Till innehåll på sidan

Lättade restriktioner

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3633 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2021/06358 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3633 av Markus Wiechel (SD)
Lättade restriktioner

Markus Wiechel har frågat mig hur jag kan motivera beslutet att lätta på restriktioner samtidigt som smittan ökar, antalet inlagda för sjukhusvård blir större och Folkhälsomyndighetens egna kriterier för att lätta på restriktionerna inte uppfylls.

Som det framgår av regeringens plan för avveckling av restriktioner fastställs möjligheterna att ta nästa steg i planen av regeringen, efter dialog med Folkhälsomyndigheten, genom en samlad bedömning av smittläget, belastningen i hälso- och sjukvården och vaccinationsgraden. Det handlar även om en samlad bedömning av det aktuella läget och det troliga framtida läget som avgör om anpassningar och avvecklingar av åtgärder kan genomföras. Det betyder att även om en indikator inte nåtts vid den satta nivån kan en snabb bättre utveckling av de andra indikatorerna kompensera vid en samlad bedömning. Vilken nivå som riket befinner sig på kan därför ändras även om inte samtliga indikatorer som anges under den nivån har nåtts. Folkhälsomyndigheten betonar att en ännu högre vaccinationstäckning i landet är det effektivaste verktyget för att minska smittspridningen.

Den 7 september 2021 kommunicerade Folkhälsomyndigheten sin samlade bedömning av pandemiläget. Myndigheten bedömer att nivå 1 kommer att inträffa i slutet på september och därmed är det möjligt att den 29 september ta steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner. Fram tills dess


följer regeringen, i dialog med Folkhälsomyndigheten, utvecklingen mycket nogsamt. Fram tills dess följer regeringen, i dialog med Folkhälsomyndigheten, utvecklingen mycket nogsamt.

Stockholm den 22 september 2021

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2020/21:3633 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-09-09)

Fråga 2020/21:3633 Lättade restriktioner

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regeringen har meddelat att i stort sett samtliga av de få restriktioner som fortfarande finns kommer att tas bort i slutet av månaden. Det är naturligtvis många som har längtat efter en återgång till det normala, samtidigt som vi är väl medvetna om att läget är allt annat än bra beträffande smittspridningen. Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 ökar, vilket det gjort i flera veckor, och siffrorna över smittspridningen visar på precis samma sak: Läget förvärras i hela landet. Det är inte särskilt konstigt, mot bakgrund av vilken årstid vi befinner oss i och med tanke på att skolorna öppnat igen.

Folkhälsomyndigheten har bland annat hänvisat till vaccintäckningen i landet för att motivera beslutet, vilket minst sagt kan anses vara en aning märkligt. Tidigare har man talat om att minst 80 procent av befolkningen borde vara vaccinerad, men vi är långt ifrån det målet. Runt 4 miljoner svenskar är nämligen ovaccinerade, och smittan som härjar just nu är betydligt mer smittsam än den vi tidigare sett. I kombination med att man uppenbarligen inte avser att följa ledande smittskyddsexperter samt resten av länderna i Europa med vaccination av barn från tolv år blir det hela än märkligare. Målet för att ens lätta på några restriktioner i enlighet med vad myndigheten tidigare har antytt kan helt enkelt inte uppnås (men ändå gör man det redan nu). Därtill kan man fråga sig vilka signaler regeringen med tillhörande myndigheter sänder ut när man plötsligen antyder att allt är som vanligt och att pandemin är över.

Mot bakgrund av tidigare frågor framgår det med all önskvärd tydlighet att det inte spelar någon roll för socialministern hur fel hennes främsta expertmyndighet har rörande covid-19: Hennes förtroende för dem är intakt och kommer så att förbli – trots att de utmärkt sig för att närapå aldrig ha rätt. Ej heller tycks det spela någon roll att de sprider felaktiga eller vilseledande uppgifter. Socialministern lyssnar på dem oavsett. Det blir därför konstigt när regeringen går vidare med att lätta på restriktionerna samtidigt som Folkhälsomyndighetens egna kriterier för detta inte är uppfyllda.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur kan ministern motivera beslutet att lätta på restriktioner samtidigt som smittan ökar, antalet inlagda för sjukhusvård blir större och Folkhälsomyndighetens egna kriterier för att lätta på restriktionerna inte uppfylls?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.