Till innehåll på sidan

Insatser för att motverka alkoholrelaterade fosterskador

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1515 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1515 av Clara Aranda (SD)
Insatser för att motverka alkoholrelaterade fosterskador

Clara Aranda har frågat mig med vilka konkreta insatser jag avser att verka för att motverka förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador.

Den 24 mars 2022 beslutade regeringen om en ny ANDTS-strategi för perioden 2022–2025. Ett av delmålen i strategin är att barn och unga ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar. Flera insatser genomförs i detta syfte. Regeringen har bl.a. gett Socialstyrelsen i uppdrag att, under perioden 2021–2025, fortsatt stärka och utveckla stödet till barn som anhöriga i familjer med skadligt bruk, missbruk eller beroende, psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning, där våld förekommer, där en förälder eller vårdnadshavare lider av en allvarlig sjukdom eller plötsligt avlider samt till barn vars förälder eller vårdnadshavare är frihetsberövad. I uppdraget ingår även att uppmärksamma och att genomföra insatser för att det ofödda barnet ska skyddas från skador till följd av exponering av alkohol och narkotika under fosterlivet samt vidta åtgärder för att stärka stödet till barn som föds med skador till följd av sådan exponering.

De nationella hälsodataregistren gör det möjligt att bl.a. utvärdera vårdens innehåll, jämlikhet och tillgänglighet och utgör ett viktigt underlag för t.ex. forskning och uppföljning. Eftersom det medicinska födelseregistret (MFR) i dag saknar information om flera viktiga exponeringsfaktorer som kan vara potentiellt fosterskadliga i samband med graviditet, gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att lämna förslag på de författningsändringar som krävs för att datainsamlingen ska kunna innehålla data om nikotinprodukter, alkohol samt andra potentiellt skadliga substanser som används under graviditet. Socialstyrelsen har nu slutfört uppdraget och överlämnade sin rapport med författningsförslag den 27 april 2022. Socialstyrelsens förslag kommer att utgöra ett viktigt underlag för regeringens arbete med att förbättra insamling av information som syftar till att öka kunskapen inom området.

Stockholm den 11 maj 2022

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2021/22:1515 av Clara Aranda (SD) (Besvarad 2022-04-28)

Fråga 2021/22:1515 Insatser för att motverka alkoholrelaterade fosterskador

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Alkohol i fosterstadiet kan, förutom hjärnskador, leda till bland annat missbildningar i hjärtat, njurarna, levern, hormonsystemet och matsmältningskanalen. Barn som föds med alkoholrelaterade fosterskador kan därför på olika sätt hindras från att utvecklas under samma förutsättningar som andra barn och kan även komma att behöva olika typer av vård och insatser, som också innebär en ekonomisk belastning för samhället.

Det preventiva arbetet för att motverka förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador är således otroligt viktigt. Det går att förebygga, och med rätt insatser skulle förekomsten med stor sannolikhet kunna minimeras märkbart. Utbildning av vårdpersonal och andra viktiga nyckelpersoner, som kan bidra till att sprida angelägen kunskap, är en viktig aspekt. Det är också avgörande att blivande föräldrar faktiskt får korrekt information och tidigt inkluderas i det preventiva arbetet.

Omfattningen av förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador måste utredas, och kunskapsläget behöver också uppdateras. Utöver preventiva insatser är det likaså mycket angeläget att verka för att barn som drabbats av skador som orsakats av föräldrars alkoholkonsumtion blir korrekt diagnostiserade och får rätt behandling.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Med vilka konkreta insatser avser ministern att verka för att motverka förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.