Till innehåll på sidan

Påståenden om bl.a. saknade valsedlar och bristande bemanning på vissa håll - avslag

Valprövningsnämndens beslut 69,467-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
19 december 2018
Ämnesord
Valhemligheten, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Länsstyrelsen i Östergötlands län fastställde i ett beslut den 20 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Norrköpings kommun och i ett beslut den 23 september 2018 utgången av valet till landstingsfullmäktige i Östergötlands läns landsting.

Redogörelse för överklaganden och yttranden från valnämnd och länsstyrelse

Allvarliga brister i Norrköpings kommun

AA (69-2018) har överklagat valen och anfört i huvudsak följande. Han vill anmäla allvarliga brister i Norrköpings kommun. Han och hans vänner har fått tips och information om fusk mot flera riksdagspartier. I valdistriktet Åby Östra missade man att rapportera in 22 procent av Sverigedemokraternas röster till valnämnden. Vidare vet han att tolv av vallokalerna i kommunen hade slut på valsedlar för Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna under tre timmar. Fem vänner till honom åkte nämligen runt och kontrollerade lokalerna. Vidare har det brustit i bemanning, eftersom många valdistrikt bara hade två röstmottagare på plats under fem minuters tid.

Valnämnden i Norrköpings kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. När det gäller påståendet att en vallokal i Åby har missat 22 procent av Sverigedemokraternas röster kan detta härledas till att en röstmottagare i valdistriktet publicerat ett inlägg i Facebook­gruppen "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner". Röstmottagaren skrev där att 22 procent av Sverigedemokraternas röster i ett valdistrikt i Åby var "spårlöst borta". Inlägget delades ca 1 000 gånger. När valnämndens kansli fick vetskap om inlägget dagen efter valdagen, dvs. den 10 september, pratade kansliet med bl.a. ordföranden, vice ordföranden och den röstmottagare som publicerat inlägget. Röstmottagaren hade arbetat i vallokalen under dagen, men klagade på sjukdom och avslutade sin tjänstgöring kl. 18.00. Röstmottagaren var alltså inte med vid rösträkningen. Ordföranden och vice ordföranden har intygat att påståendet om försvunna valsedlar inte stämmer och att alla röster har räknats och transporterats till förvaltningshuset för granskning. Vice ordföranden, som har förtroende­uppdrag i kommunen efter nominering av Sverigedemokraterna, skrev i en kommentar till inlägget på Facebook att det inte hade försvunnit några valsedlar för Sverigedemokraterna. Efter kontakt med den röstmottagare som publicerat inlägget meddelade röstmottagaren att inlägget blivit fel och misstolkats, att det i själva verket syftade på något annat inlägg i gruppen och inte var riktat mot vallokalen i Åby samt tog bort inlägget.

När det gäller påståendet att vissa valsedlar var slut i tolv vallokaler har valnämnden inte tagit emot några klagomål om att det vid något tillfälle skulle ha saknats partivalsedlar eller blanka valsedlar i valsedelsställen. I de fall partivalsedlar börjat sina i röstningslokalen har en vaktmästare från valkansliet åkt ut med fler. De har dock aldrig tagit helt slut enligt valnämndens rapporter. I fråga om namnvalsedlar är det partierna själva som ansvarar för att distribuera dessa till röstningslokalerna. Röstmottagarna har till ansvar att ha ordning i valsedelsställen, och det är de som lägger samtliga valsedlar i ställen. Under valdagen och förtidsröstningsperioden besökte valnämndens ledamöter och ersättare röstmottagningsställena för att se att ordning upprätthölls.

När det gäller frågan om bemanning har valnämnden i Norrköpings kommun beslutat att vallokalerna alltid ska bemannas med minst fyra röstmottagare, varav en är ordförande eller vice ordförande (totalt bemannas de med 7–8 personer som går på schema under valdagen). Information om detta gavs vid utbildningen samt i e-post till röstmottagarna i fråga om schemaläggning. Nämnden har inte fått in några uppgifter om att detta inte skulle ha följts.

