Till innehåll på sidan

Höstens högskoleprov

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3468 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/03476 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3468 av John Weinerhall (M)
Höstens högskoleprov.

John Weinerhall har frågat mig hur jag och regeringen tänker agera för att tillgodose att alla Sveriges unga som vill ska få möjlighet att skriva högskoleprovet i höst.

Högskoleprovet är en viktig andra chans och en möjlighet för enskilda individer att konkurrera vid urval till högskolan, särskilt när det gäller antagning till de mest eftertraktade utbildningarna.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att det ska vara möjligt att genomföra högskoleprovet under coronapandemin. Universitets- och högskolerådet (UHR) har fått i uppdrag att ta fram fler högskoleprov i syfte att kunna genomföra fler provtillfällen och därigenom minska risken för smittspridning av coronaviruset. Regeringen har också förlängt giltighetstiden för högskoleprovsresultat från fem till åtta år. Vidare har regeringen tillfälligt överfört ansvaret för att anordna högskoleprovet från berörda lärosäten till UHR samt tillsatt en nationell provsamordnare som bl.a. ska ge stöd i att genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt. Samordnaren ska också lämna förslag på en permanent organisation för provets genomförande. Regeringen har tillskjutit 30 miljoner kronor för 2020 och 30 miljoner kronor för 2021 bland annat för samordnarens arbete samt för kostnader för att genomföra högskoleprovet. Det har också beslutats om en kraftig utbyggnad av högskolan under 2020 som också fortsätter under 2021. Det är en satsning på över 2 miljarder kronor, inklusive studiemedel, motsvarande ungefär 19 000 utbildningsplatser för 2020 och 2021. Detta är utöver den pågående satsningen i kunskapslyftet. Satsningen har möjliggjort för att fler kunnat antas när söktrycket öka till rekordhöga nivåer.

Regeringen har vidare genom ändringar i högskoleförordningen möjliggjort för UHR att om det behövs av smittskyddsskäl kunna införa en åldersgräns om 19 år för deltagande i högskoleprovet samt att kunna besluta om ett tak för antalet provskrivare. Detta ger bättre förutsättningar för att högskoleprovet ska kunna genomföras trots coronapandemin och att det ska kunna göras smittskyddsäkert. En 19-årsgräns gör att de som får skriva provet är de som också kan söka till högskolan. Hösten 2019 var exempelvis 17 407 av de anmälda födda 2001 eller senare av totalt 51 556 anmälda.

Det är UHR som är ansvarig myndighet för högskoleprovets genomförande under hösten. Inför högskoleprovet hösten 2021 beslutade UHR om en 19-årsgräns för provet samt ett tak på maximalt 40 000 skrivande. Även yngre personer som har påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och som eller avslutat gymnasiet kan göra provet. UHR har fattat sitt beslut i samråd med den nationella provsamordnaren och Folkhälsomyndigheten av smittskyddsskäl. I riksdagsfrågan framförs en oro över att det finns en stor risk att den som är mer än 19 år fyllda och ännu inte kommit in på den utbildning man vill inte får möjlighet att skriva högskoleprovet under hösten 2021.

Anmälan till höstens högskoleprov var öppen den 24 augusti till den 31 augusti. Totalt anmälde sig nära 40 000 personer. Jag är glad att det är så många som anmält sig och som ges möjlighet att skriva provet. Även om högskoleprovet är en viktig väg in i högskolan är det långt ifrån den enda vägen. För att bli antagen till en högskoleutbildning krävs att den sökande är behörig. Högskoleprovet är ett urvalsinstrument och används bara när det finns fler behöriga sökande än platser till en utbildning, vilket gällde ca 17 procent av utbildningarna våren 2021 enligt uppgifter från UHR. Till många högskoleutbildningar görs inget urval, och för att antas till dessa räcker det således att den sökande uppfyller behörighetskraven. Gymnasiebetyg är fortfarande huvudvägen och högskoleprovet en andra chans.

Stockholm den 1 september 2021

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2020/21:3468 av John Weinerhall (M) (Besvarad 2021-08-18)

Fråga 2020/21:3468 Höstens högskoleprov

av John Weinerhall (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

För väldigt många unga är högskoleprovet en viktig chans att komma in på en utbildning. Inte minst under pandemin när ungdomsarbetslösheten har skjutit i höjden är en högre utbildning för många en chans att senare kunna få ett arbete. Att Sveriges unga tar chansen att utbilda sig och på så sätt kunna få ett jobb är något som borde bejakas.

Dessvärre har Universitets- och högskolerådet (UHR) nu aviserat att endast 40 000 unga födda tidigare än 2002 får chansen att skriva högskoleprovet. Detta trots att vaccineringen fortskrider i en hög takt och att vaccinationstäckningen även i yngre åldersgrupper är hög. År 2019 skrev totalt 52 000 personer högskoleprovet. Nog borde det finnas möjlighet, mot bakgrund av såväl vaccinationstäckning som logistik, att lösa det så att alla som vill också får möjligheten att skriva högskoleprovet.

Det finns nämligen en stor risk att den som är mer än 19 år fyllda och ännu inte kommit in på den utbildning man vill nu inte får den möjligheten. Det kan vara för att man har arbetat efter gymnasiet eller för att man har studerat något annat i väntan på chansen att få komma in på sina drömmars utbildning. Vi har ingen rätt att ta ifrån dem chansen att förverkliga livsdrömmar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur tänker statsrådet och regeringen agera för att tillgodose att alla Sveriges unga som vill ska få möjlighet att skriva högskoleprovet i höst?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.