Till innehåll på sidan

Högskoleprovet

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1973 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:1973 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Högskoleprovet

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig vad jag avser att göra för att minimera skadan av ett inställt prov och om jag avser att arbeta för att ett senarelagt prov under hösten kan genomföras, som kan möjliggöra ansökan till studier vårterminen 2021.

Högskoleprovet är en viktig andra chans för att komma in på en högskoleutbildning och är därför viktigt för regeringen. Det är av yttersta vikt att vi så snart som möjligt kan genomföra högskoleprovet igen – för alla, men särskilt för dem som inte har ett giltigt provresultat sedan tidigare.

Regeringen har under våren och sommaren arbetat hårt för att skapa förutsättningar för att högskoleprovet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt. En rad åtgärder har beslutats, bl.a. en förlängning av giltighetstiden, ett uppdrag att ta fram fler prov och en möjlighet att begränsa gruppen provskrivare till de som inte har ett resultat sedan tidigare. I ett pågående arbete med en extra ändringsbudget har regeringen kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att föreslå att det ska tillskjutas 30 miljoner kronor för provets genomförande.

Frågan om provets genomförande har behandlats i riksdagens utbildningsutskott och jag kan konstatera att det finns ett stort engagemang från många av partierna i riksdagen för att högskoleprovet ska kunna genomföras under hösten. Regeringen har därför arbetat intensivt för att identifiera ytterligare åtgärder för att högskoleprovet ska kunna genomföras så snart som möjligt.

Regeringen har beslutat att tillfälligt flytta ansvaret för genomförandet av högskoleprovet till Universitets- och högskolerådet (UHR) och att universitet och högskolor ska bistå UHR vid genomförandet.

Regeringen har också tillsatt en särskild utredare, som ska fungera som nationell samordnare, med uppdraget att bistå UHR vid genomförandet av högskoleprovet hösten 2020 och våren 2021. Samordnaren ska bl.a. arbeta för att högskoleprovet ska genomföras så snart som möjligt under hösten 2020 så att resultatet kan beaktas vid antagning till högskolan våren 2021.

Regeringens förhoppning är alltså att provet ska kunna genomföras hösten 2020. Det är dock UHR som efter samråd med regionala smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten gör bedömningen av smittrisken vid genomförande av provet.

Jag bevakar frågan noggrant.

Stockholm den 9 september 2020

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2019/20:1973 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) (Besvarad 2020-08-19)

Fråga 2019/20:1973 Högskoleprovet

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Vi nås av beskedet att högskoleprovet för hösten 2020 ställs in på grund av coronaviruset. I stället planeras två tillfällen under våren 2021. Detta minskar chansen för studenter att med hjälp av högskoleprovet söka till utbildningar med antagning våren 2021.

Med tanke på arbetsmarknadssituationen för våra ungdomar på grund av just corona, med företag som minskat antalet arbetstillfällen i yrken som ofta sysselsätter unga, riskerar vi nu att sätta årskullar av ungdomar och unga vuxna i en mycket mindre fördelaktig situation än nödvändigt. Med än fler som ska skriva provet under våren ökar belastningen vid dessa tillfällen. Samtidigt kan fler komma att söka utbildningar senare än önskvärt och då skapa en puckel av antal sökande till utbildningsplatserna.

I ett läge när arbetsmarknaden är ännu tuffare än vanligt på grund av pandemin borde vi göra allt i vår makt för att få så många ungdomar och unga vuxna som möjligt att söka till utbildningar i stället för att de ska lämnas utanför både dessa och arbete.

Med anledning av detta frågar jag statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minimera skadan av ett inställt prov och avser ministern att arbeta för att ett senarelagt prov under hösten kan genomföras, som kan möjliggöra ansökan till studier vårterminen 2021?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.