Till innehåll på sidan

Länsstyrelsernas uppdrag

Svar på skriftlig fråga 2021/22:64 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:64 av Betty Malmberg (M)
Länsstyrelsernas uppdrag

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillfälliga och kortsiktiga uppdrag som delas ut till landets länsstyrelser ges rätt förutsättningar för att kunna genomföras effektivt.

Styrningen av statsförvaltningen ska vara långsiktig, strategisk, helhetsinriktad, sammanhållen, verksamhetsanpassad och tillitsbaserad, som framgår av budgetpropositionen för 2021 (prop. 2020/21:1 UO2). Ovanstående gäller självklart även för de 21 länsstyrelserna. Regeringens styrning av länsstyrelserna ska därtill kännetecknas av en helhetssyn. Regeringen har sett ett behov av att principerna som ligger till grund för styrningen av länsstyrelserna görs mer transparenta och kända (skr. 2018/19:117). I budgetpropositionen för 2021 redovisade regeringen därför ett antal principer vid prövningen av vilka uppgifter och uppdrag som länsstyrelserna ska ansvara för. I budgetpropositionen för 2022 (prop. 2021/22:1 UO1) redovisas även kriterier för att koncentrera vissa verksamheter till ett färre antal länsstyrelser. Detta i syfte att förbättra förutsättningarna för en effektiv, ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet i länsstyrelserna.

Regeringen värnar ovan nämnda principer och att länsstyrelserna ska ha förutsättningar att genomföra de uppgifter och uppdrag som regeringen lägger på myndigheterna. Principerna ska samtidigt vägas mot regeringens behov att skyndsamt kunna lägga uppdrag till länsstyrelserna.

Under pandemin har regeringen exempelvis gett länsstyrelserna ett tjugotal uppdrag som syftar till att begränsa pandemin och dess effekter, uppdrag som också har följts av betydande finansiering. Samtidigt finns uppdrag där tidsutdräkten varit mer begränsad. Det förtjänar att framhållas att länsstyrelsernas arbete med pandemirelaterade uppdrag och uppgifter varit viktiga delar av den svenska pandemihanteringen.

Stockholm den 6 oktober 2021

Lena Micko

Skriftlig fråga 2021/22:64 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2021-09-29)

Fråga 2021/22:64 Länsstyrelsernas uppdrag

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Länsstyrelserna är statens förlängda arm ute i landet. De uträttar ett viktigt och förtjänstfullt arbete på mångahanda områden och av olika karaktär. Till deras ordinarie verksamhet kommer att regeringen många gånger delar ut kortsiktiga uppdrag, som trots att de ibland är mycket komplexa till sin natur svårligen ger rätt förutsättningar för att nå effektiva resultat. Projektkaraktären och den korta tid som står till förfogande är inte alltid hanterbar eftersom det tar tid att rekrytera personal för uppdraget och att sedan i samverkan bygga upp rätt struktur för just det enskilda projektet. I de fall medel inte följer med uppdraget uppstår naturligtvis nya problem att åtgärda innan projekten kan genomföras. 

Samtidigt efterfrågar vi politiker att uppdragen ska ske i samverkan samt vara kostnadseffektiva och evidensbaserade. Detta är svårt att åstadkomma under den korta tid som ibland står till buds. Ett projekt jag nyligen fick kännedom om löpte under fyra månader från det att länsstyrelserna mottog uppdraget till det att det skulle slutredovisas. I uppdraget ingick att samtliga länsstyrelser dessutom skulle ha hunnit samverka internt och externt före redovisningen. Detta exempel ger en bild av situationen och visar att det enligt min mening svårligen kan ge förutsättningar för att motsvara politikens krav om kostnadseffektivitet, evidens och förväntan om att det parallellt sprids kunskapsbaserade metoder till landets 290 kommuner.

Uppföljningar och utvärderingar av olika sakområden har skett under årens lopp, men effekten av kortsiktiga uppdrag i likhet med ovanstående har jag inte kännedom om skulle ha följts upp. Det borde göras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillfälliga och kortsiktiga uppdrag som delas ut till landets länsstyrelser ges rätt förutsättningar för att kunna genomföras effektivt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.