Till innehåll på sidan

Påståenden om felaktigheter i tillhandahållandet av valsedlar ansågs ej utgöra avvikelse från föreskriven ordning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 159,359,463-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
12 december 2018
Ämnesord
Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Redogörelse för överklaganden och yttranden från ansvarig valnämnd

Tillhandahållande av valsedlar

AA (159-2018) har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Han arbetade för Alternativ för Sverige i Malmö i samband med valet. En av de vallokaler AA besökte under förtidsröstningen för att se till att valsedlar för partiet fanns att tillgå var Mitt Möllan på Claesgatan 8 i Malmö. När han besökte den vallokalen onsdagen den 6 september klockan 17:45 fanns det inte några valsedlar kvar i stället. AA pratade då med den kvinnliga gruppledaren om detta. Hon berättade att valsedlarna hade försvunnit dagen före. AA frågade henne då om varför hon och hennes medarbetare inte hade bättre koll på valsabotage. Den kvinnliga gruppledaren svarade att detta kan hända om det exempelvis är många som röstar eller om några i personalen har gått på lunch. Detta anser AA vara en dålig ursäkt. Valförrättarna är skyldiga att se till så att antidemokratiska valsabotörer inte tar bort valsedlar. Det är dåligt att valförrättarna inte informerar partier som drabbas av valsabotage, i detta fall Alternativ för Sverige, så att de drabbade partierna kan åka till vallokalen där detta har hänt och få sina valsedlar utlagda. Med anledning av det som har drabbat Alternativ för Sverige i vallokalen på Mitt Möllan hemställer AA att förtidsröstningen där ogiltigförklaras och görs om med ny personal som ersätter den nuvarande personalen samt att det finns så pass många valförrättare på plats att risken för valsabotage elimineras när röstningen görs om.

Utöver detta har AA anfört att det har förekommit "valfusk" på en rad platser runt om i Sverige och till stöd för detta länkat till ett flertal nyhetsartiklar i ämnet m.m. AA har hemställt om att förtidsröstningen och valet den 9 september görs om.

Valnämnden i Malmö kommun har yttrat sig över händelsen på Claesgatan 8 i Malmö och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden har med anledning av det inkomna överklagandet tagit kontakt med den aktuella röstningslokalens teamledare, BB. BB har till valnämnden uppgett att det vid ett tillfälle under förtidsröstningens sista vecka upptäcktes att namnvalsedlar för partiet Alternativ från Sverige saknades. BB har efter händelsen talat med representanter för partiet och informerat om vilket ansvar valnämnden har gällande namnvalsedlar. BB har vidare uppgett att det fanns tydliga rutiner på röstmottagningsstället om hur valsedelsställen ska kontrolleras. Då det inte är möjligt att kontrollera valsedelsställen medan väljaren plockar sina valsedlar utan att inskränka på medborgarens valhemlighet, hade röstmottagarna som rutin att kontrollera valsedlarna efter att väljaren lämnat valsedelsställen.

Efter att valnämnden fått kännedom om den aktuella händelsen tillsattes en extra röstmottagare för att underlätta kontrollen av valsedelsställen. Även en extra vakt placerades i röstningslokalen med uppdrag att vara behjälplig med ordning och köbildning i lokalen.

Valnämndens hantering av valsedlar regleras bl.a. i 6 kap 7 § samt 8 kap 2 § i val- lagen (2005:837). Valnämnden ansvarar enligt vallagen för att partivalsedlar för de partier som vid något av de två senaste valen fått mer än 1 procent  av rösterna alltid finns på plats på röstmottagningsstället. Valnämnden ansvarar även för att blanka partivalsedlar finns i tillfredsställande mängd vid varje röstningslokal. Valnämnden i Malmö har således inget ansvar över att tillhandahålla Alternativ för Sveriges namnvalsedlar, detta ansvar faller på partiet självt.

Av vallagen i övrigt framgår att röstmottagarna ska hålla ordning på samtliga valsedlar. Valnämnden har vid sin obligatoriska utbildning av röstmottagarna särskilt tagit upp vikten av noggrann hantering av valsedlar och uppmanat röstmottagarna att genomföra täta och regelbundna kontroller så att valsedlarna och dess placering är i enlighet med valnämndens beslut avseende valsedlar och valsedeldistribution. Valnämnden har även inför de allmänna valen 2018 arbetat med snabbare incidentrapportering, i syfte att fånga upp eventuella missförhållanden. Valnämnden beklagar det inträffade och kommer vid framtida utbildningar att fortsätta betona vikten av noggranna kontroller av valsedelsställen.

Valnämnden har sammanfattningsvis ingen anledning att betvivla BB uppgifter om att röstmottagarna i de aktuella röstningslokalerna rutinmässigt genomförde kontroller i valsedelsställen. Utredningen tyder på att Alternativ för Sveriges namnvalsedlar försvunnit i samband med att besökare har stört ordningen i valsedelsstället vid tillfällen då långa köer uppstått i röstningslokalen. Röstmottagarna har gjort sitt yttersta för att hålla ordning på samtliga valsedlar och har vid upptäckten varit i kontakt med representanter från det aktuella partiet.

