Till innehåll på sidan

Tillfälliga bygglov för förskolor och skolor

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1556 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:1556 av Nina Lundström (L)
Tillfälliga bygglov för förskolor och skolor

Nina Lundström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder gällande tillfälliga bygglov för förskole- och skolverksamhet så att det ges möjlighet till större flexibilitet genom ändrade tidsgränser.

Regeringens politik innebär att byggande för olika ändamål i första hand ska vara långsiktigt och tillgodoses genom ordinarie plan- och byggprocesser. En kommun ansvarar för att tillgodose kommuninvånarnas behov av t.ex. skol- och förskoleplatser, och det är kommunen som genom det kommunala planmonopolet planerar för byggnader för ändamålet. I samband med stora nya bostadsprojekt bör kommunerna alltså även planera för behovet av barnomsorg och annan sammhällelig service. Utflyttning och inflyttning till kommunen, generationsväxlingar, variationer i antalet barn som föds per år och bebyggelseförändringar medför att behovet av förskoleplatser inom en kommun varierar över tid, men kan samtidigt antas vara relativt enkelt att beräkna med viss framförhållning. Kommunerna bör planera långsiktigt för förskolor och skolor som uppfyller plan- och bygglagens samtliga krav och därmed ger barnen en fullgod miljö att vistas i. Att samtliga krav på goda ute- och innemiljöer följs är särskilt viktigt när det är fråga om barn.

Med det sagt behöver det även finnas möjligheter att använda tillfälliga byggnader som ett komplement när behovet inte fullt ut kan tillgodoses genom ordinarie plan- och byggprocesser. Regeringen har därför genom prop. 2016/17:137 ökat möjligheterna att uppföra bostadsbyggnader med stöd av tidsbegränsade bygglov under några år. En stor tillfällig variation av behovet av skol- eller förskoleplatser, exempelvis på grund av att tidsbegränsade bostäder uppförs i ett område, är ett typexempel på när ett tidsbegränsat bygglov ska kunna ges. Ett sådant tidsbegränsat bygglov får ges i sammanlagt högst 15 år och det finns dessutom flexibilitet i när fristen börjar löpa. Det bör även nämnas att tidsgränsen inte enbart ska utmålas som ett hinder för kommunen, utan att den samtidigt innebär en användbar begränsning för aktörer som inte har en lika hög ambitionsnivå som kommunen själv har. Jag anser att nuvarande tidsgräns är rimlig för ett behov som ska kunna sägas vara tillfälligt, och har i nuläget inte för avsikt att förändra lagstiftningen gällande tidsbegränsade bygglov för förskole- och skolverksamhet.

Stockholm den 10 juli 2018

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2017/18:1556 av Nina Lundström (L) (Besvarad 2018-06-25)

Fråga 2017/18:1556 Tillfälliga bygglov för förskolor och skolor

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I Stockholms län finns exempel på kommuner som har behövt använda plan- och bygglagens möjligheter för tillfälliga bygglov för att kunna inrätta förskolor och skolor. Enligt 9 kap. 33 § PBL går det att ge bygglov för en åtgärd som avses pågå under en begränsad tid och som inte uppfyller samtliga krav som gäller för att få ett ”vanligt”, permanent bygglov.

Tillfälliga bygglov används i olika sammanhang. Dels för att möjliggöra användning av lokaler utan att behöva invänta en ibland lång detaljplaneprocess för att ändra användningsområde för befintliga lokaler, dels då man ser att behoven kommer att förändras under de kommande åren. I vissa kommuner handlar det om att kunna sätta upp moduler. Ett exempel i närtid är Nynäshamn, där man haft behov av skollokaler i en kommundel och hittat en lösning genom att använda tomställda lokaler till undervisning.

Man kan under vissa förutsättningar få ett tidsbegränsat bygglov för en åtgärd, om åtgärden bara uppfyller något eller några, men inte alla, krav för ett bygglov. Ett tidsbegränsat bygglov gäller som längst 10 år, men det kan förlängas. Den sammanlagda tiden får inte vara längre än 15 år. Tidsgränsen vållar bekymmer för kommuner som behöver möjligheten att inrätta förskole- och skollokaler under en begränsad tid. Kommuner kan befinna sig i en process där framtida markanvändning ska utredas. Det kan även hänga ihop med osäkerhet om hur befolkningsunderlaget utvecklas beroende på i vilken takt bostäder byggs. Bostadsbyggandet kan hindras genom långa PBL-processer eller andra faktorer. Genomsnittstiden för att ett hus ska stå färdigt från idé till inflyttning kan vara upp till 10 år. Kommunernas möjlighet att påverka utvecklingen är beroende av många omvärldsfaktorer. Det vore rimligt att se över tidsgränsen och skapa ökad flexibilitet.

Jag vill därför fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder gällande tillfälliga bygglov för förskole- och skolverksamhet så att det ges möjlighet till större flexibilitet genom ändrade tidsgränser?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.