Till innehåll på sidan

Miljölagstiftningen och Sveriges säkerhet

Svar på skriftlig fråga 2019/20:770 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2020/00103/Me

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:770 av Jörgen Berglund (M)
Miljölagstiftningen och Sveriges säkerhet

Jörgen Berglund har frågat försvarsministern om han tänker agera på något sätt för att komma till rätta med att miljöbalken i slutänden får företräde framför Sveriges säkerhet utifrån behovet att förebygga olyckor och skogsbränder samt säkerställa elleveranser. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Miljöbalkens bestämmelser om områdesskydd behövs för att säkerställa skydd för natur- och kulturlandskapet. Områdesskydd syftar bland annat till att skydda den biologiska mångfalden. Regler om områdes- och artskydd är nödvändiga för att Sverige ska uppfylla internationella åtaganden. Dispens från bestämmelser om områdesskydd prövas utifrån förutsättningar i de enskilda fallen och jag kan inte kommentera den prövning som lyfts av frågeställaren. En förutsättning för att dispens ska ges från förbudsbestämmelser för naturreservat och biotopskydd är att det finns särskilda skäl. Jag kan konstatera att praxis visar att säkerställande av samhällsviktig infrastruktur i de allra flesta fall betraktas som särskilda skäl vid prövning enligt tillämpliga bestämmelser. Målsättningen i planering och underhåll av samhällsviktig infrastruktur behöver dock vara att bevara naturvärden samtidigt som samhällsviktiga funktioner tryggas. Det är ofta möjligt med god planering, kunskap och samverkan mellan olika aktörer. Generellt kan jag även säga att det finns bestämmelser i miljöbalken om avvägning mellan olika intressen. Vid avvägningar kan i vissa fall andra allmänna intressen, såsom totalförsvarsintresset, ges företräde framför till exempel naturvårdsintresset.

Avslutningsvis vill jag också lyfta att även biologisk mångfald är betydelse-full ur ett beredskaps- och krisperspektiv. Rik biologisk mångfald är en förutsättning för att vi ska ha robusta och anpassningsbara ekosystem, som kan fortsätta leverera mat, råvaror, rent vatten och luft med mera även i ett förändrat klimat och vid andra ännu inte kända utmaningar.

Stockholm den 29 januari 2020

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2019/20:770 av Jörgen Berglund (M) (Besvarad 2020-01-20)

Fråga 2019/20:770 Miljölagstiftningen och Sveriges säkerhet

av Jörgen Berglund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt Svenska kraftnät hotar träd att falla över viktiga högspänningsledningar på 65 platser i landet, med risk för avbrott i elleveranserna och risk för skogsbränder. I dag gör naturvärden att Svenska kraftnät inte får fälla träden. I Västernorrland förlorade nyligen Svenska kraftnät ett mål i Mark- och miljööverdomstolen mot Skogsstyrelsen där Svenska kraftnät ville fälla 47 träd i kanten på en kraftledningsgata. Området är sedan några år tillbaka ett biotopskyddsområde beslutat av Skogsstyrelsen. I detta fall handlade det om en av de viktigaste huvudkraftledningarna som förmedlar el från vattenkraft i norr till södra Sverige, en ryggrad i Nordens elförsörjning, enligt Svenska kraftnät. Domstolen hänvisar till att ett biotopskyddsområde har ett närmast absolut skydd enligt miljöbalken.

Detta är naturligtvis mycket allvarligt, inte minst ur ett beredskaps- och krisperspektiv. Om vi i Sverige har miljölagstiftning som motverkar möjligheterna att förebygga olyckor och skogsbränder och motverkar möjligheterna till säkra elleveranser bör naturligtvis lagstiftningen ses över. Även Försvarsmakten har i olika sammanhang lyft upp denna typ av problematik, där olika intressen står emot varandra och där i slutändan miljöbalken får företräde framför Sveriges säkerhet. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Tänker ministern agera på något sätt för att komma till rätta med ovan beskrivna problematik, eller anser ministern att det är bra som det är?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.