Till innehåll på sidan

Sjöfartsstöd

Svar på skriftlig fråga 2010/11:568 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Händelser

Inlämnad
2011-06-01
Anmäld
2011-06-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-06-09
Besvarad
2011-06-09

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Svar på fråga

2010/11:568 Sjöfartsstöd

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Anders Karlsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta i fråga om sjöfartsstödet för att behålla och utvidga svensk sjöfart samt skapa fler arbetstillfällen.

Sjöfartsstöd utgår enligt förordningen (2002:770) om sjöfartsstöd som är baserad på kommissionens riktlinjer för sjöfartstöd.

Riktlinjerna är tydliga då de uttryckligen anger att de avser transport av passagerare eller gods till sjöss. Den svenska författningens lydelse är i enlighet med denna definition.

I kommissionens riktlinjer anges att de ska ses över efter sju år, det vill säga inom kort. Först när nya riktlinjer har beslutats kan jag överväga att se över frågan på nytt.

Skriftlig fråga 2010/11:568 av Karlsson, Anders (S) (korrekturläst 2011-06-01)

den 1 juni

Fråga

2010/11:568 Sjöfartsstöd

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

För att möjliggöra och skapa rimliga konkurrensvillkor för svensk sjöfart utgår sjöfartsstöd enligt förordningen (2001:770) om sjöfartsstöd.

Genom en ändring i förordningen om sjöfartsstöd den 1 september 2009 har regeringen beslutat att begränsa stödet till att endast omfatta fartyg som huvudsakligen transporterar gods- och/eller passagerare.

Under det senaste årtiondet har det uppstått ett nytt och växande marknadssegment inom internationell sjöfart. Denna sjöfart bedriver undersökningar av havsbottnar och sysslar med olika infrastrukturprojekt i marina miljöer. Det kan handla om pipelinjeprojekt, kraftkablar eller kommunikationskablar. Ytterligare projekt handlar om havsbaserad vindkraft och vågkraft.

Denna nya sjöfart kombineras med en betydande landorganisation. Den går hand i hand med forskning och utveckling (FoU) och inrymmer högutbildade yrkesgrupper – geologer, oceanografer, marinbiologer med flera – utöver dem som arbetar med fartygens drift och som traditionellt räknas som sjömän.

Ur såväl näringspolitisk som sysselsättningspolitisk synvinkel bör Sverige utforma sitt sjöfartsstöd så att vi inte förlorar denna nya, växande sjöfart till konkurrentländer. Statsrådet måste slå vakt om svensk sjöfart och svenska arbetstillfällen, i synnerhet nya sådana.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i fråga om sjöfartsstödet för att behålla och utvidga svensk sjöfart samt skapa fler arbetstillfällen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.