Till innehåll på sidan

Uppgifter om felaktigheter med valsedlar m.m. ingen avvikelse; avsaknad av partivalsedlar och brister i öppettider ansågs utgöra avvikelser, men har ej påverkat valutgången - avslag; Även fråga om rätten att överklaga.

Valprövningsnämndens beslut 82(del),875,889(del)-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
30 januari 2019
Ämnesord
Besvärsrätt, Röstningsförfarandet, Röstningslokal, Talerätt, Valhemligheten, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Skåne län fastställde i ett beslut den 26 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Lunds kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklaganden och yttranden

Tillhandahållande av valsedlar

Alternativ för Sverige har genom AA (82-2018) överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande i den del av överklagandet som gäller Lund. Incidenter avseende valfusk på valdagen har videofilmats och lagts ut på twitter. Valsedlar för Alternativ för Sverige fanns inte i ställen och när det påtalades hittades de bakom andra valsedlar. AA pekar på valfusk på Klostergårdens skola och Ladugårdsmarkens skola i Lund.

Valnämnden i Lunds kommun har yttrat sig och anfört följande.

Det framgår inte av överklagandet vad som avses med "valfusk".

Valkansliet uppfattar att överklagandet handlar om valsedlar. I detta sammanhang bör det nämnas att partier som inte sitter i fullmäktige eller fick minst 1 procent av rösterna i förra riksdagsvalet själva ansvarar för distribution av valsedlar till röstnings- och vallokaler.

I Lund har valnämnden beslutat att partierna ger valsedlarna till en röstmottagare som placerar dem i rätt fack.

Vid årets val har en röstmottagare haft i uppdrag att kontinuerligt kontrollera valsedelsställen för att ordna och fylla på valsedlar. Så har skett och valnämnden har inte fått några indikationer på att denna rutin inte fungerat.

Tillhandahållande av valsedlar och röstmottagningslokalers öppettider

Sverigedemokraterna har genom BB (875-2018) överklagat länsstyrelsens beslut och yrkat att Valprövningsnämnden ska pröva om valet till Lunds kommunfullmäktige ska ogiltigförklaras. Till stöd för yrkandet har han anfört i huvudsak följande. I god tid före valet erbjöd sig Valnämnden i Lunds kommun att distribuera namnvalsedlar för alla partier i Lunds kommunfullmäktige till både förtidsröstningslokaler och valdagens vallokaler. (SD) i Lund levererade partiets namnvalsedlar i god tid till den lokal där de skulle lämnas, där de mottogs av valnämndens personal. När förtidsröstningslokalerna öppnade onsdagen den 22 augusti dröjde det inte längre än till klockan 10.13 innan företrädare för (SD) fick ett första sms från en väljare om att valsedlar saknades i vallokalen på Skånes universitetssjukhus. När BB en kort stund senare kom till vallokalen gavs beskedet av personalen på plats att några namnvalsedlar från (SD) inte hade levererats. Samma besked kom en stund senare från personalen i vallokalen på Stadsbiblioteket. 

Det visade sig under dagen, när flera av partiets valarbetare besökte ett flertal vallokaler, att inte bara namnvalsedlar, som valnämnden frivilligt hade tagit på sig att distribuera, saknades i ett flertal lokaler. Även ett eller flera partiers partivalsedlar, som valnämnden hade laglig skyldighet att distribuera, saknades. (SD) fortsatte att påpeka felaktigheterna för personalen i vallokalerna, men möttes av uppgivenhet inför situationen. Flera vallokaler hade öppet till klockan 14, innan de till slut stängdes i förtid. Inte förrän nästa dag, torsdagen den 23 augusti, kunde förtidsröstningslokalerna öppna igen med komplett uppsättning valsedlar. BB åberopar vidare den bilagda tjänsteskrivelse som valnämnden i Lunds kommun upprättade om det inträffade.

Om valnämndens skildring av händelseförloppet är riktig, innebär det att den, trots arbete sedan "tidigt samma morgon", inte lyckades hindra alla vallokaler från att öppna klockan 10.00. Detta framstår som osannolikt i en tid då det finns möjlighet att nå alla personer i en organisation mycket lätt via mobiltelefon. Ännu värre är att valnämnden inte tycks veta att flera vallokaler, till exempel den i Stadshallen, var öppen i flera timmar utan komplett uppsättning valsedlar. (SD) i Lund meddelade mycket snabbt valnämnden, lokal media i form av Sydsvenskan (som snabbt publicerade en nätartikel om vad som pågick) och polisen i form av en polisanmälan, att allt inte gick rätt till i förtidsröstningen. Det tog flera timmar och ett flertal besök i vallokalerna innan företrädare för partiet kunde märka någon som helst ambition att se till att rätt valsedlar fanns på plats. Frånvaron av ett flertal partivalsedlar och namnvalsedlar i förtidsröstningslokalerna under den första valdagen kan antas ha inverkat på valutgången på så sätt att väljare inte hade tillgång till alla valsedlar.

