Till innehåll på sidan

Stödinsatser till kommunerna vid valet 2022

Svar på skriftlig fråga 2020/21:252 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:252 av Mikael Strandman (SD)
Stödinsatser till kommunerna vid valet 2022

Mikael Strandman har frågat mig om jag och regeringen har någon plan för hur en eventuell stödinsats till kommunerna vid valet 2022 skulle kunna utformas.

Frågan är ställd mot bakgrund av att många kommuner har uttryckt en oro bl.a. över möjligheterna att hitta lämpliga lokaler och utrymmen för att i valen 2022 på ett ändamålsenligt sätt kunna tillämpa de krav på avskärmning av valsedlar som gäller sedan 2018.

Regleringen med krav på avskärmningar av valsedelsställ infördes i syfte att stärka skyddet för väljarens valhemlighet och minska risken för att väljare skulle utsättas för otillåten påverkan i samband med röstningen. I samband med att regleringen tillämpades för första gången vid valet till Europaparlamentet 2019 granskade Riksrevisionen om valhemligheten i vallokalerna var ändamålsenligt skyddad. Riksrevisionens undersökning visade att väljarna ansåg att deras valhemlighet skyddades bättre med avskärmningarna av valsedelsställen jämfört med tidigare val då sådana avskärmningar inte fanns, samtidigt som avskärmningarna orsakar en rad problem i vallokalerna med betydande risker för valdeltagandet framöver.

Regeringen har, bl.a. med beaktande av Riksrevisionens rapport och mot bakgrund av januariavtalet, tillsatt en parlamentarisk kommitté med uppdrag att överväga vissa frågor som rör valsystemet i syfte att stärka skyddet mot manipulationer av val. I uppdraget ingår att utvärdera reformen med avskärmning av valsedelställ. Kommittén har beslutat att redovisa sina överväganden i den delen i ett betänkande i början av 2021. Jag ser fram emot att ta del av kommitténs förslag och vill inte föregripa dess ställningstaganden i fråga om behovet av eventuella åtgärder med avseende på valsedelställen inför kommande val.

Stockholm den 28 oktober 2020

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2020/21:252 av Mikael Strandman (SD) (Besvarad 2020-10-21)

Fråga 2020/21:252 Stödinsatser till kommunerna vid valet 2022

av Mikael Strandman (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En nyhet i valet till Europaparlamentet 2019 var att det skulle ordnas en avskärmad plats för valsedlar i anslutning till, eller i, val- och röstningslokaler för att väljarna skulle kunna ta valsedlar utan insyn från andra och därmed stärka valhemligheten. Nyheten ställde stora krav på kommunernas förberedelser inför valet, till exempel vilka lokaler som skulle användas som röstmottagningsställen och hur avskärmningen skulle utformas. 

I enkätsvar till Valmyndigheten (Erfarenheter från Europaparlamentsvalet 2019) kan man se att många kommuner anser att det har fungerat bra vid EU-valet men uttrycker att de är bekymrade inför de kommande allmänna valen 2022. Då ska tre val genomföras samtidigt, vilket innebär både fler valsedelställ och mycket större mängd valsedlar. Det kommer även att vara ett betydligt högre valdeltagande jämfört med EU-valet, i vissa valdistrikt mer än det dubbla antalet röstande, vilket kommer att leda till många och långa köer. Fler valsedelställ tar större plats i lokalerna, och ett flertal lokaler kan behöva bytas ut av utrymmesskäl. Detta är problematiskt eftersom kommunerna under många år har rapporterat om problem med att hitta funktionella lokaler som uppfyller krav på utrymme och tillgänglighet. Många kommuner ser dessutom ett behov av flera stationer med valsedelställ för att minska köerna, och då är utrymmet i lokalerna den största utmaningen. 

Då varken Valmyndigheten eller länsstyrelserna har rådighet över tillgången till lämpliga lokaler och kommunerna som ska ombesörja denna tillgång kanske inte alltid mäktar med kan det finnas skäl för regeringen att förbereda eventuella stödinsatser. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern och regeringen någon plan för hur en eventuell stödinsats skulle kunna utformas?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.