Länsstyrelsen i Östergötlands län har, med hänvisning till valnämndens yttrande, anfört bl.a. följande. Länsstyrelsen konstaterar att anmälan avseende ett valdistrikt i kommundelen Åby i Norrköpings kommun inte har någon grund utan är ett resultat av ett felaktigt Facebookinlägg. När det gäller påståendet att partivalsedlar eller blanka valsedlar har tagit slut konstaterar länsstyrelsen att inga sådana rapporter har kommit till valnämndens kännedom. Inte heller har valnämnden fått någon information om att bemanningen inte uppfyllt kommunens beslut.  

Odemokratiskt valförfarande

BB (467-2018) har överklagat valen och anfört i huvudsak följande. I över 50 val­lokaler i Skåne, Stockholm och Östergötland har vissa partier som Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ fått mycket litet utrymme för sina valsedlar jämfört med övriga riksdagspartier. Dessutom låg valsedlarna för de förstnämnda partierna huller om buller. Detta har kunnat konstateras av honom och 14 andra personer som kontrollerat val- och röstningslokalerna. En av de lokaler som avses är röstningslokalen på stadsbiblioteket i Norrköping, där han själv röstade två dagar före valdagen. Vidare låg valsedlarna i en låda som stod öppen för alla att se, och det var omöjligt att plocka sin valsedel anonymt. Valet i samtliga valdistrikt där förhållandet varit på detta sätt bör ogiltigförklaras.

BB har vidare anfört att han har haft kontakt med två tjänstemän på Norrköpings kommun som för honom bekräftat de nämnda avvikelserna beträffande röstningslokalen på stadsbiblioteket och att det rådde kaos där. Han vill att den ena tjänstemannen vittnar eller yttrar sig i frågan. BB har tillagt att han berättat för samma tjänsteman att han inte behövde legitimera sig när han förtidsröstade.

Valnämnden i Norrköpings kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. Vid valet använde sig Norrköpings kommun av tre valsedelsställ på sina röstmottagningsställen (valsedelsstället "Valle"). Valnämnden beslutade följande gällande valsedlar:

  1. I förtidsröstnings- och vallokaler ska valsedlar läggas i valsedelsställ i bokstavsordning enligt partiernas namn och i den ordning som Valmyndigheten förtecknar de partier som anmält att de ska delta i respektive val.
  2. Röstmottagarna i förtidsröstnings- och vallokaler lägger samtliga valsedlar i valsedelsställen, även de namnvalsedlar som partierna levererar till lokalerna. Partiföreträdare får inte göra det. Namnvalsedlar ska också läggas i bokstavsordning.
  3. Valnämnden beslutar att i det fall då namnvalsedlar inte får plats i två stycken valsedelsställ ska det tredje stället också användas för namnvalsedlar, vilket medför att blanka valsedlar och partivalsedlar i stället läggs ut på ett bord.

Denna information om valsedlar samt skisser och bilder på valsedelsställ gavs vid utbildningen av röstmottagare samt fanns tillgängliga i alla röstningslokaler i kommunen. Under valdagen och under förtidsröstningsperioden besökte valnämndens ledamöter och ersättare röstningslokalerna för att se att ordning upprätthölls. Det är också en del av röstmottagarnas uppgift att ständigt se över valsedelsställen. Än är det ingen lag på att valsedlarna ska kunna tas avskärmat. Norrköpings kommun har dock vid årets val ändå försökt att ha valsedlarna avskärmade och/eller genom kö låta en person åt gången stå vid valsedelsställen.

