Till innehåll på sidan

Möjlighet att tillhandahålla drav för utfodring

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1590 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:1590 av Annicka Engblom (M)
Möjlighet att tillhandahålla drav för utfodring

Annicka Engblom har frågat mig om jag med tanke på det akuta läget, ämnar vidta omedelbara åtgärder för att lätta på regelverket så att landets mikrobryggerier liksom tidigare ska kunna skänka restprodukten drav till lokala lantbrukare och djurhållare.

Det svenska lantbruket är drabbat av foderbrist på grund av långvarig torka. Läget är allvarligt och regeringen arbetar tillsammans med myndigheter och bransch för att tillgängliggöra det foder som finns i Sverige. Flera åtgärder har vidtagits för att underlätta situationen för modernäringen.

Drav kan fungera väl som foder. Möjligheten att skänka eller sälja det till djurhållare finns redan idag. EU-regler på foderområdet kräver emellertid att bryggerier registrerar sig som foderleverantörer hos Statens jordbruksverk för att leverera drav till foderindustri eller direkt till lantbrukare. Registreringen i sig medför inga kostnader. Däremot kommer bryggerierna vid en registrering att omfattas av offentlig kontroll. Kontrollfrekvensen regleras i Jordbruksverkets kontrollföreskrift och avgifterna för kontrollen regleras i myndighetens föreskrifter om avgifter för vissa kontroller. Jordbruksverket har beräknat kontrollavgiften till mellan 610–3 050 kronor på årsbasis. Därutöver kan det tillkomma kostnader för provtagning det år kontroll genomförs. De i frågesvaret nämnda års- och kontrollavgifterna på omkring 30 000 kronor förefaller vara i överkant.

Det är min förhoppning att Jordbruksverkets beräkning kan bidra till ökad tydlighet kring kostnaderna och att svenska bryggerier väljer att göra sin drav tillgänglig som foder för att på så sätt underlätta för lantbruket.

Stockholm den 7 augusti 2018

Sven-Erik Bucht

Skriftlig fråga 2017/18:1590 av Annicka Engblom (M) (Besvarad 2018-07-27)

Fråga 2017/18:1590 Möjlighet att tillhandahålla drav för utfodring

av Annicka Engblom (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sommarens extremtorka har medfört akut foderbrist för landets lantbrukare och djurhållare och i skrivande stund har vi ännu inte sett slutet på värmeböljan. Det vänds på alla möjliga stenar för att finna lösningar på alternativa utfodringsmöjligheter för djuren, för att i längsta möjligaste mån undvika nödslakt.

En lösning är möjligheten för landets mikrobryggerier att till omkringliggande lantbruk skänka drav som kraftfoder till exempelvis kor och grisar. Drav utgörs av de fasta resterna vid ölframställning, efter att vätskan silats av efter mäskning. Eftersom drav består av uppblött krossad kornmalt har det en hög proteinhalt och lämpar sig väl för utfodring av nötkreatur och vid svinuppfödning. Drav måste dock levereras färskt som foder innan det börjar fermenteras.

Tidigare har mikrobryggerierna kunnat skänka drav till lokala bönder som en restprodukt, men sedan 2014 har detta blivit alldeles för dyrt, då Jordbruksverket infört cirka 30 000 kronor i års- och kontrollavgifter för mikrobryggerierna om man vill fortsätta som foderleverantör. Detta trots att landets mikrobryggerier skulle kunna leverera cirka 100 ton foder i veckan.

På grund av kostnaderna används drav istället till biogas eller kompost, trots att det skulle behövas för att bistå bönder i närheten med nödvändigt foder. Läget är akut och det är ytterst allvarligt att byråkrati sätter käppar i hjulet för att rädda djur från nödslakt.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Ämnar statsrådet, med tanke på det akuta läget, vidta omedelbara åtgärder för att lätta på regelverket så att landets mikrobryggerier liksom tidigare ska kunna skänka restprodukten drav till lokala lantbrukare och djurhållare?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.