Till innehåll på sidan

Yttrandefriheten i Turkiet

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1882 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1882 av Sara Gille (SD) om Yttrandefriheten i Turkiet

Sara Gille har frågat mig vad jag och regeringen ämnar göra för att påverka yttrandefrihetens negativa utveckling i Turkiet.

Regeringen ser med oro på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Regeringen ser också med allvar på initiativ som riskerar att öka kontrollen över sociala medier och därigenom ytterligare begränsa yttrandefriheten på internet. Yttrande- och informationsfrihet, fria och oberoende medier, samt att journalister och andra mediearbetare kan utöva sitt arbete är grundläggande för ett fungerande demokratiskt samhälle. Vi framför återkommande dessa budskap till turkiska företrädare.

Genom vårt reformstöd stödjer Sverige det turkiska civila samhället, människorättsförsvarare, media och andra aktörer som arbetar för att stärka efterlevnaden av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Regeringen är pådrivande i internationella fora för att uppmärksamma kränkningar och övergrepp av de mänskliga rättigheterna, inklusive yttrandefriheten.

Jag har också redogjort för regeringens syn på den negativa utvecklingen gällande yttrandefriheten i Turkiet i svaret på fråga 2019/20:1725 av Björn Söder.

Stockholm den 13 augusti 2020

Ann Linde

Skriftlig fråga 2019/20:1882 av Sara Gille (SD) (Besvarad 2020-07-30)

Fråga 2019/20:1882 Yttrandefriheten i Turkiet

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiets parlament har nyligen beslutat om en kontroversiell lag som ger regeringen större kontroll över sociala medier, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Enligt den nya lagen måste sociala mediejättar som Facebook och Twitter ha lokala representanter i Turkiet och följa turkiska domstolsbeslut om att ta bort innehåll från sina plattformar för att undvika enorma böter.

Lagförslaget lades fram av president Recep Tayyip Erdoğans konservativa islamistiska parti (AKP) tillsammans med nationalistpartiet MHP. Den nya lagen klubbades igenom efter en lång debatt som varade i två dagar.

Då Turkiet redan är ett land där yttrandefriheten är svag påverkar den nya lagen landet synnerligen hårt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad ämnar ministern och regeringen göra för att påverka yttrandefrihetens negativa utveckling i Turkiet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.