Röstningslokalen i stadsbiblioteket var placerad på en begränsad yta innanför entrén. Valsedlarna var placerade i valsedelsställ som stod på bord nära ingången till röstningslokalen. I början av förtidsröstningsperioden stod bordet med valsedelsställ direkt när man kom in i röstningslokalen, men det ändrades så att bordet med valsedelsställ riktades snett in mot röstningslokalen med svarta avskärmningsskärmar utåt i riktning dit kön anordnades. En person i taget var ombedd att gå fram till valsedlarna. Valsedelsställen i stadsbiblioteket räckte till alla valsedlar, så inga partivalsedlar eller blanka valsedlar placerades på bordet. När valnämndens ledamöter eller kanslipersonal kontrollerat på plats har det fungerat som beskrivet, men det var stundtals långa köer. Röstningslokalen i stadsbiblioteket var den förtidsröstningslokal som tog emot flest förtidsröster under detta val i Norrköpings kommun. Cirka 7 300 personer lämnade sin förtidsröst i denna lokal. Valnämndens bedömning är att alla som velat lämna sin röst i denna lokal har kunnat göra det, och de har också kunnat rösta på det parti de önskat.

När det gäller BB:s påstående om samtal med personal på valkansliet om brister i röstningslokalen på stadsbiblioteket fick valkansliet under valperioden hundratals samtal från allmänheten med frågor om valet. Några samtal har handlat om röstningslokalen i stadsbiblioteket. Personer har främst haft synpunkter på köbildning, men även på hur valsedelsställen varit placerade och att väljare har haft sällskap in bakom valskärmen. Valnämnden i Norrköping har en internkontrollplan som beskriver hur nämnden systematiskt kontrollerar olika moment i valprocessen. När det gäller röstningslokaler ska dessa besökas av nämndens ledamöter som kontrollerar lokalerna, och ledamoten upprättar därefter en rapport som lämnas in till nämnden. Upptäcks något som strider mot vallagen eller nämndens beslut påpekas detta omedelbart för de närvarande röstmottagarna som får åtgärda avvikelsen. Därutöver besöker valkansliets personal lokalerna när det finns ett behov eller när de fått en signal om att något inte stämmer. Röstningslokalen i stadsbiblioteket har fått några besök av både nämndens ordförande, 2:e vice ordförande och personal på valkansliet i kontrollsyfte. Valnämndens 2:e vice ordförande besökte förtidsröstningslokalen på stadsbiblioteket två gånger som en del av nämndens internkontroll. Hon har beskrivit ordningen i lokalen som god, vilket framgår av en uppföljningsblankett från hennes besök. Valnämnden i Norrköping har inte upprättat någon avvikelserapport om röstningslokalen i stadsbiblioteket.

Den bild som BB ger av vad personalen uppgett vid samtal med honom stämmer inte med valkansliets bild. Personalen har inte uttryckt att det varit kaos på stadsbiblioteket. Inte heller har personalen sagt att valsedlar varit placerade i en låda, att partierna fått olika mycket plats och att det varit oordning i denna låda. Vidare kan personalen inte erinra sig ett ärende om att någon fått rösta utan att visa legitimation. I efterhand kan valnämnden inte avgöra om en röstande har fått avge sin förtidsröst utan att ha visat sin legitimation.

Länsstyrelsen i Östergötlands län har avgränsat sitt yttrande till de klagomål som avser Norrköpings kommun och har, med hänvisning till valnämndens yttrande, anfört bl.a. följande. Kommunen har redovisat att man har tydliga rutiner för valsedelshanteringen både i förtidsröstningslokaler och i vallokaler samt att det funnits en löpande tillsyn av att dessa rutiner följts såväl under förtidsröstningsperioden som på valdagen. Länsstyrelsen fick i samband med förtidsröstningen och röstningen på valdagen ingen information om problem i röstnings- och vallokaler i Norrköping.

BB har vidhållit sitt överklagande.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 3 kap. 4 § vallagen föreskrivs att det för varje valdistrikt ska utses minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare för ordföranden. Enligt 6 § samma kapitel ska det på varje röstmottagningsställe finnas så många röstmottagare som behövs för att röstmottag-ningen ska kunna genomföras. Vid röstmottagning i en vallokal ska minst tre av röstmottag­arna vara närvarande, och vid röstmottagning i en röstningslokal ska minst två röstmottagare vara närvarande.

