Till innehåll på sidan

Nöjesparkernas överlevnad

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1555 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/02249/POL

Ju2020/02288/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på frågan 2019/20:1555 av Maria Stockhaus (M)
Nöjesparkernas överlevnad och frågan 2019/20:1560 av Lars Hjälmered (M) Öppnandet av nöjesparker

Maria Stockhaus har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att nöjesparkerna får besked om när de kan öppna.

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att nöjesparker som Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund ska kunna öppna under sommaren om de samtidigt kan uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebär att det tills vidare inte får hållas några allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar i Sverige med fler än 50 deltagare. Förordningen syftar till att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19.

Jag har stor förståelse för de behov som ligger bakom önskemålen om att verksamheter och arrangemang ska undantas från förordningen. Även om Sverige är på väg in i ett bättre läge, är dock faran inte över. Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och viktiga restriktioner som de som följer av den aktuella förordningen, kommer att finnas kvar så länge de behövs.

Regeringen har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten i fråga om riskerna från smittskyddssynpunkt om större folksamlingar vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar skulle tillåtas. Myndigheten anser att begränsningen av antal deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till högst 50 personer ska ligga kvar. Regeringen bedömer att den begränsning som följer av det nuvarande förbudet bör finnas kvar oförändrad, i vart fall över sommaren. Regeringen har inte för avsikt att besluta om några undantag från förordningen.

Jag är väl medveten om att smittspridningen hotar jobb och samhällsekonomi. Förutom att fatta beslut för att motverka själva smittspridningen har regeringen presenterat flera åtgärder för att lindra smittspridningens ekonomiska konsekvenser. Regeringen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta fatta de beslut som behövs.

Stockholm den 25 juni 2020

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2019/20:1555 av Maria Stockhaus (M) (Besvarad 2020-06-10)

Fråga 2019/20:1555 Nöjesparkernas överlevnad

av Maria Stockhaus (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nöjesparker är en viktig del av besöksnäringen i Sverige. Förutom intäkter till själva parken så genererar nöjesparkerna intäkter till andra företag i närområdet, till exempel hotell och restauranger.

Ordningslagen och förordningen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har de senaste månaderna blivit känd som lagen som reglerar hur många människor som får vara på samma plats samtidigt. Det är tillståndsenheten hos den lokala polismyndigheten som via sitt tillståndsgivande tillämpar lagen. Om din verksamhet klassats som tillståndspliktig – ja, då ser i dagsläget inte Polismyndigheten någon möjlighet att tillåta dig att ha fler än 50 gäster oavsett hur stor yta du förfogar över, och verksamheten förblir därför stängd. 

Problemet är bara att tillståndsplikten ser väldigt olika ut, även för verksamheter med likartade förutsättningar. Kolmården behöver inte fråga om lov för att öppna djurparken, som inte är en offentlig tillställning i lagens mening, medan karuseller och berg- och dalbanor förblir stillastående. Astrid Lindgrens Värld kan öppna så länge man begränsar åskådarantalet på respektive föreställning men kan rent legalt släppa in i princip hur många gäster som helst i parken. Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kan inte öppna alls.

Det handlar bland annat om sommarjobb för 4 500 ungdomar.

Nöjesparker i Norden och i resten av Europa börjar öppna upp medan nöjesparkerna i Sverige inte ens får besked om när de eventuellt kan tänkas få öppna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att nöjesparkerna får besked om när de kan öppna?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.