Till innehåll på sidan

Tvångstester av asylsökande som vägrar låta sig testas

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3606 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2021/ 03148 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3606 av Björn Söder (SD)
Tvångstester av asylsökande som vägrar låta sig testas

Björn Söder har frågat mig om jag, i likhet med Danmark, tänker verka för att införa en ny lag som ger rätt till tvångstester av asylsökande för att tillse att människor som inte har rätt att vistas i Sverige kan återsändas till sina hemländer, och om inte, vilka grunderna är till att inte införa en sådan lag.

För att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl har fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt. Utgångspunkten är att återvändandet ska ske frivilligt, men annars med tvång.

Regeringen överväger för närvarande olika frågor som syftar till att effektivisera återvändandearbetet. Ett väl fungerande samarbete och en effektiv ansvarsfördelning mellan Migrationsverket, Polismyndigheten och Kriminalvården kan bidra till att fler återvänder. Regeringen har därför gett Statskontoret i uppdrag att föreslå åtgärder för att effektivisera dessa myndigheters arbete med återvändande och överväga en förändring av myndighetsorganisationen. Regeringen har även i myndighetens regleringsbrev gett Migrationsverket i uppdrag att fortsätta utveckla samarbetet med Polismyndigheten för att effektivisera återvändandet.

Dessutom har riksdagen i ett tillkännagivande i juni 2021 uppmanat regeringen att utreda frågan om tvångstestning i samband med verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut. Riksdagen tillkännagav också för regeringen att den bör utreda och vid behov föreslå andra nödvändiga förändringar i lagstiftningen för att säkerställa att Polismyndigheten har tillräckliga befogenheter för att kunna bedriva ett effektivt verkställighetsarbete.

Regeringen arbetar således aktivt med återvändandefrågorna. Tvångstestning av människor som ska återvända är dock en mycket långtgående åtgärd som också har grundlagsaspekter i och med skyddet i regeringsformen mot påtvingat kroppsligt ingrepp. Eventuella åtgärder måste därför övervägas noga. Regeringen avser att återkomma i fråga om hanteringen av riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 22 september 2021

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2020/21:3606 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-09-06)

Fråga 2020/21:3606 Tvångstester av asylsökande som vägrar låta sig testas

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många länder kräver ett negativt covidtest för att ta emot sina medborgare när de utvisas tillbaka från andra länder. Det är information som nått de brottslingar och andra med utvisningsbeslut som väntar på att bli hemsända till sina respektive hemländer. För att hindra verkställigheten i utvisningen vägrar man låta sig testas.

Den 28 december förra året ställde jag frågan (2020/21:1149) till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om vilka åtgärder han tänkte vidta för att kunna verkställa utvisningar av utlänningar som vägrar låta sig covidtestas.

Morgan Johansson svarade då att ”för att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång. Detta gäller även under rådande pandemi”. Vidare skrev han i sitt svar: ”I smittskyddslagen finns bestämmelser om personinriktade tvångsåtgärder såsom t.ex. tvångsundersökning. Covid-19 är en sådan allmän- och samhällsfarlig sjukdom för vilken det är möjligt att i vissa fall genomföra tvångsundersökningar enligt smittskyddslagen.”

Han avslutade svaret med: ”För regeringen är det angeläget att vi fortsatt har ett väl fungerande återvändande” och att ”regeringen följer även fortsatt frågan noga och är vid behov beredd att vidta ytterligare åtgärder.”

Fyra månader efter hans svar hade dock inget hänt. Den 3 maj i år rapporterade Sveriges Radio P4 Göteborg att ”personer som ska tvångsutvisas kan stoppa sin egen utvisning genom att vägra ta covidtest”. ”De som inte vill hem de testar sig inte”, sade Mikael Holmgren, tf chef på Gränspolissektionen i region Väst där de har flera fall varje vecka, till Sveriges Radio.

Trots Morgan Johanssons löfte om att man var beredd att vidta ytterligare åtgärder hade alltså inget hänt. Jag ställde därför åter en fråga (2020/21:2758) till ministern om varför inte regeringen vidtar tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Nu lät svaret dock helt annorlunda. Nu var inte regeringen längre beredd att vidta några åtgärder. Ministern menade i sitt svar att tvångstestning av människor som ska återvända inte har stöd i dagens lagstiftning. ”Tvångstestning – och i förlängningen förmodligen också tvångsvaccinering – är en mycket långtgående åtgärd som också har grundlagsaspekter och som jag för närvarande inte är beredd att överväga”, skrev han i sitt svar.

Efter ytterligare fyra månader efter min andra fråga kvarstår problemen. Enligt polisens nationella operativa avdelning (Noa) säger så många som nio av tio nej till att göra ett covidtest.

En migrant som Sveriges Radio P4 Värmland talat med säger att han ”kämpat hårt i sex år” för att få stanna i Sverige och ”ha ett värdefullt liv”. Han kommer inte att testa sig ifall han skulle få avslag. Skälet han anger till detta är att han ”vill inte”.

I Danmark har de danska myndigheterna tagit fram en tämligen effektiv metod för att lösa problemet – en ny lag som ger rätt till tvångstester. Den danske socialdemokratiske integrationsministern Mattias Tesfay säger till Jyllands-Posten:

”Det är därför vi skapat den här lagen som gör det möjligt att tvångstesta asylsökande”.

Sveriges intresse av att bli av med en person som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut måste givetvis väga tyngre än den enskildes när denne har fått avvisningsbeslut men inte respekterar Sveriges lagar genom att vägra lämna landet eller vägra ta ett test för att slippa kunna bli återsänd.

Av denna anledning vill jag åter fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern verka för att, i likhet med Danmark, införa en ny lag som ger rätt till tvångstester av asylsökande för att tillse att människor som inte har rätt att vistas i Sverige kan återsändas till sina hemländer, och om inte, vilka är grunderna till att inte införa en sådan lag?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.