Till innehåll på sidan

Stöd till Hongkongs demokratirörelse

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2 av Ludvig Aspling (SD) Stöd till Hongkongs demokratirörelse

Ludvig Aspling har frågat mig om Sverige eller EU för någon dialog med företrädare för demokratirörelsen (eller andra politiska partier/rörelser än de som representerar Hongkongs verkställande organ) i någon form, och har höga företrädare för Sverige eller EU gjort några tydliga uttalanden om att folkkongressens stående kommitté bör tillåta att val genomförs med allmän rösträtt i Hongkong.

Tidigare utrikesministern Margot Wallström och jag har den senaste tiden redogjort för regeringens hållning i våra svar på tre frågor om utvecklingen i Hongkong; i svaren den 16 augusti på Åsa Coenraads fråga 2018/19:862, den 29 augusti på Hans Wallmarks fråga 2018/19:887 och den 13 september på Magdalena Schröders fråga 2018/19:920. Sverige står, liksom EU, bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system, i enlighet med Hongkongs grundlag, den så kallade Basic Law. Respekten för Hongkongbornas mänskliga fri- och rättigheter i denna lag är av grundläggande betydelse.

Hongkongs grundlag föreskriver målet att valen både till Hongkongs lagstiftande församling och av Hongkongs regeringschef framöver ska ske genom allmän rösträtt. Regeringen förutsätter att så kommer att ske.

För regeringen är arbetet genom EU grundläggande när det gäller situationen i Hongkong. EU för gemensamt en dialog med berörda myndigheter.

Från Utrikesdepartementets sida har vi fört fram regeringens syn på utvecklingen i Hongkong till den kinesiska ambassaden här i Stockholm. Genom vårt generalkonsulat i Hongkong och ambassaden i Peking för vi en löpande dialog med berörda myndigheter. I Hongkong för vårt generalkonsulat en aktiv dialog med både oppositionspolitiker och det civila samhället.

Sedan tidigare har vi från regeringens sida kontakt med företrädare för civilsamhället i Hongkong, som del av våra löpande kontakter med olika parter i Hongkong. I min tidigare egenskap som EU- och handelsminister har jag själv träffat företrädare för civilsamhället, både i Hongkong och i Stockholm.

Regeringen fortsätter att noga följa utvecklingen i Hongkong och kommer även framledes att stödja Hongkongs självstyrande ställning.

Stockholm den 18 september 2019

Ann Linde

Skriftlig fråga 2019/20:2 av Ludvig Aspling (SD) (Besvarad 2019-09-11)

Fråga 2019/20:2 Stöd till Hongkongs demokratirörelse

av Ludvig Aspling (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under sommaren har omfattande protester skakat Hongkong. Protesterna startade som en reaktion mot Fugitive Offenders and Mutual Legal Assistance in Criminal Matters Legislation (Amendment) Bill 2019 men har förvandlats till en rörelse för allmän rösträtt. Artikel 45 i Hongkongs grundlag stadgar att allmän rösträtt är målsättningen även om det lämnas öppet hur detta mål ska nås. Enligt uppgift hade Fastlandskina också tidigare lovat att tillåta att valet till den verkställande myndigheten 2017 skulle hållas med allmän rösträtt.

Både EU och Sverige för en dialog med Kina och Hongkong inom ett par olika forum, bland annat den strukturerade dialogen och människorättsdialogen. Höga företrädare för EU samt Sveriges utrikesminister har också gjort uttalanden angående situationen.

Sverigedemokraterna ser som självklart att Sverige och EU bör uttala ett tydligt stöd till demokratirörelsen och dess krav på allmän rösträtt i Hongkong. Tyvärr är det svårt att finna exempel på detta.

Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:

 

För Sverige eller EU någon dialog med företrädare för demokratirörelsen (eller andra politiska partier/rörelser än de som representerar Hongkongs verkställande organ) i någon form, och har höga företrädare för Sverige eller EU gjort några tydliga uttalanden om att folkkongressens stående kommitté bör tillåta att val genomförs med allmän rösträtt i Hongkong?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.