Till innehåll på sidan

Obligatorisk förskola från två års ålder

Svar på skriftlig fråga 2020/21:269 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:269 av Michael Rubbestad (SD)
Obligatorisk förskola från två års ålder

Michael Rubbestad har frågat mig om jag kommer att verka för att förskolan ska göras obligatorisk för alla barn, och i så fall från vilken ålder?

Förskolan är en frivillig skolform. Det betyder att vårdnadshavarna bestämmer om deras barn ska gå i förskola. Kommunen har dock en skyldighet att erbjuda barn förskola. Barn som är bosatta i Sverige ska från och med ett års ålder erbjudas förskola av sin hemkommun med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt (8 kap. 5 § skollagen). Barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga för ett annat barn ska från ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. Alla barn ska vidare från och med höstterminen det år barnet fyller tre år erbjudas avgiftsfri förskola under minst 525 timmar om året, oavsett föräldrarnas sysselsättning (8 kap. 4 och 16 §§ skollagen). Det brukar kallas allmän förskola. Det innebär att alla barn enligt dagens lagstiftning har möjlighet att gå i förskolan gratis under ca 15 timmar i veckan i minst tre år före skolstarten i förskoleklass.

Även om alla barn ska erbjudas förskola enligt vad som angetts ovan så deltar inte alla. Av barnen i åldern 1–5 år med utländsk bakgrund var 80,3 procent inskrivna i förskolan 2018. Med utländsk bakgrund avses här barn födda utomlands eller barn födda i Sverige med båda föräldrarna födda utomlands. Av barnen i åldern 1–5 år med svensk bakgrund var 85,4 procent inskrivna i förskolan 2018. Andelen barn i åldern 1–5 år i förskolan med utländsk bakgrund är alltså ca 5 procentenheter lägre än för barn med svensk bakgrund.

Det finns studier som pekar på att en förskola av god kvalitet kan ha positiva effekter för barn och ett antal studier som pekar på att förskolan kan vara särskilt gynnsam för barn till nyanlända och socioekonomiskt utsatta barn. Att dessa barn deltar i lägre utsträckning i förskolan är således bekymmersamt.

Regeringen tillsatte därför en särskild utredare den 24 oktober 2019 som ska lämna förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan bland barn i 3–5 års ålder och föreslå hur förskolans arbete med barnens språkutveckling i svenska kan stärkas, bl.a. när det gäller nyanlända barn. Uppdraget ska redovisas senast den 27 november 2020. Utredaren ska bl.a.

föreslå åtgärder som kan öka deltagandet i förskolan för barn i åldern 3–5 år, särskilt när det gäller nyanlända barn, barn med annat modersmål än svenska och barn i socioekonomiskt utsatta grupper,

undersöka hur nyanländas barn, enligt lämplig definition, ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola från tre års ålder med minst 15 timmar i veckan inom ramen för den vanliga förskolan, och

föreslå åtgärder för att se till att personalen i förskolan har adekvat kompetens för uppdraget med språkutveckling.

Regeringen ser fram emot utredarens förslag som kommer att remitteras innan de bereds inom Regeringskansliet. Några ytterligare initiativ i frågan, som att göra förskolan obligatorisk från två års ålder, har regeringen inga planer på att vidta.

Stockholm den 28 oktober 2020

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2020/21:269 av Michael Rubbestad (SD) (Besvarad 2020-10-22)

Fråga 2020/21:269 Obligatorisk förskola från två års ålder

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

11 socialdemokratiska riksdagsledamöter, varav två är ledamöter i Socialdemokraternas partistyrelse, föreslår i en motion till Sveriges riksdag att förskolan ska göras obligatorisk från två års ålder. 11 procent av den socialdemokratiska riksdagsgruppen önskar alltså genomföra ett sådant ingrepp i de svenska vårdnadshavarnas fria vilja och rätten att bestämma över sina egna barn. En mycket skrämmande utveckling.

Regeringens samarbetspartner Liberalerna har varit tydliga med att man anser att förskolan ska vara obligatorisk från fem års ålder. Omstartskommissionen, som arbetat på uppdrag av Stockholms Handelskammare, föreslår obligatorisk förskola från fyra års ålder, och Jämställdhetskommissionen (SOU 2020:46) föreslår obligatorisk förskola från tre års ålder.

En majoritet av alla barn som fyllt ett år går redan i svensk förskola. I områden som av Polismyndigheten klassats som utsatta eller särskilt utsatta områden är antalet däremot betydligt lägre. Är det då verkligen rimligt att de familjer i resten av Sverige som önskar ha sina barn hemma med sin mamma och pappa ska tvingas in i en allmän förskola som ett desperat försök av regeringen att få bukt med åratal av misslyckad integrationspolitik?

Svensk förskola är fantastisk, på så många vis. En del av dess förträfflighet är dock det faktum att den är just frivillig.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är därför:

 

Kommer ministern verka för att förskolan ska göras obligatorisk för alla barn, och i så fall från vilken ålder?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.