Till innehåll på sidan

Utvisning och covidtester

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1159 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1149 av Björn Söder (SD)
Verkställighet av utvisningar, fråga 2020/21:1153 av Ellen Juntti (M) Hinder för utvisning och fråga 2020/21:1159 av Maria Malmer Stenergard (M) Utvisning och covidtester

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att kunna verkställa utvisningar av utlänningar som vägrar låta sig covidtestas. Ellen Juntti har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att planerade utvisningar ska kunna ske, trots att berörda vägrar att genomgå ett PCR-test. Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att få lagstiftning på plats så att covidtester kan genomföras så att utvisningar kan verkställas. Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

För att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång. Detta gäller även under rådande pandemi. Pandemin medför emellertid naturligtvis särskilda utmaningar för arbetet med återvändande, det gäller bland annat möjligheten att hålla personer i förvar och att verkställa beslut om av- och utvisning.

I smittskyddslagen finns bestämmelser om personinriktade tvångsåtgärder såsom t.ex. tvångsundersökning. Covid-19 är en sådan allmän- och samhällsfarlig sjukdom för vilken det är möjligt att i vissa fall genomföra tvångsundersökningar enligt smittskyddslagen. En tvångsundersökning innebär ett betydande integritetsintrång och det måste finnas konkreta omständigheter som talar för att den aktuella personen kan vara smittad och finnas en påtaglig risk för att andra människor kan smittas. Vilka undersökningar och prov som ska göras respektive tas får avgöras från fall till fall.

För regeringen är det angeläget att vi fortsatt har ett väl fungerande återvändande. Det har under de senaste åren vidtagits en rad åtgärder för att åstadkomma det och sedan 2014 har cirka 87 000 före detta asylsökande lämnar Sverige. Regeringen följer även fortsatt frågan noga och är vid behov beredd att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 15 januari 2021

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2020/21:1159 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2020-12-30)

Fråga 2020/21:1159 Utvisning och covidtester

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige verkställs bara hälften av alla utvisningsbeslut, och uppemot 50 000 personer lever i dag i Sverige utan tillstånd. Såväl Riksrevisionen som Delegationen för migrationsstudier har riktat omfattande kritik mot det svenska återvändandearbetet.

Precis före jul framkom uppgifter i medierna om att asylsökande afghanska medborgare, som ska utvisas, vägrar att genomgå covidtest. Att genomgå testet är frivilligt. Afghanistan kräver att den som reser in i landet är testad för covid-19.

Kombinationen av att covidtestet är frivilligt för den asylsökande som fått avslag i Sverige och att Afghanistan kräver covidtest innebär i praktiken att den som fått ett utvisningsbeslut kan skjuta sin utvisning på framtiden. Det är en ohållbar situation, och uppenbarligen krävs lagändringar för att kunna genomföra covidtest, när så är nödvändigt, och i förlängningen utvisningar.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att ta initiativ till att få lagstiftning på plats så att covidtester kan genomföras så att utvisningar kan verkställas?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.