Till innehåll på sidan

Säkerställd kontroll vid resor med passagerarfartyg

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1409 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/01253 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1409 av Linda Westerlund Snecker (V)
Säkerställd kontroll vid resor med passagerarfartyg

Linda Westerlund Snecker har frågat infrastrukturministern om han avser att ta några initiativ för att säkerställa att de som flyr krig och förtryck har möjlighet att komma till Sverige och söka asyl här.

Frågan har överlämnats till mig.

I bakgrunden till frågan nämns en ändring i fartygssäkerhetsförordningen. Ändringen syftar till att säkerställa att det görs id-kontroller på samtliga passagerare vid resa med passagerarfartyg över 20 nautiska mil.

Sedan tidigare finns bestämmelser om en skyldighet att uppgifter som registreras i passagerarlistor ska föregås av en kontroll av giltig id-handling med fotografi. Men det gäller bara om det för passagerarfartygets resa finns skäl att anta att uppgifter som lämnas utan att styrkas med id-handling kan vara oriktiga. Syftet med passagerarlistorna är att vid en sjöolycka eller annan incident veta hur många passagerare som befinner sig ombord samt vilka dessa personer är. När en stor mängd människor på flykt nu rör sig genom Europa kan det innebära extra utmaningar att registrera korrekta uppgifter.

Den 22 mars 2022 beslutade regeringen att begränsningen som nämns ovan ska tas bort och ändringen trädde i kraft den 28 mars 2022. Alla passagerare ska därmed kontrolleras innan de går ombord, kontroll av giltig id-handling med fotografi gäller dock inte för personer under 18 år som reser i sällskap med förälder som kan uppvisa en giltig id-handling med fotografi.

En konsekvens av förordningsändringen är att sjösäkerheten höjs, vilket även omfattar säkrare resor för människor på flykt.

När det gäller rätten att söka asyl kan det konstateras att EU:s flyktingpolitik bygger på tanken att en asylsökande ska söka asyl i det första säkra land som den asylsökande anländer till. Ändringen i fartygssäkerhetsförordningen strider alltså inte mot asylrätten.

Ändringen i fartygssäkerhetsförordningen är tidsbegränsad och gäller fram till den 1 september 2022. Regeringen följer noga utvecklingen och har beredskap för att göra förändringar i den aktuella förordningen beroende på händelseutvecklingen.

Stockholm den 13 april 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:1409 av Linda Westerlund Snecker (V) (Besvarad 2022-04-04)

Fråga 2021/22:1409 Säkerställd kontroll vid resor med passagerarfartyg

av Linda Westerlund Snecker (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Efter kraftig kritik från flera remissinstanser beslutade regeringen att lägga planerna på att införa id-kontroller på tåg och bussar på väg in i Sverige på is. I stället gick regeringen vidare med en förordningsändring som innebär obligatoriska id-kontroller för passagerare på båtar till Sverige från den 28 mars. Eftersom de flesta som flyr kriget i Ukraina kommer till Sverige via båt får förslaget i praktiken samma effekt som att införa id-kontroller.

Därmed hindras människor som flyr kriget i Ukraina från att ta sig till Sverige, om de saknar id- handlingar. Det är ett uppenbart brott mot asylrättens syfte och går emot EU-kommissionens rekommendationer om hur massflyktsdirektivet ska tolkas.

När regeringen införde id-kontroller i början av 2016 ledde det till en dominoeffekt, där flera andra EU-länder skärpte sina gränser på liknande sätt, vilket slutade med att Erdoğan och libyska miliser fick i uppdrag att agera gränsvakt åt Europa. Nu flyr människor framför allt från Ukraina. Risken att händelserna från 2016 upprepar sig är stor, men denna gång med konsekvensen att de länder som gränsar till Ukraina får ta ett oproportionerligt ansvar. Samtidigt kommer id-kontroller att begränsa asylrätten för andra människor på flykt, utanför det mediala strålkastarljuset.

EU-kommissionen har tidigare slagit fast att transportörsansvar är otillåtet vid resor inom Schengen. 2018 bekräftade EU-domstolen kommissionens tidigare inställning och slog fast att transportörsansvar vid inre gräns mellan medlemsländer är oförenligt med Schengenreglerna.

Det är anmärkningsvärt att regeringen hanterar dessa frågor så bristfälligt. Regeringen borde ha dragit lärdomar av de id-kontroller som infördes 2016 och kunnat analysera konsekvenserna mer ingående. Vänsterpartiet konstaterar att regeringen gjort det till en vana att behandla lagstiftning som handlar om migration på ett otillfredsställande sätt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att de som flyr krig och förtryck har möjlighet att komma till Sverige och söka asyl här?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.