Till innehåll på sidan

rättssäkerhet för EU-medborgare i Sverige och rättssäkerhet för EU-medborgare på besök i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2196 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2005-09-12
Anmäld
2005-09-13
Besvarad
2005-09-21
Svar anmält
2005-09-22

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 september

Svar på frågorna 2004/05:2192 om rättssäkerhet för EU-medborgare i Sverige och 2196 om rättssäkerhet för medborgare på besök i Sverige

Statsrådet Barbro Holmberg

Annika Qarlsson har frågat mig och justitieminister Thomas Bodström vilka åtgärder vi ämnar vidta för att garantera rättssäkerheten vid förvarstagande för EU-medborgare på besök i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Bakgrunden till frågorna är att en kvinna med grekiskt medborgarskap tagits i förvar. Skälet därtill var enligt uppgift att polisen ansåg att hennes avsikt var att prostituera sig och att hon lämnat oriktiga uppgifter om sin närvaro på platsen. Frågeställaren påtalar att man är oskyldig till dess dom fallit, att Sveriges riksdag beslutat att inte införa övergångsregler och att Sverige bryter mot den fria rörligheten för unionsmedborgare.

Jag är förhindrad att uttala mig i ett enskilt fall, men vill framhålla följande.

Det är korrekt som frågeställaren uppgett att unionsmedborgare från alla medlemsstater har rätt att vistas i Sverige under tre månader utan krav på uppehållstillstånd. Efter tre månaders vistelse måste en unionsmedborgare ansöka om uppehållstillstånd.

När det gäller frågan om förvar finns det dock inte några särskilda regler för just unionsmedborgare. Det strider således inte mot EG-rätten att ta en unionsmedborgare i förvar.

Regler om förvar av vuxna återfinns i utlänningslagen. En utlänning kan tas i förvar om identiteten är oklar vid ankomsten till Sverige eller när han ansöker om uppehållstillstånd, om det är nödvändigt för att en utredning om hans rätt att stanna i Sverige ska kunna genomföras eller om det är sannolikt att han kommer att avvisas eller utvisas. Ytterligare en förutsättning för att ta en person i förvar enligt sistnämnda grund är att det med hänsyn till utlänningens personliga förhållanden eller övriga omständigheter finns anledning att anta att han annars kommer att hålla sig undan eller bedriva brottslig verksamhet i Sverige. Av utlänningslagen framgår vidare att det är polismyndigheten, Migrationsverket eller Utlänningsnämnden som fattar beslut om förvar.

Att man i Sverige är oskyldig till dess dom fallit är för mig en självklarhet.

Skriftlig fråga 2004/05:2196 av Qarlsson, Annika (c) (undefined 2005-09-12)

den 12 september

Fråga 2004/05:2196 av Annika Qarlsson (c) till statsrådet Barbro Holmberg om rättssäkerhet för EU-medborgare på besök i Sverige

Natten mellan den 30 och 31 augusti beslutade polis att köra en grekisk kvinna till Migrationsverkets förvarsenhet där hon togs i förvar. Polisen ansåg att hennes avsikt var att hon skulle prostituera sig och att hon lämnat oriktiga uppgifter om sin närvaro på platsen. Utan någon rättslig prövning blev kvinnan tagen i förvar på Migrationsverkets förvarsenhet.

Vi är en del i ett gränsöverskridande samarbete med 24 andra länder, där en grundtanke är fri rörlighet för människor. Sveriges riksdag beslutade så sent som i våras om att inte införa övergångsregler. Man har som EU-medborgare rätt att uppehålla sig tre månader i ett annat EU-land. Det är därför två grundläggande principer för Sverige som nu har åsidosatts.

Därför är min fråga:

Vilka åtgärder ämnar minister vidta för att garantera rättssäkerheten i samband med förvarstagande för EU-medborgare på besök i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.