Till innehåll på sidan

Kinas agerande mot Hongkong

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1818 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1818 av Åsa Coenraads (M)
Kinas agerande mot Hongkong

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag aktivt och strategiskt avser driva krav på EU-åtgärder, exempelvis sanktioner, mot Kina.

Jag har i tidigare svar till riksdagen framhållit att regeringen beklagar och ser med stort allvar på Kinas beslut att införa nationell säkerhetslagstiftning i Hongkong. Sverige och övriga EU står bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system i enlighet med Hongkongs grundlag. Det är av grundläggande betydelse att de mänskliga fri- och rättigheter som Hongkongborna tillerkänns enligt denna lag fullt ut respekteras. Sverige har vid flera tillfällen framfört vår syn till kinesiska myndigheter, också efter det att den nya säkerhetslagstiftningen trädde i kraft.

Beslutet om att införa ny säkerhetslagstiftning i Hongkong måste fortsatt uppmärksammas i relationen EU-Kina. Det var angeläget att EU tog upp frågan med den kinesiska ledningen vid det toppmöte som skedde mellan EU och Kina den 22 juni. Dagen efter beslutet om ny säkerhetslagstiftning i Hongkong, den 1 juli, uttryckte EU i ett nytt uttalande allvarlig oro över lagstiftningen och uppmanade Kina att undvika allt agerande som undergräver Hongkongs fristående rättssystem. I enlighet med ett beslut av en majoritet i EU-nämnden tog jag vid EU-utrikesministermötet den 29 maj upp frågan om sanktioner på mötet. Det fick inte stöd från någon annan medlemsstat. Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.

Under utrikesministermötet den 13 juli lyfte jag tillsammans med flera andra länder behovet av EU-agerande med anledning av situationen i Hongkong. Givet den mycket allvarliga kritik som riktas mot utvecklingen finns ett ökat momentum i EU-kretsen att i EU:s respons gå bortom uttalanden till mer konkreta åtgärder. Det är viktigt att vi agerar enigt. En diskussion kommer att föras om möjliga alternativ.

Stockholm den 30 juli 2020

Ann Linde

Skriftlig fråga 2019/20:1818 av Åsa Coenraads (M) (Besvarad 2020-07-16)

Fråga 2019/20:1818 Kinas agerande mot Hongkong

av Åsa Coenraads (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Demokratirörelsen i Hongkong har fått ännu svårare att uttrycka sina demokratiska rättigheter till följd av Kinas nya säkerhetslag.

Lagen innebär att Hongkongbor riskerar livstids fängelse för omstörtande verksamhet och separatism. Detta hindrar oppositionella i Hongkong att yttra sig och föra fram budskap om kritik mot Fastlandskina.

Demonstranter i Hongkong möttes i mitten av juli av tårgas och vattenkanoner. 300 personer har redan gripits.

Utrikesministern har uttalat sig i Aftonbladet om det positiva i att EU gemensamt tar ställning för demokrati och yttranderätt gentemot Kina och att införandet av säkerhetslagen strider mot de internationella åtaganden som Kina ställt sig bakom.

Det är nu viktigt att Sverige blir en tydlig röst för demokrati och öppenhet. Krav på Kina måste inrättas, och Sverige ska vara pådrivande i EU.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att aktivt och strategiskt driva krav på EU-åtgärder, exempelvis sanktioner, mot Kina?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.