Valnämnden avstyrker bifall till överklagandet.

CC (359-2018) har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört följande. Vid kl. 19:10 på valdagen saknades i vallokalen Virentofta Ö, med DD som ansvarig, valsedlar för partiet Alternativ för Sverige och valsedlarna var inte heller sorterade i bokstavsordning i enlighet med ett protokoll från Valnämnden i Malmö. Valsedlar fanns dock på plats och var rätt sorterade vid klockan 16:35 samma dag.

Valnämnden i Malmö kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden har med anledning av det inkomna överklagandet varit i kontakt med det aktuella valdistriktets ordförande DD. DD kan till valnämnden inte med säkerhet bekräfta att de bilder på valsedelsställ som CC har bifogat till överklagandet tillhörde valdistrikt Virentofta Ö.

DD gjorde klockan 17:00 en kontroll av samtliga valsedlar i valsedelsstället och kunde vid tillfället inte anmärka på oordning eller avsaknad av något partis valsedlar. Efter kontrollen gick han på rast och var tillbaka i vallokalen klockan 19:00. DD gjorde då ytterligare en kontroll av valsedelsställen och vid detta tillfälle låg Alternativ för Sveriges valsedlar fortfarande kvar, däremot var namnvalsedlarna inte placerade i korrekt ordning. Ordningen på namnvalsedlarna korrigerades omedelbart vid upptäckten och placerades i bokstavsordning som är i enlighet med valnämndens beslut. DD vet inte vad som inträffade under tiden han var på rast. Möjligtvis kan en besökare ha varit och ändrat i ordningen, dock kan han inte bekräfta att det ska ha rört sig om sabotage riktat mot något särskilt parti.

Valnämndens hantering av valsedlar regleras bl.a. i 6 kap 7 § samt 8 kap 2 § i vallagen (2005:837). Valnämnden ansvarar enligt vallagen för att partivalsedlar för de partier som vid något av de två senaste valen fått mer än 1 procent av rösterna alltid finns på plats på röstmottagningsstället. Valnämnden ansvarar även för att blanka partivalsedlar finns i tillfredställande mängd vid varje röstningslokal. Valnämnden i Malmö har således inget ansvar över att tillhandahålla Alternativ för Sveriges valsedlar, detta ansvar faller på partiet självt. I vallagen regleras inte vilken ordning valsedlarna ska placeras i.

Av vallagen i övrigt framgår att röstmottagarna ska hålla ordning på samtliga valsedlar. Valnämnden har vid sin obligatoriska utbildning av röstmottagarna särskilt tagit upp vikten av noggrann hantering av valsedlar och uppmanat röstmottagarna att genomföra täta och regelbundna kontroller på valsedlarna och dess ordning. Valnämndens beslut avseende valsedlar och valsedeldistribution har även anslagits i varje vallokal. Valnämnden beklagar det inträffade och kommer vid framtida utbildningar ytterligare att betona vikten av noggranna kontroller av valsedelsställen. Mot bakgrund av utredningen är det inte möjligt att helt klarlägga orsaken till det inträffade. Utredningen tyder dock på att besökare har stört ordningen i valsedelsstället. Röstmottagarna har vid upptäckten omedelbart rättat till ordningen på valsedlarna.

Valnämnden avstyrker bifall till överklagandet.

EE (463-2018) har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört följande. När han var i Malmö och röstade på Mobilia center var SD:s valsedlar gömda. Det gick knappt att hitta dem samt att det knappt fanns några i facket. För alla andra partier var det dock fullt.

Valnämnden i Malmö kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden har med anledning av det inkomna överklagandet tagit kontakt med de aktuella röstningslokalernas teamledare, FF (Mobilia köpcenter 1) och GG (Mobilia köpcenter 2). FF har till valnämnden uppgett att det vid ett tillfälle under förtidsröstningsperioden 22 augusti 2018 – 9 september 2018 upptäcktes att namnvalsedlar för Sverigedemokraterna saknades. Då det fanns misstanke om att någon skulle ha tagit namnvalsedlarna kontaktade FF omedelbart ansvarig tjänsteman på valnämndens kansli och såg genast till att ersätta dem. Trots att det handlade om namnvalsedlar, som valnämnden enligt beslut den 21 maj 2018 inte har ansvar för att ersätta, tog FF på sig ansvaret att hämta nya namnvalsedlar som Sverigedemokraterna hade lämnat i en närliggande röstningslokal.