Av den åberopade tjänsteskrivelsen från valnämnden i Lunds kommun framgår i huvudsak följande.

När förtidsröstningslokalerna skulle öppna på förmiddagen den 22 augusti 2018 fanns inte alla valsedlar på plats. Det saknades partivalsedlar för två partier för regionvalet samt flera partiers namnvalsedlar som kansliet hade tagit på sig ansvaret för att skicka ut. Dessutom saknades annat material såsom affischer, följesedlar och säkerhetspåsar från PostNord.

På eftermiddagen den 21 augusti kom indikationer på att materialet till förtidsröstningslokalerna inte var komplett. Tidigt samma morgon som förtidsröstningslokalerna skulle öppna började valkansliet att packa och köra ut de partivalsedlar som saknades, eftersom de enligt lag ska finnas i vallokalerna. Valkansliet hade dock ingen möjlighet att hinna till alla 15 lokaler i tid. Kansliet bad de lokaler som inte hann få valsedlarna innan öppning att vänta med att öppna. Resultatet blev att några lokaler för förtidsröstning fick vänta med att öppna 10-30 minuter. Två lokaler öppnade trots att två partivalsedlar saknades, de fick valsedlarna under dagen. Ett av partierna vars namnvalsedlar saknades i kommunvalet hörde av sig. Nästa åtgärd var att köra ut de namnvalsedlar som saknades, vilket skedde under onsdagen. När förtidsröstningslokalerna öppnade på torsdagen fanns samtliga partivalsedlar och samtliga namnvalsedlar, som kansliet åtagit sig att distribuera, på plats. 

Orsaken till att detta kunde det hända var att den nya vaktmästaren, som skulle ansvara för packningen, inte hade fått tillräckliga instruktioner för att genomföra sitt uppdrag och inte signalerat att hen inte riktigt förstått. Valkansliet brast i sin uppföljning av detta arbete. 

Inför valdagen har kansliet ny personal som ansvarar för packning. Dessa arbetar med checklistor och stickprov för att garantera att allt kommer med.

Valnämnden i Lunds kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Händelseförloppet den 22 augusti 2018 beskrivs i den tjänsteskrivelse som har bifogats överklagandet.

Valkansliet kontaktade efter denna händelse Valmyndigheten för att få instruktion om hur den uppkomna situationen skulle hanteras. Valmyndighetens instruktion var att skriva en tjänsteskrivelse som beskriver händelseförloppet, vilket också gjordes.

Det bör i sammanhanget nämnas att Sverigedemokraternas partivalsedlar fanns i samtliga vallokaler under hela den 22 augusti 2018.

Av den åberopade e-postkonversationen mellan Lunds kommun och Valmyndigheten framgår följande. Den 27 augusti skickade valsamordnaren i Lunds kommun ett e-postmeddelande till Valmyndigheten. Valsamordnaren skrev att allt valmaterial skickades ut på tisdagen den 21 augusti till Lunds förtidsröstningslokaler. Under tisdag kväll och morgonen den 22 augusti fick valkansliet information om att det saknades valmaterial, allt från affischer till valsedlar. Under den första förtidsröstningsdagen saknades partivalsedlar för två partier i samtliga lokaler. De flesta röstningslokalerna höll stängt tills partivalsedlar var på plats, men några lokaler öppnade innan partivalsedlarna levererades. Valorganisationen arbetade hårt under onsdagen för att få allt valmaterial på plats och torsdagen den 23 augusti kunde lokalerna hålla öppet som vanligt. Valkansliet avslutade meddelandet med att fråga Valmyndigheten om incidenten på något sätt skulle rapporteras formellt.

CC vid Valmyndigheten svarade via e-post den 29 augusti Lunds kommun att förtidsröstningen inte är lika hårt styrd till tider som vallokalerna, bortsett från själva valdagen. Valmyndigheten föreslog i sitt svarsmeddelande att valkansliet i Lund skulle skriva en tjänsteanteckning eller ett protokoll, så att valnämnden skulle kunna svara på eventuella frågor i ett senare skede.

Påståenden om felaktigheter i samband med valet

DD (889-2018) har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Valet i Sverige 2018 genomfördes inte korrekt. Felaktigheterna och osäkerheterna har varit omfattande. Därför kan det enligt hans mening inte sägas att valet har gett ett rättvisande resultat. Mot den bakgrunden begärs att valresultatet ogiltigförklaras och att det tas beslut om att hålla omval.

