Till innehåll på sidan

Spridning av granbarkborre och andra skadegörare från skyddade områden

Svar på skriftlig fråga 2018/19:866 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2019/02428/SMF

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:866 av Johan Hultberg (M)
Spridning av granbarkborre och andra skadegörare från skyddade områden

Johan Hultberg har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder, såsom skärpta krav på bekämpningsinsatser i skyddade områden och införande av nya ekonomiska ersättningar, för att säkerställa att markägare inte drabbas ekonomiskt av att äga skog belägen i direkt eller nära anslutning till skyddade områden.

Jag vill inleda med att säga att jag delar Johan Hultbergs oro för omfattande angrepp av granbarkborre. Granskogen i södra Sverige är torkstressad efter extremsommaren 2018, vilket lett till att populationen av granbarkborre har ökat kraftigt. Den inventering som gjordes av Skogsstyrelsen och Södra skogsägarna hösten 2018 uppskattar mängden angripen skog till 2,5 miljoner m3sk. Detta kan jämföras med förra sommarens skogsbränder där ungefär 2,1 miljoner m3sk skog brandskadades. Situationen är unik och aldrig har så stora skador av granbarkborre förekommit utan någon stormfällning.

Regeringen har konstaterat att effektivare och samverkande bekämpningsinsatser tillsammans med skogsbruket måste till. Regeringen har därför beslutat att tillföra Skogsstyrelsen 2,2 miljoner för bekämpning av granbarkborre. Dessa medel ska användas för att ta fram förbättrade karttjänster så att drabbade områden kan identifieras och tidig bekämpning sättas in. Av högsta prioritet är att forsla bort skadad gran och därför är rådgivning till skogsägarna och övervakning viktiga åtgärder.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket arbetar med att begränsa skador av granbarkborrar även inom formellt skyddade områden, till exempel naturreservat och områden med biotopskydd. Naturvårdsverket har utarbetat en vägledning om vilka åtgärder som länsstyrelserna bör vidta vid omfattande angrepp av granbarkborre i skyddade områden.

I produktionsskogen är det primära syftet att långsiktigt producera virke av god kvalitet medan de skyddade områdena istället syftar till att långsiktigt bevara och utveckla naturvärden. Att syftena är olika gör att områdena behöver skötas på olika sätt och därav följer att olika lagstiftning blir tillämplig.

Vilka åtgärder som kan genomföras i skyddade områden beror på vilka regler som gäller i varje enskilt område och måste bedömas i varje enskilt fall. Lämpligheten av åtgärder för att bekämpa utbrott av granbarkborre behöver vägas mot hur de påverkar områdets naturvärden.

Vid omfattande skador av granbarkborren i skogar med höga naturvärden som inte omfattas av formellt skydd ska myndigheterna alltid överväga att fatta ett beslut om att skadade träd ska avverkas och forslas ut.

Mot bakgrund av den mycket svåra skadebild som finns i delar av landet är det synnerligen viktigt att alla inblandade parter samverkar och gör sitt yttersta för att begränsa utbrotten. Det gäller såväl privata skogsägare, länsstyrelser och kommuner som Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Jag följer utvecklingen noggrant för att ha möjlighet att agera om det behövs.

Stockholm den 14 augusti 2019

Jennie Nilsson

Skriftlig fråga 2018/19:866 av Johan Hultberg (M) (Besvarad 2019-08-02)

Fråga 2018/19:866 Spridning av granbarkborre och andra skadegörare från skyddade områden

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Granbarkborren är en liten skalbagge men med förmåga att orsaka väldigt stora skador på skog och därmed vålla såväl enskilda skogsägare som skogsnäringen i stort betydande ekonomiska förluster. Eftersom torkstressade granar är mer sårbara för angrepp ledde förra årets extremt torra sommar till rekordstora angrepp i Sverige och då särskilt i Götaland. Skogsstyrelsen beräknar att omkring 2,5 miljoner kubikmeter skog angripits bara i Götaland. Även årets sommar är torr och bjuder därmed på goda förutsättningar för granbarkborren.

För att snabbt kunna bekämpa granbarkborren och förebygga allvarliga angrepp gör skogsägare klokt i att regelbundet kontrollera sin skog. En annan viktig åtgärd för att förebygga angrepp är att ta bort vindfällen av gran innan granbarkborrarna börjar svärma på sommaren. När angrepp redan är ett faktum gäller det att snabbt utföra bekämpningsinsatser. Som skogsägare är man enligt skogsvårdslagen skyldig att ta omhand skadade stammar som sammanlagt överstiger fem skogskubikmeter inom ett hektar. Skogsägare har givetvis denna skyldighet för att spridning och därmed skador ska kunna begränsas. Samma regler gäller dock inte för skyddade områden. I skyddade områden lämnas skogen inte sällan för fri utveckling där till exempel stormfällda träd lämnas kvar vilket gör att områdena bjuder på gynnsamma förutsättningar för granbarkborrar och andra skadegörare. Ofta sätts heller inte bekämpningsinsatser in eller så görs insatser väldigt sent vilket gör att skadegörarna frodas och sprids till omkringliggande skog. 

När denna problematik tidigare lyfts i riksdagen har miljö- och klimatministern framfört att naturreservat och andra skyddade områden upptar en liten del av skogslandskapet. Miljöministern har på så sätt försökt att spela ner problemen. För enskilda markägare som drabbas av angrepp på sin skog av granbarkborrar som spridits från skyddade områden är det dock en klen tröst att skadegörare som spridits från skyddade områdena inte är ett stort problem ur ett makroperspektiv. Jag tycker inte att det är rimligt att privata skogsägare drabbas allvarligt ekonomiskt av att ha skyddade områden i sin närhet. Staten behöver ta sitt ansvar genom att förvalta reservat och andra skyddade områden så att granbarkborrar och andra skadegörare inte sprids till omkringliggande marker. Och när detta inte är möjligt eller misslyckas bör drabbades markägare kompenseras ekonomiskt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ststsrådet Jennie Nilsson följande:

 

Kommer statsrådet att vidta några åtgärder, såsom skärpta krav på bekämpningsinsatser i skyddade områden och införande av nya ekonomiska ersättningar, för att säkerställa att markägare inte drabbas ekonomiskt av att äga skog belägen i direkt eller nära anslutning till skyddade områden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.