Protokoll utskottssammanträde 2020/21:61

Utskottens protokollMiljö- och jordbruksutskottets protokoll 2020/21:61

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.

DOCX

RIKSDAGEN

MILJÖ- OCH JORDBRUKSUTSKOTTET

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2020/21:61

DATUM

2021-08-31

TID

11.00 – 13.20

NÄRVARANDE

Se bilaga 1

§ 1

Fråga om medgivande till deltagande på distans


Utskottet medgav deltagande på distans för följande ordinarie ledamöter och suppleanter: Maria Gardfjell (MP), Jessica Rosencrantz (M), Hanna Westerén (S), Isak From (S), John Widegren (M), Runar Filper (SD), Magnus Manhammar (S), Elin Segerlind (V), Betty Malmberg (M), Malin Larsson (S), Magnus Oscarsson (KD), Marlene Burwick (S), Staffan Eklöf (SD), Ulrika Heie (C), Markus Selin (S), Marléne Lund Kopparklint (M), Yasmine Eriksson (SD), Mats Nordberg (SD), Kjell-Arne Ottosson (KD), Joar Forsell (L), Magnus Ek (C) och Peter Helander (C).

Två tjänstemän från miljö- och jordbruksutskottets kansli var uppkopplade på distans.

§ 2

Information i ärendet Producentansvar och straffansvar för nedskräpning (2021/22:MJU4)

Miljödepartementet, Naturvårdsverket, Svensk Handel, Svenskt Näringsliv, Svenska Snustillverkarföreningen, Skogsindustrierna och Håll Sverige rent deltog på distans och lämnade sin syn i ärendet Producentansvar och straffansvar för nedskräpning (2020/22:MJU4) och svarade på ledamöternas frågor.

§ 3

Fråga om utskottsinitiativ - Utflyttning av trålgränser samt jakt på säl och skarv (SD)

Utskottet inledde behandling av frågan om ett initiativ om utflyttning av trålgränser samt jakt på säl och skarv (SD).

Utskottet beslutade att påbörja ett beredningsarbete i syfte att kunna ta ett utskottsinitiativ i frågan. Utskottet beslutade vidare att handlägga detta initiativ tillsammans med handläggningen av utskottets övriga pågående utskottsinitiativ om åtgärder för att rädda fiskbestånden i Östersjön.

Ärendet bordlades.

§ 4

Fråga om utskottsinitiativ – Sverige bör skriftligt stödja brev daterat 5 juli 2021 från Österrike och andra medlemsländer inom EU till Frans Timmermans, EU-kommissionen (SD)

 

SD-ledamöterna föreslog att utskottet skulle ta ett initiativ om att Sverige bör skriftligen stödja brev daterat 5 juli 2021 från Österrike och andra medlemsländer inom EU till Frans Timmermans, EU-kommissionen, se bilaga 2.

Ärendet bordlades.

§ 5

Övriga frågor

Kanslichefen gav information om utskottets höstplanering och påtalade att

det eventuellt kan bli aktuellt med ett extra utskottssammanträde fredagen den 24 september 2021.

§ 6

Nästa sammanträde

Nästa sammanträde äger rum torsdagen den 2 september 2021 kl. 10.00.

Vid protokollet

Justeras den 9 september 2021

Kristina Yngwe



MILJÖ- OCH JORDBRUKS- UTSKOTTET

NÄRVAROFÖRTECKNING

Bilaga 1 till

prot. 2020/21:61

§ 1

§ 2

§ 3

§ 4–6

LEDAMÖTER

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

N

V

Kristina Yngwe (C), ordf.

X

X

X

X

Maria Gardfjell (MP), förste vice ordf.

-

X

X

X

Jessica Rosencrantz (M), andre vice ordf.