Som grund för överklagandet anges i huvudsak följande när det gäller valet till kommunfullmäktige. Redan 2014 kritiserades Sverige för att valsedlarna hölls alltför synliga. Trots den allvarliga kritiken om en fundamental del i fungerande demokratier, den om valhemlighet, gjordes ingenting åt saken. Han såg med egna ögon den bristande sekretessen bl.a. på Stadsbiblioteket i Lund samt i vallokaler i Malmö och Landskrona och det var minst lika illa denna gång.

Han har även noterat en rad fel och brister som tycks ha förekommit i övrigt och som det rapporterats om från andra håll. I dessa fall har han inga förstahandsuppgifter, men det styrker hans uppfattning om att allt inte har gått rätt till i valet.

Länsstyrelsen i Skåne län har hänvisat till yttranden från valnämnderna i Landskrona kommun, Lunds kommun respektive Malmö kommun.

Valnämnden i Landskrona kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

I överklagandet framkommer att valsedlar hållits allt för synliga i lokaler i Landskrona. I övrigt är överklagandet inte tillräckligt specificerat för att avgöra vad som eventuellt har hänt, när det skulle ha hänt och var det skulle ha hänt.

Valnämndens kansli i Landskrona skickade ut material till samtliga val- och röstningslokaler i kommunen, däribland valsedelsställ. Vid valet användes inga insynsskydd till valsedelsställen, vilket gjorde att det i viss mån var möjligt för människor i lokalen att se vilka valsedlar en person tog. Lokalerna var dock möblerade utifrån att valsedlarna skulle vara så skyddade som möjligt. Lokalerna var t.ex. möblerade så att röstmottagarna inte skulle kunna se vilka valsedlar som togs av väljarna.

För den väljare som vill försäkra sig om att bevara valhemligheten har det varit fullt möjligt att ta ett valfritt antal valsedlar av olika partier i valsedelsställen. Väljaren har också kunnat ta blanka valsedlar och sedan själv skriva ut partinamnet. Väljaren har också haft möjlighet att ta med sig egna valsedlar till lokalen och då inte alls behövt ta några valsedlar i valsedelsställen. Utifrån detta har ingen väljare ofrivilligt behövt avslöja valhemligheten. Valnämnden i Landskrona avstyrker överklagandet i sin helhet.

Valnämnden i Lunds kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Överklagandet avser ett antal omständigheter som klaganden menar har begåtts i landet vid valen […] 2018. Såvitt framgår nämns Lunds kommun uttryckligen bara beträffande förtidsröstningen på Stadsbiblioteket. Det görs gällande att valsedlarna hölls alltför synliga på förtidsröstningsstället.

Valnämnden har följt gällande regelverk när det gäller utplacering av valsedlar på samtliga förtidsröstningsställen i Lunds kommun. I övrigt har valnämnden inget att anföra med anledning av överklagandet.

Valnämnden i Malmö kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Klaganden har anfört att det har funnits brister i sekretessen i vallokaler i Malmö. I anmälan framgår inte i vilka vallokaler som avvikelsen skulle ha ägt rum.

Valnämndens hantering av skyddet för valhemligheten regleras bland annat i 8 kap 1 § och 2 § i vallagen (2005:837). På varje röstmottagningsställe ska det finnas ett lämpligt antal avskilda platser (valskärmar) där väljarna kan rösta utan insyn. Valnämnden i Malmö har i varje vallokal placerat minst 3 valskärmar där väljarna kan göra i ordning sina röster fritt från insyn. Valnämnden har vid sin obligatoriska utbildning av röstmottagarna särskilt tagit upp vikten av ordning i köerna till valsedelsställen och valbåsen och uppmanat röstmottagarna att alltid ha minst en person som ansvarar över kön och släpper fram väljarna en och en.

Vidare ska det i anslutning till röstmottagningsstället ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Valnämnden har i varje vallokal placerat ut betydligt fler valsedlar än vad det finns röstberättigade, i syfte att göra det möjligt för varje väljare att ta valsedlar för flera partier. Personal på valnämndens kansli i Malmö har under valdagen den 9 september 2018 inte fått några inrapporteringar om att partivalsedlar tagit slut i någon vallokal.

Från den 1 januari 2019 stärks skyddet för valhemligheten. Det ställs då krav på kommunerna att på varje röstmottagningsställe ordna en lämplig avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut. Valnämnden i Malmö har under hösten 2018 undersökt möjliga alternativ och kommer vid nästkommande val att avskärma valsedlarna på ett sådant sätt att väljarna kan välja sina valsedlar utan insyn. Möjligheten att ta valsedlar från flera partier kommer fortfarande att finnas kvar.

