Industrispionage

Svar på skriftlig fråga 2018/19:147 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2018/19:147 av Jessica Rosencrantz (M)
Industrispionage och fråga 2018/19:167 av Björn Söder (SD) Skydd av vital infrastruktur

Jessica Rosencrantz har frågat mig om det är min mening att Sverige bör införa ett regelverk som möjliggör en laglig väg att stoppa utländska företag från att bygga samhällskritisk digital infrastruktur och hur snabbt Sverige kan få ett sådant regelverk på plats. Björn Söder har frågat mig om den svenska regeringen, i likhet med Norge, kommer att överväga nya regleringar för att stoppa utländska leverantörer i syfte att skydda vital infrastruktur och vilka övriga åtgärder jag kommer att vidta för att skydda svensk vital infrastruktur.

Regeringen är medveten om de utmaningar som finns med utländska direktinvesteringar i säkerhetskänslig verksamhet. Under den föregående mandatperioden vidtogs flera åtgärder som innebär en ambitionshöjning avseende säkerhetsskyddet, däribland initiativ till en ny säkerhetsskyddslag.

Regeringen har också tillsatt en statlig utredning som har föreslagit att den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet, till exempel ett bolag, som vill sälja verksamhet eller egendom som har betydelse för Sveriges säkerhet först måste vända sig till en tillsynsmyndighet för samråd (Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen, SOU 2018:82). Om tillsynsmyndigheten bedömer att försäljningen är olämplig från säkerhetsskyddssynpunkt föreslås myndigheten få besluta att försäljning inte får ske. Betänkandet remissbehandlas för närvarande.

I slutet av förra året avslutades även förhandlingarna om en EU-förordning som syftar till att inrätta en ram för granskning av utländska direktinvesteringar i EU. Förordningens inverkan på svensk lagstiftning analyseras för närvarande i Regeringskansliet.

I lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation regleras att operatörerna ska vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att uppgifter som behandlas i samband med tillhandahållandet av tjänsten skyddas. Detta innebär inget förbud mot särskilda produkter men regeringen följer utvecklingen på området.

Stockholm den 13 februari 2019

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2018/19:147 av Jessica Rosencrantz (M) (Besvarad 2019-02-05)

Fråga 2018/19:147 Industrispionage

av Jessica Rosencrantz (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Datatrafiken har ökat kraftigt det senaste decenniet och väntas fortsätta öka. Det finns en ständig efterfrågan på snabbare och mer robust trådlös uppkoppling, och 5G-tekniken är i stort sett redo att rullas ut på ett kommersiellt plan. När vi får 5G på plats kommer många nya möjligheter som kräver en snabbare uppkoppling att öppnas upp. Tekniken är därmed en förutsättning för att ta digitaliseringen till nästa nivå.

I takt med att samhället i allt större utsträckning digitaliseras får samtidigt den digitala infrastrukturen en alltmer central roll som samhällsviktig infrastruktur. Det ställer helt nya krav på de säkerhetsmässiga aspekterna av uppbyggnaden.

Kinesiska Huawei är ett av de företag som kommit långt i sin utveckling av 5G-tekniken, och företaget har därför nämnts som potentiell leverantör av tekniken på flera håll. På senare tid har dock anklagelser från flera länder om bedrägeri och spionage skakat den kinesiska mobiljätten. Bland annat har USA och Australien stoppat bolaget från inblandning i 5G-teknik.

Ett industrispionage från ett utländskt företag skulle potentiellt kunna skada både svensk säkerhet och svenskt näringsliv hårt. Möjligheten att införa ett regelverk för att kunna kontrollera utländska direktinvesteringar, och ytterst ha möjligheten att stoppa de investeringar som hotar vår säkerhet, är därför central.

I ljuset av detta är Anders Ygemans kommentar i relation till Huawei om att Sverige bör överväga att införa lagliga möjligheter att stoppa utländska företag från att delta i utbyggnader av det här slaget välkommen. Beskedet är dock otydligt, särskilt avseende nästa steg i processen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är det statsrådets mening att Sverige bör införa ett regelverk som möjliggör en laglig väg att stoppa utländska företag från att bygga samhällskritisk digital infrastruktur, och hur snabbt kan Sverige få ett sådant regelverk på plats?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.