Till innehåll på sidan

Naturvårdsverkets statistik

Svar på skriftlig fråga 2019/20:289 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2019/

01927/Ke

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:289 av Betty Malmberg (M) Naturvårdsverkets statistik

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sveriges ansvariga statistikmyndighet på miljöområdet hädanefter ska lämna rättvisande uppgifter till EU. Frågan kopplar till uppgifter om materialåtervinning av förpackningsavfall av plast.

De nu gällande EU-bestämmelserna ger utrymme för att rapportera statistik på olika sätt men dessa regler har nyligen ändrats. De nya reglerna ska tillämpas för den rapportering som ska göras 2021. Naturvårdsverkets statistik är förenlig med de principer som i dagsläget gäller för denna rapportering. Nu pågår ett arbete med att anpassa det svenska regelverket
till de nya europeiska bestämmelserna.

De nu gällande bestämmelserna ger utrymme att mäta hur mycket som har materialåtervunnits vid olika steg i återvinningsprocessen. I Sverige har mätpunkten lagts tidigt i processen. Plast är dock svårt att materialåtervinna och delar av det som går in i processen går i dag inte att materialåtervinna. I den kvalitetsrapport som skickas till EU i samband med att statistiken rapporteras, har Naturvårdsverket redovisat felkällor och osäkerheter som statistiken är förknippad med.

Syftet med de nya reglerna för beräkning av materialåtervinning är att medlemsstaternas uppgifter om förpackningar och förpackningsavfall ska bli mer jämförbara och att statistiken bättre ska återspegla hur mycket av förpackningsavfallet som faktiskt har materialåtervunnits. I förhandlingarna på EU-nivå var Sverige pådrivande i arbetet med att förbättra rapporteringsreglerna. I Sverige pågår nu ett arbete med att genomföra de nya bestämmelserna om rapportering.

De siffror som Naturvårdsverket rapporterar till EU bygger på uppgifter som producenterna, eller representanter för producenterna, rapporterar till myndigheten. Producenterna har i dag ingen skyldighet att anmäla sig till Naturvårdsverket eller att ansluta sig till ett tillståndspliktigt insamlingssystem. Detta gör att det är svårt att bedriva tillsyn över vilka förpackningar som sätts på marknaden.

År 2021 kommer producentansvaret att utvecklas genom att ansvaret för att samla in och behandla förpackningsavfallet flyttas från producenterna till tillståndspliktiga insamlingssystem. Producenterna blir då skyldiga att själva tillhandahålla ett tillståndspliktigt insamlingssystem eller se till att någon annan som driver ett insamlingssystem med tillstånd har åtagit sig att ta hand om förpackningen när den blir avfall. Detta kommer att medföra ökade möjligheter att bedriva tillsyn. Från år 2021 ställs också utökade krav på både producenter och tillståndspliktiga insamlingssystem att rapportera uppgifter om de förpackningsmängder som sätts på marknaden, samlas in och behandlas. Det kommer att leda till en förbättrad och mer rättvisande statistik både för nationell uppföljning och rapportering till EU. För att få in mer förpackningsavfall har regeringen förra året beslutat att ställa krav på fastighets- eller kvartersnära insamling. Detta kommer att öka Sveriges möjlighet att uppnå såväl de europeiska som de nationella materialåtervinningsmålen. För att materialåtervinningsmålen ska kunna nås behöver också kapaciteten för materialåtervinning av plastförpackningar byggas upp och det är ett viktigt steg framåt att en stor sorteringsanläggning för plast nu har byggts i Motala.

Stockholm den 15 november 2019

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2019/20:289 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2019-10-30)

Fråga 2019/20:289 Naturvårdsverkets statistik

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

På Naturvårdsverkets (SNV) hemsida står följande att läsa: ”Naturvårdsverket har ansvaret för Sveriges officiella statistik när det gäller miljö inom områdena avfall, miljötillståndet, utsläpp (till vatten och luft) samt Miljöbalkens tillämpning.” Enligt ett inslag i Ekot (den 3 oktober 2019) visar det sig dock att SNV har redovisat felaktiga uppgifter till EU då det gäller graden av återvinning av plastförpackningar i Sverige. Detta trots att verket hade kännedom om att uppgifterna inte var korrekta.

Av en rapport (SMED Rapport Nr 01 2019) som SNV tidigare har beställt framgår nämligen följande: ”Mängden utsorterade plastförpackningar har nästan fördubblats, och den rapporterade återvinningsgraden, som baseras på vad som ska rapporteras till EU, har ökat från 26 procent till 44 procent. Verklig materialåtervinningsgrad är dock lägre, eftersom förluster uppstår i sortering och materialåtervinning, samt att det sätts mer plastprodukter på marknaden än vad som rapporteras och ingår i statistiken …”

Att Sverige på detta sätt redovisar felaktiga uppgifter till EU, trots kännedom om detta, är anmärkningsvärt. Dessutom visar den nämnda rapporten att Sverige inte ens når sitt eget nationellt uppsatta mål.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sveriges ansvariga statistikmyndighet på miljöområdet hädanefter ska lämna rättvisande uppgifter till EU?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.