Till innehåll på sidan

Säkerhetsrutiner för att granska anställda på Försvarsmakten

Svar på skriftlig fråga 2020/21:129 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fö2020/00951

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:129 av Alexandra Anstrell (M)
Säkerhetsrutiner för att granska anställda på Försvarsmakten

Alexandra Anstrell (M) har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att stärka säkerhetsrutinerna hos försvaret, nu när ett ytterligare fall uppdagats där en person varit anställd på Försvarsmakten utifrån falska uppgifter.

Som Alexandra Anstrell uppmärksammar har jag i ett svar på en tidigare fråga i ämnet (fråga 2019/20:526) konstaterat att lagstiftningen och Försvarsmaktens interna regelverk är tydliga i fråga om såväl krav på säkerhetsprövning som ansvarsförhållanden. Försvarsmaktens ansvar är därmed tydliggjort. Regeringen har uppdragit åt Försvarsmakten att senast den 5 november 2020 redovisa sitt arbete med personalsäkerhet. Jag vill inte föregripa den redovisningen.

Stockholm den 7 oktober 2020

Peter Hultqvist

Skriftlig fråga 2020/21:129 av Alexandra Anstrell (M) (Besvarad 2020-09-30)

Fråga 2020/21:129 Säkerhetsrutiner för att granska anställda på Försvarsmakten

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Medierna har nyligen rapporterarat om att en ytterligare chef i försvaret har varit anställd på grundval av falska uppgifter. Mannen, som flyttade till Sverige i början av 00-talet, har varit civilanställd. Men i sin roll som chef vid Högkvarterets insatsstab har han arbetat med att analysera det svenska försvarets styrkor och svagheter.

Jag har tidigare frågat försvarsministern, med anledningen av den så kallade falska officeren, om han och regeringen avser att vidta åtgärder för att klargöra och stärka Försvarsmaktens säkerhetsrutiner för att skydda Sveriges säkerhet. Jag fick då till svar: ”Lagstiftningen och Försvarsmaktens interna regelverk är tydliga i fråga om såväl krav på säkerhetsprövning som ansvarsförhållanden. Försvarsmaktens ansvar är därmed tydliggjort. Uppföljning av säkerhetsrutiner ska enligt gällande myndighetsansvar ske inom Försvarsmakten. Enligt den information jag har sker också sådan uppföljning. Från min och regeringens sida är därför några åtgärder inte aktuella beträffande Försvarsmaktens säkerhetsrutiner.”

Nu har det dock uppdagats ytterligare ett fall där en person varit anställd på falska uppgifter på försvarshögkvarteret. Detta väcker återigen frågor kring hur säkerrutinerna fungerar i försvaret. 

Med anledning av detta vill jag nu fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern och regeringen att vidta några åtgärder för att stärka säkerhetsrutinerna hos försvaret, nu när ett ytterligare fall uppdagats där en person varit anställd på Försvarsmakten utifrån falska uppgifter ?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.