Det följer av 4 kap. 20 och 22 §§ vallagen att en vallokal och en röstningslokal ska vara tydligt avgränsad och även i övrigt lämpad för ändamålet så att väljare inte hindras eller störs under röstningen.

Enligt 8 kap. 1 § vallagen ska det på ett röstmottagningsställe finnas ett lämpligt antal avskilda platser (valskärmar) där väljarna kan rösta utan insyn. Enligt 2 § samma kapitel ska det i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. Av paragrafen framgår vilka valsedlar väljarna ska ha tillgång till. För val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige är det valsedlar med enbart valbeteckning samt valsedlar med parti- och valbeteckning. Utöver detta ska de partier som deltar i valen också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Vidare anges i 8 kap. 4 § vallagen att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottag-ningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna ska rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

Av 8 kap. 6 § vallagen följer att väljare som inte är kända för röstmottagarna ska legitimera sig eller på annat sätt styrka sin identitet.

Bedömning

När det gäller AA:s överklagande (69-2018) finner Valprövningsnämnden till att börja med att utredningen i ärendet visar att påståendet om försvunna röster på Sverige­demokraterna är ett resultat av ett felaktigt Facebookinlägg och att påståendet därmed saknar grund. I fråga om valsedlar konstaterar Valprövningsnämnden att valnämnden inte har tagit emot några klagomål om att det vid något tillfälle skulle ha saknats partivalsedlar eller blanka valsedlar i valsedelsställen och att valnämndens rapporter i stället ger vid handen att valsedlarna aldrig tagit helt slut. Som valnämnden påpekar är det däremot partierna själva som ansvarar för att namnvalsedlar distribueras till röstmottagningsställena. I fråga om bemanning ska det, som redovisas ovan, vid röstmottagning i röstningslokal vara minst två röstmottagare närvarande och i vallokal på valdagen vara minst tre röstmottagare närvarande. Valnämnden i Norrköpings kommun har beslutat att vallokalerna alltid ska bemannas med minst fyra röstmottagare. Valnämnden har inte fått in några uppgifter om att det beslutet inte skulle ha följts. Valprövningsnämnden anser mot bakgrund av det sagda att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i nämnda hänseenden. AA:s överklagande ska därför avslås.

När det gäller BB:s överklagande (467-2018) konstaterar Valprövningsnämnden att gällande ordning vid tidpunkten för valet 2018 innebär att valsedlarna ska placeras på en lämplig plats i anslutning till ett röstmottagningsställe och att väljarna ska ta valsedlar även om det finns andra personer närvarande (se VPN 2018:202 m.fl.). Att valsedlarna legat öppet innebär alltså inte någon avvikelse från föreskriven ordning. Valprövningsnämnden noterar dock att Norrköpings kommun trots detta ändå har försökt att ha valsedlarna avskärmade och/eller genom kö låta en person åt gången stå vid valsedelsställen. Vad sedan gäller påståendena om att vissa partier fått mycket litet utrymme för sina valsedlar och att dessa partiers valsedlar dessutom legat huller om buller har valnämnden utförligt bemött och bestritt dessa påståenden. Samma sak gäller det mer allmänna påståendet att det rått kaos i röstningslokalen på stadsbiblioteket i Norrköping. Valprövningsnämnden anser därför att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i dessa avseenden och finner heller inte skäl att föranstalta om förhör med åberopad tjänsteman på valnämnden i Norrköping. Vad slutligen gäller BB:s invändning att han inte behövde visa legitimation när han förtidsröstade konstaterar Valprövningsnämnden att vallagen inte ställer upp något ovillkorligt krav på att en väljare ska visa en legitimations­handling. En sådan handling behöver inte uppvisas om väljaren är känd för röstmottagarna eller om identiteten kan styrkas på annat sätt. Valprövningsnämnden finner därför inte heller i detta avseende utrett att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. Även BB:s överklagande ska följaktligen avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.