Skogsindustrin

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1565 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

Händelser

Inlämnad
2008-08-21
Anmäld
2008-08-21
Besvarad
2008-09-03
Svar anmält
2008-09-04
Besvarad
2008-09-04

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Svar på fråga

2007/08:1565 Skogsindustrin

Näringsminister Maud Olofsson

Raimo Pärssinen har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bidra till att den negativa utvecklingen inom svensk skogsindustri bryts.

Låt mig inleda med att säga att den svenska skogsindustrin med sin kunskapsintensiva produktion och sina krav på högkvalificerad arbetskraft är av central ekonomisk betydelse för Sveriges framtid. Företagen inom den svenska skogsindustrin verkar under hård internationell konkurrens och tävlar med konkurrenter som är verksamma över hela världen.

Flera av de faktorer som påverkar skogsindustrin negativt nu är förhållanden som regeringen svårligen på egen hand kan åtgärda eller förfoga över. De ökade energi- och råvarupriserna, dollarns försvagning och Rysslands exporttullar på virke är exempel på påfrestningar som skogsindustrin nu utsätts för.

Det är av högsta prioritet för mig att skapa ett näringsklimat som stärker svenska företags internationella konkurrenskraft och som ger Sverige ett företagsklimat i världsklass. I den globala konkurrensen måste det vara attraktivt för såväl inhemska som utländska aktörer att investera i Sverige och i svenska företag.

Det är min uppfattning att tillväxt och konkurrenskraft framför allt främjas av goda generella villkor för företagsamhet och näringslivets utveckling. Väl fungerande konkurrens, öppna marknader och fri handel är naturligtvis viktiga element i detta sammanhang. Åtgärder för att tillgodose industrins krav på högkvalificerad arbetskraft och kompetens, effektiva innovationssystem, en trygg och säker råvaruförsörjning samt en framsynt energi‑, klimat- och miljöpolitik är andra grundläggande utgångspunkter för att understödja ett konkurrenskraftigt näringsliv.

Detta är också några av de åtgärder som regeringen redan vidtagit. Regeringen har tillfört resurser för att förbättra möjligheten att få tillgång till välutbildad arbetskraft och tillsammans med EG-kommissionen agerat under lång tid vad gäller Rysslands exporttullar. Vidare har regeringen sett till att det finns långsiktiga och stabila spelregler vad gäller energiförsörjningen, vilket lett till ökade investeringar framöver. Regeringen har dessutom lagt en proposition om den framtida skogspolitiken som syftar till att öka råvarutillgången.

Skriftlig fråga 2007/08:1565 av Pärssinen, Raimo (s) (korrekturläst 2008-08-21)

den 21 augusti

Fråga

2007/08:1565 Skogsindustrin

av Raimo Pärssinen (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Skogsindustrin är av vital betydelse för svensk glesbygdsutveckling och sysselsättning genom sin lokalisering till regioner och orter där i många fall alternativ sysselsättning är begränsad eller saknas. Skogs- och träindustrin sysselsätter direkt 72 000 personer. Av antalet industrianställda står skogsindustrin för mer än 20 procent i Västernorrlands, Norrbottens, Värmlands, Gävleborgs och Kalmar län. Industrisysselsättningen visar en nedåtgående trend, såväl i massa‑, pappers- och sågverksindustri som i industrin generellt.

Skogsindustrin har haft svårigheter även under den högkonjunktur som nu viker. Ett antal oroande nedläggningar och varsel har kommit. Det senaste beskedet att Holmen avser att lägga ned Wargöns bruk i Vänersborg med 340 anställda är bara det senaste av en rad dystra besked. Holmen har tidigare meddelat att företaget vill minska personalstyrkan med upp till 300 personer i Hallsta pappersbruk, Roslagen. På tre år ska 130 tjänster bantas bort vid M-reals fabrik i Husum, norr om Örnsköldsvik. Wifstavarvs pappersbruk i Timrå, norr om Sundsvall, med närmare 200 anställda läggs ned. Stora Enso lägger ned verksamheten i Norrsundet, norr om Gävle, med 325 anställda, plus en rad finländska bruk, 1 000 anställda berörs. SCA gör sig under en treårsperiod av med mellan 1 400 och 1 700 anställda, de flesta ute i Europa. Svenska Pappersbruk AB har varslat ett sextiotal personer i Klippan. Även 110 anställda vid papperstillverkaren Arctic Papers fabriker i Åsensbruk och Munkedal har varslats. Rottneroskoncernen lägger ned massafabriken i Utansjö, norr om Härnösand, 140 anställda berörs.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bidra till att den negativa utvecklingen inom svensk skogsindustri bryts?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.