Till innehåll på sidan

Kontroll av försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård

Svar på skriftlig fråga 2016/17:18 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/05954/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:18 av Susanne Eberstein (S) Kontroll av försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård

Susanne Eberstein har frågat mig hur jag avser att agera för att komma till rätta med den situation som i dag råder på de rättspsykiatriska regionklinikerna.

Precis som Susanne Eberstein säger har frågan ställts till mig tidigare och jag kan inte se att det framkommit något nytt som föranleder ett annorlunda svar.

De grundslagsskyddade fri– och rättigheterna har till syfte att skydda varje medborgare mot olika former av ingrepp från det allmänna. Bland annat innebär det att varje medborgare gentemot det allmänna är skyddad mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse. Nämnda rättighet får dock i viss utsträckning begränsas genom lag. En begränsning får dock inte gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som föranlett den. Motsvarande rättighet och möjlighet till begränsning av denna rättighet följer även av Europakonventionen.

I 8 § lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård anges att vid sluten rättspsykiatrisk vård gäller, om inte annat anges i 8 a §, i tillämpliga delar bestämmelserna i 18–24 §§ lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. Detta innebär att möjligheterna att använda tvångsåtgärder vid psykiatrisk tvångsvård i huvudsak inte skiljer sig åt mellan de två nämnda lagarna. Av 22 § lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) följer att chefsöverläkaren får besluta om att försändelser till patient får undersökas för kontroll av att det inte innehåller egendom som patienten enligt 21 § samma lag inte får inneha. Om en ankommande försändelse innehåller egendom som inte får innehas enligt 21 §, får egendomen omhändertas. Vidare får chefsöverläkaren enligt 22 a § LPT besluta att övervaka försändelser från en patient, om det är nödvändigt med hänsyn till vården eller rehabiliteringen av patienten eller för att undvika att någon annan lider skada. För detta ändamål får chefsöverläkaren öppna, ta del av och kvarhålla försändelser från patienten. Detta innebär att det redan finns goda möjligheter att granska försändelser.

Mot denna bakgrund kan jag i nuläget inte se att det finns tillräckligt starka skäl till att ytterligare inskränka medborgarnas fri- och rättigheter på det sätt som en utökad och regelmässig kontroll av försändelser inom rättspsykiatrisk vård skulle innebära.

Stockholm den 27 september 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:18 av Susanne Eberstein (S) (Besvarad 2016-09-19)

Fråga 2016/17:18 Kontroll av försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård

av Susanne Eberstein (S)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Jag har tidigare frågat statsrådet Wikström om möjligheten att kontrollera försändelser till intagna i rättspsykiatrisk tvångsvård. Statsrådet menade då att det inte fanns anledning att ändra reglerna. Upprinnelsen till frågan var att cheferna vid landets rättspsykiatriska regionkliniker slagit larm om att patienter smugglat in skjutvapen, brandfarliga vätskor, narkotika och andra föremål som utgör en allvarlig fara för både patienter och personal. På fråga från regionklinikerna konstaterade Inspektionen för vård och omsorg att nuvarande lagstiftning inte ger regionklinikerna generell rätt att röntga all inkommande post, trots att man fattat beslut om allmän inpasseringskontroll.

Enligt uppgift är införsel av potentiellt farliga föremål fortfarande ett stort problem. I dag har klinikerna rätt att kontrollera alla besökare, till exempel genom att röntga medhavda väskor. Väljer man att i stället skicka brev eller paket får dessa inte kontrolleras. Det är orimligt. Självklart ska ingripande åtgärder vägas mot medborgarnas fri- och rättigheter. Men både patienter och personal har rätt till trygghet.

Med anledning av detta vill jag därför igen fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur avser statsrådet att agera för att komma till rätta med den situation som i dag råder på de rättspsykiatriska regionklinikerna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.