GG har till valnämnden uppgett att personalen i röstningslokalen noggrant följt de instruktioner som framgår av valnämndens ovannämnda beslut. GG kunde vid ett tillfälle notera att valsedlar till ett parti hade tagit slut. Däremot har hon inget minne av vilket parti det var. I röstningslokalen var personalens prioritering att hålla uppsikt över valsedelsställen. Med anledning av att valsedlarna tog slut precis vid stängning på förtidsröstningens sista dag fanns det ingen anledning att fylla på med nya valsedlar. GG intygar att valsedelsställen regelbundet kontrollerades och att det i övrigt inte kunde noteras några avvikelser.

Valnämndens hantering av valsedlar regleras bl.a. i 6 kap 7 § samt 8 kap 2 § i vallagen (2005:837). Valnämnden ansvarar enligt vallagen för att partivalsedlar för de partier som vid något av de två senaste valen fått mer än 1 procent av rösterna alltid finns på plats på röstmottagningsstället. Valnämnden ansvarar även för att blanka partivalsedlar finns i tillfredställande mängd vid varje röstningslokal. Valnämnden i Malmö har således inget ansvar över att tillhandahålla Sverigedemokraternas namnvalsedlar, detta ansvar faller på partiet självt.

Av vallagen i övrigt framgår att röstmottagarna ska hålla ordning på samtliga valsedlar. Valnämnden har vid sin obligatoriska utbildning av röstmottagarna särskilt tagit upp vikten av noggrann hantering av valsedlar och uppmanat röstmottagarna att genomföra täta och regelbundna kontroller på att valsedlarna och dess placering är i enlighet med valnämndens beslut avseende valsedlar och valsedeldistribution. Valnämnden har även inför de allmänna valen 2018 arbetat med snabbare incidentrapportering, i syfte att fånga upp eventuella missförhållanden. Valnämnden beklagar det inträffade och kommer vid framtida utbildningar att fortsätta betona vikten av noggranna kontroller av valsedelsställen.

Valnämnden har sammanfattningsvis ingen anledning att betvivla FF och GG uppgifter om att röstmottagarna i de aktuella röstningslokalerna har haft uppsikt över valsedelsställen. Sannolikt har Sverigedemokraternas namnvalsedlar försvunnit i samband med att besökare har stört ordningen i valsedelsstället vid tillfällen då långa köer uppstått i röstningslokalen. Röstmottagarna har gjort sitt yttersta för att hålla ordning på samtliga valsedlar och har vid upptäckten omedelbart kontaktat valnämndens kansli och ersatt partiets namnvalsedlar.

Valnämnden avstyrker bifall till överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 8 kap. 2 § första stycket vallagen stadgas att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat.

I paragrafens andra stycke anges att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats. I det tredje stycket stadgas att vad som sägs i första stycket 2 endast gäller under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 § vallagen.

I 8 kap. 4 § vallagen anges vidare att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna skall rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

Valprövningsnämndens bedömning

Tillhandahållande av valsedlar

AA har gjort gällande att det saknades valsedlar för Alternativ för Sverige i vallokalen Mitt Möllan på Claesgatan 8 i Malmö kommun onsdagen den 6 september klockan 17:45. Valnämnden i Malmö kommun har bemött uppgifterna och avstyrkt bifall till överklagandet. Valprövningsnämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i vallagens mening när det gäller tillhandahållande av valsedlar. Det har vidare inte heller framkommit att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. AA överklagande ska därför avslås i denna del.

AA har även gjort gällande att det har förekommit valfusk på en rad platser runt om i landet och yrkat att förtidsröstningen och valet den 9 september görs om. Valprövnings-nämnden finner att det AA anfört är alltför allmänt hållet för att kunna läggas till grund för någon vidare utredning. Överklagandet ska därför avslås även i denna del.

Här kan dock nämnas att Valprövningsnämnden handlägger ett antal ärenden om påstått valfusk, som kommer att behandlas i särskilda beslut.

CC har anfört att det i vallokalen Virentofta Ö i Malmö kommun kl. 19:10 på valdagen saknades valsedlar för partiet Alternativ för Sverige och att valsedlarna inte var sorterade i bokstavsordning i enlighet med ett protokoll från Valnämnden i Malmö kommun.

Valnämnden i Malmö kommun har anfört att det inte med säkerhet går att bekräfta att de bilder på valsedelsställ som CC har bifogat till överklagandet tillhörde valdistrikt Virentofta Ö. Valnämnden i Malmö kommun har i övrigt bemött uppgifterna och avstyrkt bifall till överklagandet. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte ger stöd för att någon avvikelse från föreskriven ordning har förekommit eller att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. CC överklagande ska därför avslås.

EE har gjort gällande att Sverigedemokraternas valsedlar var gömda och att endast ett fåtal valsedlar fanns att tillgå när han röstade i Mobilia köpcenter i Malmö. Valnämnden i Malmö kommun har bemött uppgifterna och avstyrkt bifall till överklagandet. Valprövningsnämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det EE har anfört innebär någon avvikelse från föreskriven ordning. Inte heller har det framkommit att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. EE överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.