Till innehåll på sidan

Höjt försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1104 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1104 av Maria Malmer Stenergard (M)
Höjt försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag är beredd att ta några initiativ för att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över det svenska systemet för arbetskraftsinvandring. Syftet är att göra det lättare för högkvalificerade personer att jobba i Sverige och samtidigt ta ett brett grepp om problemen med missbruk och exploatering. Det kan vara befogat för arbetskraftsinvandrare att arbeta deltid, till exempel för att kombinera arbete med studier. Samtidigt är deltidsarbetande en grupp som kan ha en förhöjd risk för exploatering. Den särskilda utredaren ska därför kartlägga i vilken utsträckning deltidsarbetande arbetskraftsinvandrare, särskilt i arbetskraftsintensiva branscher, är utsatta för exploatering och vid behov lämna förslag på åtgärder. Utredaren har även fått i uppdrag att ta ställning till om det ska införas ett försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare. Ett sådant krav påverkar naturligtvis inkomstkravet för arbetstillstånd om man har medföljande familjemedlemmar.

Uppdraget ska i den del som rör bland annat försörjningskrav för familjemedlemmar redovisas i ett delbetänkande senast den 1 februari 2021. Övriga delar ska redovisas senast den 1 november 2021.

Stockholm den 15 januari 2021

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2020/21:1104 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2020-12-18)

Fråga 2020/21:1104 Höjt försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en granskning nyligen riktade Riksrevisionen stark kritik mot regeringens insatser mot arbetskraftsexploatering. Den övergripande kritiken kan sammanfattas i att befintligt regelverk inte ger ett bra skydd mot exploatering och att regeringen inte har gett myndigheterna mandat eller tydliga uppdrag för att motverka arbetskraftsexploatering.

Granskningsrapporten pekar också på enskilda sakfrågor som ökar risken eller som innebär exploatering. En av dessa är att utländska personer riskerar att drabbas av till exempel oskäligt låg lön.

Bland annat för att minska risken för exploatering vill Moderaterna att försörjningskravet vid arbetskraftsinvandring höjs till en nivå som motsvarar heltid, enligt lägstanivå för kollektivavtal eller branschpraxis. Hittills har regeringen inte kommit med några förslag på en höjning av försörjningskravet för arbetskraftsinvandring.

I januariöverenskommelsens punkt nummer 21 står att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”. Samtidigt pekar Riksrevisionens granskning mot att försörjningskravet bör höjas, inte minst för att ge arbetskraftsinvandrare ett bättre skydd.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.