-

X

X

X

Hanna Westerén (S)

-

X

X

X

Isak From (S)

-

X

X

X

John Widegren (M)

-

X

X

X

Runar Filper (SD)

-

X

X

X

Magnus Manhammar (S)

-

X

X

X

Elin Segerlind (V)

-

X

X

X

Betty Malmberg (M)

-

X

X

X

Martin Kinnunen (SD)

-

-

-

-

Malin Larsson (S)

-

X

X

X

Magnus Oscarsson (KD)

-

O

X

X

Marlene Burwick (S)

-

X

X

X

Nina Lundström (L)

-

-

-

-

Staffan Eklöf (SD)

-

X

X

X

Ulrika Heie (C)

-

O

X

X

SUPPLEANTER

Markus Selin (S)

-

O

O

O

Marléne Lund Kopparklint (M)

-

O

O

O

Monica Haider (S)

Louise Meijer (M)

Yasmine Eriksson (SD)

-

X

X

O

Elin Lundgren (S)

Rickard Nordin (C)

Birger Lahti (V)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Mats Nordberg (SD)

-

O

O

X

Mats Wiking (S)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

-

X

O

O

Tomas Kronståhl (S)

Joar Forssell (L)

-

X

X

X

Anne Oskarsson (SD)

Elisabeth Falkhaven (MP)

Anders Hansson (M)

Helena Gellerman (L)

Arman Teimouri (L)

Rebecka Le Moine (MP)

Lorentz Tovatt (MP)

Cassandra Sundin (SD)

Richard Jomshof (SD)

Magnus Ek (C)

-

X

O

O

Jens Holm (V)

Magnus Jacobsson (KD)

Roland Utbult (KD)

Jon Thorbjörnson (V)

Helena Storckenfeldt (M)

Peter Helander (C)

-

O

O

O

N = Närvarande

X = ledamöter som deltagit i handläggningen

V = Votering

O = ledamöter som härutöver har varit närvarande


MILJÖ- OCH JORDBRUKSUTSKOTTET

Bilaga 2

till protokoll

2020/21:61

Till: Miljö- och jordbruksutskottet 27 augusti 2021

Förslag till utskottsinitiativs Sverige bör skriftligt stödja brev daterat 5 juli 2021 från Österrike och andra medlemsländer inom EU till Frans Timmermans, EU-kommissionen

Den 19 mars i år diskuterades i EU-nämnden ett brev daterat den 2 mars, ställt till EU-kommissionen angående EU:s skogsstrategi. Brevet är underskrivet av skogsländerna Österrike, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Bulgarien, Tjeckien, Slovakien, Kroatien, och därtill Malta.

Brevet av den 2 mars uttrycker skarp kritik mot EU-kommissionens hantering av skogsstrategin och pekar på att medan EU:s Gröna giv i allmänhet kan stödja en övergång till mer förnybara material och bränslen, verkar däremot EU:s initiativ beträffande skog inom Gröna given gå i motsatt riktning. I brevet påpekas att skogsstrategin måste bli huvuddokumentet för en sammanhållen och balanserad politik för EU:s skogar och deras mångsidiga funktioner. Eftersom betydelsen av uthålligt skogsbruk syns alldeles för lite i förslagen, skapas dock en obalans mellan de tre pelarna för uthållighet. I brevet noteras även att kommissionen gradvis ökar sitt bortseende från variationen i Europas skogar, från praktiska aspekter av skogsbruk och från konsekvenserna av de olika ägandeformerna av skog. Brevet påpekar även att medverkandeprocesser är avgörande för att nå en holistisk process. Därtill understryks att vaga koncept och kriterier måste undvikas på EU-nivå. Begrepp såsom “closer-to-nature forestry”, “old-growth forests” eller “strikt skydd” måste ges tydlighet och användbarhet, men samtidigt även ge nationella myndigheter möjlighet att besluta om dem från fall till fall utifrån nationella förhållanden enligt subsidiaritetsprincipen. I samband med detta understryks även att alla relevanta initiativ på EU-nivå skall bygga på definitioner och kriterier för hållbart skogsbruk som överenskommits inom Forest Europe, samt vidare att EU:s Stående skogskommitté är EU:s mest relevanta instans för att stödja kommissionen i arbetet med skogsstrategin, vilket överensstämmer med Rådets sammanfattning om arbetet för en balanserad post-2020 skogsstrategi för EU. Brevet trycker även på att strategin bör ge vägledning för skydd av skog och för att styrka deras motståndskraft och ekosystemtjänster, samtidigt som konkurrenskraft och hållbarhet för Europas skogsindustri värnas, att ansvaret för skogsfrågor ska ligga kvar hos medlemsländerna och att alla initiativ på EU-nivå måste respektera subsidiaritetsprincipen och EU-ländernas företräde inom detta område.

