Till innehåll på sidan

SVT och rättegångskostnader

Svar på skriftlig fråga 2018/19:189 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2019/

00225/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiminister

n

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:189 av Lars Beckman (M)
angående SVT och rättegångskostnader

Lars Beckman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att exempelvis genom förbättrade rutiner undvika att public service-avgiften används för att finansiera rättegångskostnader för medarbetare på SVT.

Ett högt förtroende hos allmänheten är, som Lars Beckman konstaterar, avgörande för att public service-företagen ska kunna uppfylla sina uppdrag i allmänhetens tjänst. SVT och SR har enligt Medieakademins förtroende-barometer och SOM-undersökningen högst förtroende av alla svenska medieföretag. Båda företagen är med på listan över de tio svenska institutioner som har störst förtroende bland befolkningen. Det är givetvis viktigt att det höga förtroendet kan upprätthållas även i framtiden.

En avgörande faktor för public service-företagens förtroende hos allmänheten är verksamhetens oberoende. SVT och SR ska bedriva sin verksamhet självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Oberoendet innebär att SVT har eget ansvar för sin ekonomi och ska på egen hand, inom tillgängliga ekonomiska ramar, göra de prioriteringar som krävs för att uppfylla det uppdrag i allmänhetens tjänst som formulerats och beslutats av riksdag och regering.

Det är således varken lämpligt eller möjligt för mig som kultur- och demokratiminister att vidta åtgärder för att påverka SVT:s beslut i denna fråga.

Stockholm den 20 februari 2019

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2018/19:189 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2019-02-12)

Fråga 2018/19:189 SVT och rättegångskostnader

av Lars Beckman (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Från årsskiftet har det införts en ny finansiering av public service som innebär att alla medborgare med beskattningsbar inkomst nu är med och betalar SVT, SR och UR. Att statliga verksamheter har högt förtroende hos alla medborgare är av synnerligen stor vikt, så också att våra statliga verksamheter i sin utövning inte uppfattas ha någon politisk slagsida. Men förtroendet för SVT och SR har enligt Medieakademiens mätningar konstant sjunkit under senare år – främst bland väljare med borgerliga sympatier.

Sveriges Television och övriga public service-bolag tar från årsskiftet årligen in över 8 miljarder kronor av våra skattepengar genom den nya public service-avgiften. Hur dessa pengar används och hur bland annat SVT uppträder och tar ansvar i olika situationer är av avgörande betydelse för förtroendet för public service hos svenska folket. De flesta större företag har en tydlig policy för vad som gäller för medarbetare som begår brott, både i tjänsten och privat. För SVT, med så många anställda, utgår vi från att det finns en sådan policy.

SVT har nyligen betalat rättegångskostnader för dömda människosmugglare. Att public service har betalat dessa rättegångskostnader har mötts av bred och befogad kritik. Det är befogat att fråga sig om det är så här public service ska prioritera sina kostnader. Vill SVT återupprätta sitt minskande förtroende hos svenska folket och vara ett medieföretag i allmänhetens tjänst är det viktigt med öppenhet och transparens och att visa på sparsamhet med skattemedel. Det är krav som vi ställer på andra statliga verksamheter.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder, exempelvis genom att verka för förbättrade rutiner inom public service, för att undvika liknande situationer i framtiden?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.