för att förstärka kontrollerna och därmed begränsa de kriminellas verksamhet. Thomas Morell har även frågat finansminister Magdalena Andersson om hon tänker ge tullen nödvändiga resurser för att förstärka kontrollerna och därmed begränsa de kriminellas verksamhet. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Låt mig inledningsvis uttrycka min djupa bestörtning över den tragiska händelsen i England där 39 människor miste livet. Människosmuggling är ett cyniskt brott som innebär att enskilda människors liv, hälsa och egendom äventyras. Regeringen ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet.

För att förhindra människosmuggling och för att ställa förövarna till svars, krävs en nära internationell samverkan. På EU-området finns regelverk med bestämmelser om människosmugglingsbrott. Inom polissamarbetet mot organiserad och grov internationell brottslighet inom EU är människosmuggling ett av de prioriterade områdena. I december förra året beslutade också Europeiska rådet att vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa människosmugglingen. Det handlar t.ex. om att förbättra samarbetet mellan de brottsbekämpande myndigheterna i EU, samt att utveckla de operativa verktygen för att störa människosmugglingsnätverken.

Polismyndigheten utför kontroller vid inresa till Sverige. I samband med kontrollen får polismän bl.a. undersöka slutna utrymmen i transportmedel för att förhindra olovlig inresa. Vid misstanke om brott kan polisen vidta åtgärder enligt rättegångsbalken. Tullverket övervakar och kontrollerar trafik till och från Sverige så att bestämmelser om in- och utförsel av varor följs. Myndigheten ska även förebygga och motverka brottslighet i samband med in- och utförsel av varor.

Regeringen stärker myndigheterna och ger rättsväsendet bättre förutsättningar att öka tryggheten och att bekämpa alla former av brottslighet. Exempelvis genomförs en historisk satsning på Polismyndigheten som ska växa med 10 000 fler anställda till 2024. Drygt 2 000 av dessa har redan anställts. Regeringen kommer under hösten också att tillsätta en utredning för att ge Polismyndigheten bättre möjligheter att verka i gränsnära områden, bland annat med automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar. Det kan ha stor betydelse för bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet.

Regeringen har även gjort en kraftfull satsning för att öka tullkontrollerna vid gränserna. I budgetpropositionen för 2020 föreslår regeringen att Tullverket får en varaktig anslagsökning på 110 miljoner kronor, som bland annat möjliggör att myndighetens närvaro vid gränserna kan öka. Tullverket har dessutom fått stora anslagsökningar de senaste åren. Dessa betyder att antalet anställda ökar och att kontrollerna vid gränserna kan öka. I de fall myndigheten i sina kontroller av varuflödet misstänker människosmuggling kontaktas Polismyndigheten.

Jag och regeringen kommer att fortsätta ta ansvar för att stärka brottsbekämpningen och öka tryggheten i Sverige. Jag kommer fortsatt att följa denna fråga noga.

Stockholm den 6 november 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2019/20:265 av Thomas Morell (SD) (Besvarad 2019-10-25)

Fråga 2019/20:265 Händelsen i England och behovet av ökade kontroller

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Vi berörs alla av nyheten att 39 människor har hittats döda i en kyltrailer strax utanför London. Att det är fråga om människosmuggling står utom allt tvivel, och mönstret känner vi igen från tidigare händelser med samma tragiska utgång. Mycket talar också för att föraren av transporten är oskyldig, eftersom han hämtade trailern vid en hamnterminal. För föraren måste det här vara mycket påfrestande då han, i varje fall inledningsvis, misstänktes för mord.

Det är välorganiserade internationella nätverk som arbetar med just människosmuggling, och verksamheten är omfattande. Vid ett annat uppmärksammat fall med människosmuggling för några år sedan var verksamheten knuten till en mindre ort i Västra Götaland. Människosmugglingen har ökat, och antalet dödsfall har varit stort genom åren. Det som nu sker i England visar med all önskvärd tydlighet hur grym denna verksamhet är. Under en lång rad av år har Europa, och inte minst Sverige, blundat för den omfattande kriminella verksamhet som styr handeln med människor.

Att de kriminella nätverken har kunnat växa så mycket beror till stor del på utebliven kontroll ute på vägarna och vid gränsövergångar. Upptäcktsrisken är i det närmaste noll, och de kriminella löper mycket liten risk att en transport stoppas, vilket ger dem fritt utrymme att expandera sin brottsliga verksamhet. Förlorare är naturligtvis de människor som dör i den här hänsynslösa hanteringen, men det får också andra konsekvenser i samhället. Det skapas ett parallellt samhälle där de kriminella har sin egen maktutövning.

Att tullens kontroller och inte minst kontroller på väg har minskat kraftigt de senaste åren är väl känt, och det begränsar kampen mot de kriminella nätverken. Eftersom de kriminella arbetar över ytan och eftersom gängen ständigt byter strukturer är behovet av kontroller betydligt större i dag än tidigare. Att vägnätet är en viktig del i den kriminella logistiken är också väl känt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Tänker statsrådet ge polisen de riktade resurser som krävs för att förstärka kontrollerna och därmed begränsa de kriminellas verksamhet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.