Hjälplinjen

Svar på skriftlig fråga 2019/20:599 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:599 av Karin Rågsjö (V)
Hjälplinjen

Karin Rågsjö har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av beslutet att lägga ned Hjälplinjen i en tid av ökad psykisk ohälsa samt utan garantier för att en statlig myndighet eller regioner kan ta över frågan under en period av stora ekonomiska svårigheter för regionerna.

Regionerna har fattat beslut om att stänga Hjälplinjen. Nedläggningen är en följd av regionernas prioriteringar kring vilka tjänster Inera ska förvalta. Regeringen förutsätter att regionerna kommer att integrera stödinsatserna i regionernas reguljära vård. Syftet med att regionerna tar över vårdgivaransvaret är att skapa bättre förutsättningar för patientsäkerhet, kvalitet, dokumentation och uppföljning. Det här är regionernas eget beslut. De har inte inkommit med någon förfrågan eller för regeringen antytt att det skulle vara en fråga om finansiering från staten.

Psykisk hälsa och suicidprevention är prioriterat för regeringen. I år satsar regeringen 2,1 miljarder kronor för insatser inom psykiatri och psykisk hälsa. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna det suicidförebyggande arbetet på nationell nivå. Folkhälsomyndigheten har även i uppdrag att förbereda och genomföra en informations- och kunskapshöjande insats inom området psykisk hälsa och suicidprevention med syftet att bidra till att minska stigma kring psykisk ohälsa och suicid. Under 2019 har Folkhälsomyndigheten fördelat drygt 30 miljoner kronor i verksamhets-bidrag till ideella organisationer för att stödja kunskapsutveckling inom psykisk hälsa och suicidprevention. I budgetpropositionen 2020 föreslår regeringen en ökning med 35 miljoner kronor för bidrag till civilsamhället i syfte att stärka det suicidpreventiva arbetet i. I maj fick Socialstyrelsen i uppdrag att stödja hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens arbete med att förebygga suicid och att ge stöd till efterlevande.

Stockholm den 18 december 2019

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:599 av Karin Rågsjö (V) (Besvarad 2019-12-09)

Fråga 2019/20:599 Hjälplinjen

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hjälplinjen, som sedan 2002 har gett samtalsstöd för människor i kris, läggs ned vid årsskiftet. Linjen har varit öppen eftermiddagar och kvällar alla dagar i veckan. Verksamheten finansieras av landets regioner och sköts av bolaget Inera. Årligen har linjen mottagit runt 30 000 samtal.

Hjälplinjen, som är bemannad med bland annat psykologer, har haft två funktioner: dels som direkt samtalsstödjande, dels som hänvisande part vidare i vårdprocessen. Beslutet att lägga ned telefonlinjen fattades formellt av Ineras vd men bygger på rekommendationer från regionerna. Enligt Inera ska detta in i regionernas ordinarie arbete. Ingen av storstadsregionerna planerar någon ny tjänst som ersättning för hjälplinjen, detta enligt Ekot. Region Skåne, en av få regioner som motsatte sig beslutet, kommer i stället att hantera det genom 1177 Vårdguiden. Den stora fördelen med att hålla verksamheten utanför regionerna var att det tillät en anonymitet som är svår att upprätthålla inom regionen.

Det är med stor förundran vi försöker förstå beslutet, detta i en tid av ökande psykisk ohälsa.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av beslutet att lägga ned Hjälplinjen i en tid av ökad psykisk ohälsa samt utan garantier för att en statlig myndighet eller regioner kan ta över frågan under en period av stora ekonomiska svårigheter för regionerna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.