Till innehåll på sidan

Ny lag om personalliggare

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1521 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2018/

02463/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1521 av Hans Rothenberg (M)
Ny lag om personalliggare

Hans Rothenberg har frågat mig om jag anser att förberedelsearbetet inför den nya lagstiftningen om personalliggare har varit tillräckligt genomarbetat när Skatteverket inte kan ge tydliga besked om vad som gäller?

Frågan är ställd mot bakgrund av att systemet med personalliggare utvidgas till att omfatta även kropps- och skönhetsvårdsverksamhet, fordonsserviceverksamhet samt livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet.

Syftet med personalliggare är att minska förekomsten av svartarbete och att skapa sundare konkurrensförhållanden vilket förbättrar förutsättningarna även för småföretagare att bedriva sin verksamhet. De som gör rätt för sig idag riskerar att konkurreras ut av de som använder svart arbetskraft. Därför har regeringen ökat takten mot skattefusket.

De nya reglerna trädde i kraft den 1 juli 2018 och det är alltså för tidigt att nu bedöma hur tillämpningen kommer att ske. I Skatteverkets uppdrag ligger att tillhandahålla behovsanpassad och lättillgänglig information till allmänhet och företag om hur skattereglerna ska tillämpas. Skatteverket har hittills publicerat två ställningstaganden som rör de nya reglernas tillämpning. Goda villkor för företag och företagande är en grundläggande förutsättning för att stärka de svenska företagens konkurrenskraft. Jag kommer att noga följa utvecklingen av hur de nya reglerna tillämpas.

Stockholm den 6 juli 2018

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2017/18:1521 av Hans Rothenberg (M) (Besvarad 2018-06-18)

Fråga 2017/18:1521 Ny lag om personalliggare

av Hans Rothenberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 juli träder regeringens nya lagstiftning om personalliggare i kraft. Den innebär bl.a. att personer som har mindre företag kommer att vara tvungna att inte bara anteckna uppgifter om sig själva som företagare utan också om make/maka och barn under 16 år när dessa hjälper till i verksamheten, även om familjemedlemmarna inte uppbär någon lön. Den nya lagen riskerar att ställa till bekymmer och öka regelkrånglet för enskilda företagare.

Personalliggaren ska motverka svartarbete och är en löpande dokumentation över vilka som är verksamma i företaget och när de är det. Under sommaren tar många mindre familjeföretagare hjälp av sin familj för att verksamheten ska gå ihop, vilket på exempelvis ett kafé kan innebära att fylla på kaffe eller hjälpa till i serveringen. Då blir det opraktiskt om man ständigt tvingas springa fram och tillbaka för att anteckna uppgifter i en personalliggare. Det nya regelverket för personalliggare är därmed uppenbarligen inte anpassat till enskilda företagares vardag.

Kontrollavgiften som det nya regelverket innebär är också orimligt hög. Den uppgår till 12 500 kronor samt ytterligare 2 500 kronor per person som inte är nedtecknad i personalliggaren. En företagare som upprepade gånger har tagit kontakt med Skatteverket för att få klarhet i vad det nya regelverket innebär vittnar också om otydliga, svävande och motstridiga svar. Om inte ens Skatteverket kan tolka regeringens nya lagstiftning torde det vara än svårare för enskilda företagare att göra det.

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Anser ministern att förberedelsearbetet inför den nya lagstiftningen om personalliggare har varit tillräckligt genomarbetat när Skatteverket inte kan ge tydliga besked om vad som gäller?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.