SD, KD, M och C förklarade på informationspunkten i EU-nämnden 19 mars att man ville att Sverige skulle ansluta sig till brevet. Dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) förklarade dock att regeringen beslutat att inte ansluta sig, med motivationen att Sverige ville att brevet skulle ge tydligare uttryck för balansen mellan hållbart brukande och bevarande. När man läser punkterna i brevet refererade ovan, är det svårt att instämma i att det fanns fog för det motivet.

I slutet av juni läckte EU:s nya förslag till skogsstrategi ut. Österrike med flera länder skrev då ett nytt brev, daterat 5 juli, där man med märkbar irritation noterade att snart sagt inga av punkterna från brevet av den 2 mars hade tagits hänsyn till. Denna gång var underskrivande länder Österrike, Tjeckien, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Lettland, Polen, Rumänien samt Slovakien. Notera särskilt att denna gång även de folkrika och ofta avgörande EU-länderna Tyskland och Frankrike skrivit under brevet.

I brevet 5 juli påpekas att kommissionen inte utarbetat förslaget till skogsstrategi i samverkan med medlemsländerna och inte heller med den stående skogskommittén. Det understryks också att kommissionen ignorerar EU:s mål om grön tillväxt och reducerar frågan om skog till att bara handla om miljö och klimat, men inte om socioekonomiska funktioner av skogsbruket.

Brevet noterar kommissionens ovilja att följa EU:s överenskommelser om hur skogsbruk ska hanteras och specifikt att EU underlåter att respektera EU-ländernas kompetens i skogsfrågor, reglerna för subsidiaritet och för proportionalitet.

Att EU-kommissionen tar hänsyn till dessa synpunkter är enligt vår mening avgörande för att Sverige genom sin skogssektor ska kunna bidra till en lång rad internationella miljö- och klimatmål och dessutom för att skogssektorn även fortsatt ska kunna utgöra en grundpelare i svensk ekonomi och sysselsättning, inte minst på landsbygden.

Ändå lyser, precis som beträffande brevet i mars, Sveriges underskrift med sin frånvaro.

Vi anser att regeringen genom att inte skriva under det andra brevet dels inte verkar för svenska grundläggande intressen och vidare dessutom avsevärt försvårar situationen även för andra länder med betydande beroende av sina respektive skogssektorer. Slutligen riskerar regeringens uteblivna stöd till de underskrivande länderna att avsevärt försvåra för Sverige att i framtiden få dessa länders stöd för våra ståndpunkter rörande skog.

Därför väcker nu Sverigedemokraterna i Miljö- och jordbruksutskottet frågan om ett utskottsinitiativ i

enlighet med RO 9 kap. 16 § och föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen:

  • att regeringen snarast bör meddela EU-kommissionen skriftligen och lämpligen till dess förste vice-president Frans Timmermans, att Sverige ställer sig bakom brevet daterat 5 juli 2021 från Österrike med flera medlemsländer till EU-kommissionen om skogspolitiken.

Martin Kinnunen (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Mats Nordberg (SD)

Runar Filper (SD)

Yasmine Eriksson (SD)

Utskottens och EU-nämndens protokoll

Protokollen från utskottens och EU-nämndens sammanträden talar om vilka frågor som togs upp.