Till innehåll på sidan

Statsbidrag till studieförbund med islamistkopplingar

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2114 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


U2020/04586/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2114 av Jonas Andersson i Linköping (SD) Statsbidrag till studieförbund med islamistkopplingar

Jonas Andersson i Linköping har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att tillse att islamistkopplade studieförbund som Ibn Rushd inte ska kunna erhålla statsbidrag avsedda för folkbildningen.

Till att börja med vill jag understryka att statliga medel uteslutande ska gå till det de är avsedda för. Regeringen har varit tydlig med att inga offentliga medel ska gå till antidemokratiska eller våldsbejakande miljöer.

För att se över villkoren i den statliga bidragsgivningen till civilsamhället och hur dessa tillämpas tillsatte regeringen 2018 en utredning som fick i uppdrag att föreslå ett förtydligat, rättssäkert och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen. Utredningen överlämnade sitt betänkande till ansvarigt statsråd sommaren 2019. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Förslaget omfattar även förordningarna som reglerar statsbidraget till folkbildningen. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Utifrån den rapport om Ibn Rushds verksamhet som Folkbildningsrådet beställde 2018 har Folkbildningsrådets styrelse dragit slutsatsen att statsbidraget inte använts på ett felaktigt sätt. Samtidigt visar rapporten på behov av fortsatt utveckling för studieförbundet Ibn Rushd och för folkbildningen i stort.

Utifrån rapportens slutsatser har Folkbildningsrådet inlett ett arbete med att ta fram förslag på hur Folkbildningsrådets uppföljning av hela folkbildningen kan utvecklas och förstärkas för att leverera en mer transparent redovisning. Utbildningsdepartementet för en kontinuerlig dialog med Folkbildningsrådet för att informera sig om detta arbete.

Regeringen har därutöver i beslutet om riktlinjer för Folkbildningsrådet för 2020 angett att rådet i samband med redovisningen av 2020 års verksamhet ska lämna en fördjupad bedömning av det s.k. demokratisyftet, som anger att statsbidraget ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

Folkbildningen är en viktig del av den svenska demokratin. Statens stöd till folkbildningen syftar bl.a. till att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, bidra till att utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet.

Jag vill betona att de pengar som avsätts till folkbildning ska gå till folkbildning. Varje krona som går till annat är en krona mindre till dem som behöver studiecirklar, läsning, kultur och utbildning.

Folkbildningsrådet har enligt lag fått uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag mellan folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan. Det är Folkbildningsrådet som fattar beslut om vilka studieförbund som får ta del av statens stöd till folkbildningen enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen.

Det är vidare Folkbildningsrådet som följer upp och granskar verksamhet kopplad till statsbidraget. De har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det beviljats på felaktiga grunder eller om medlen inte har använts för det ändamål de har beviljats för. Rådet kan också enligt sina villkor besluta att ett studieförbund inte längre ska få statsbidrag.

Det är av största vikt att det finns en transparens kring bidragsgivningen och att det sker en uppföljning av hur de statliga medlen används. Jag förutsätter att Folkbildningsrådet, studieförbund och folkhögskolor har noggranna kontroller av sin verksamhet och att de vidtar åtgärder om felaktigheter upptäcks och anmäler om misstanke om brott finns.

Jag noterar att Folkbildningsrådet vid sitt senaste styrelsemöte den 9 september fattade beslut som innebär att statsbidragsvillkoren kommer att skärpas. Rådets styrelse fattade också beslut om att Folkbildningsrådets kansli ska förstärkas med särskilt fokus på att utveckla kontroll och uppföljningsarbete. Jag kommer att fortsätta följa arbetet med hanteringen av frågor om misstänkt fusk och andra felaktigheter.

Avslutningsvis vill jag betona att det är en självklarhet att de medel som betalas ut till folkbildning, ska bidra till att uppfylla statens syften med statsbidraget. Allt annat är oacceptabelt.

Stockholm den 16 september 2020

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2019/20:2114 av Jonas Andersson i Linköping (SD) (Besvarad 2020-09-07)

Fråga 2019/20:2114 Statsbidrag till studieförbund med islamistkopplingar

av Jonas Andersson i Linköping (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I början av september uppmärksammades att Göteborgs stad har beslutat att dra in det ekonomiska stöd som det muslimska studieförbundet Ibn Rushd lokalt tidigare har erhållit. Ett skäl som omnämns till beslutet är att det har uppdagats att en samarbetspartner som Ibn Rushd har haft i Göteborg har varit den ökända saudiskfinansierade Bellevuemoskén, vilken är ett slags tummelplats för våldsbejakande islamism. Moskéns långvariga kopplingar till islamisk extremism har bland annat fastslagits i rapporter från Försvarshögskolan.

När allt fler kommuner i Sverige, och dessutom stora och mycket betydelsefulla sådana som Göteborgs stad, drar in det ekonomiska stödet till Ibn Rushd borde det väcka något slags reaktion hos regeringen. Ibn Rushd erhåller i dagsläget inte bara stöd genom kommuner och regioner utan också genom staten. Att Folkbildningsrådet årligen delar ut många miljoner i statsbidrag till Ibn Rushd har länge varit ifrågasatt av olika samhällsdebattörer och forskare, bland annat för att studieförbundet har kopplingar till det islamistiska Muslimska brödraskapet och för att förbundet återkommande har bjudit in olika islamistiska hatpredikanter till möten. Även parlamentariskt i riksdagen och i olika fullmäktigeförsamlingar har stödet till Ibn Rushd ifrågasatts länge, inte minst av Sverigedemokraterna.

Den 26 november 2019 deltog undertecknad i en interpellationsdebatt i riksdagen mot utbildningsministern. Debatten hade just Folkbildningsrådets utbetalningar av statsbidrag till Ibn Rushd i fokus. Av debatten framkom att utbildningsministern inte var beredd att vidta några åtgärder för att sätta stopp för att islamistkopplade studieförbund som Ibn Rushd ska kunna erhålla statsbidrag framöver. Läget nu jämfört med november 2019 är att det finns än mer som visar på Ibn Rushds kopplingar till islamisk extremism samtidigt som allt fler kommuner likt Göteborgs stad börjar ifrågasätta att studieförbundet ska få stöd och erhålla skattebetalarnas pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att tillse att islamistkopplade studieförbund som Ibn Rushd inte ska kunna erhålla statsbidrag avsedda för folkbildningen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.