Utifrån det inkomna överklagandet är det inte möjligt att helt klarlägga orsaken till det inträffade. Mot bakgrund av det ovan anförda anser valnämnden att det som förekommit inte med fog kan antas ha inverkat på valutgången enligt 15 kap 13 § i vallagen och avstyrker därmed bifall till överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 3 kap. 4 § vallagen föreskrivs bl.a. att det för varje valdistrikt ska utses minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare för ordföranden. Av 5 § samma kapitel framgår vidare bl.a. att röstmottagare förordnas av valnämnden. Som röstmottagare får endast den förordnas som har fått sådan utbildning som behövs för uppdraget.

I 4 kap. 22 § vallagen anges bl.a. att varje kommun i val som gäller hela landet ska se till att det finns lämpliga lokaler som kan användas som röstningslokaler och som i fråga om lokalisering, tillgänglighet och öppethållande ger väljarna goda möjligheter att rösta. Av 24 § samma kapitel framgår att kommunen bestämmer vilka dagar och tider en röstningslokal ska vara öppen för röstning. I varje kommun som valet gäller ska dock minst en röstningslokal vara öppen varje dag under den tid som röstmottagning får ske i röstningslokaler som kommunen har anordnat.

I 8 kap. 2 § första stycket vallagen, i den lydelse som är aktuell i ärendet, föreskrivs att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat.

I paragrafens andra stycke anges att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats. I det tredje stycket föreskrivs att vad som sägs i första stycket 2 endast gäller under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 § vallagen.

I 8 kap. 4 § vallagen anges vidare att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna ska rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

Av 9 kap. 14 § vallagen framgår att väljare får rösta personligen i sin vallokal även om de redan har röstat i en röstningslokal eller brevröstat (ångerröstning). Om den tidigare rösten finns i vallokalen, får väljaren ångerrösta först sedan han eller hon har fått tillbaka rösten av röstmottagarna.

Enligt 15 kap. 4 § första stycket vallagen (2005:837) får ett beslut att fastställa utgången av ett val överklagas av

1.              den som enligt röstlängden haft rösträtt vid valet, och

2.              ett parti som deltagit i valet.

Valprövningsnämndens bedömning

Tillhandahållande av valsedlar

AA har gjort gällande att valsedlar för Alternativ för Sverige saknades i valsedelsställen på Klostergårdens skola och Ladugårdsmarkens skola i Lund och att valsedlar hittades bakom andra valsedlar. Valnämnden i Lunds kommun har anfört att en röstmottagare har haft i uppdrag att kontinuerligt kontrollera valsedelsställen för att ordna och fylla på valsedlar och att valnämnden inte har fått några indikationer på att denna rutin inte fungerat. Valprövningsnämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i detta avseende. Inte heller har det framkommit att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. AA överklagande ska därför avslås.

Tillhandahållande av valsedlar och röstmottagningslokalers öppettider

Sverigedemokraterna har genom BB gjort gällande att såväl partiets namnvalsedlar som ett eller två andra partiers partivalsedlar saknades i röstmottagnings-lokaler under delar av dagen den 22 augusti 2018. Av handlingar i ärendet framgår att valnämnden i Lunds kommun vidgår att så var fallet och att vissa röstmottagningslokalers höll öppet delar av den 22 augusti, trots att partivalsedlar för vissa partier saknades.

Valprövningsnämnden konstaterar att ansvaret för tillhandahållande av namnvalsedlar faller på partierna. Om valnämnden ändå åtar sig att placera ut namnvalsedlar på röstmottagningsställen då sådana har lämnats av partierna är det givetvis angeläget att valnämnden uppfyller vad den har åtagit sig. Om så inte har skett utgör det dock inte någon avvikelse från föreskriven ordning i vallagens mening.

När det gäller partivalsedlar har valnämnden enligt 8 kap. 2 § vallagen skyldighet att tillhandahålla sådana för partier som uppfyller kriterierna i nämnda lagrum. Att partivalsedlar för vissa partier saknades i vissa röstmottagningslokaler i Lund den 22 augusti utgör således en avvikelse från föreskriven ordning. Av yttrandet från valnämnden i Lunds kommun framgår dock att partivalsedlar för (SD) fanns i samtliga röstmottagningslokaler under hela dagen den 22 augusti. Vidare fanns det möjlighet för väljare som förtidsröstade i Lund den 22 augusti att ta blanka valsedlar med endast valbeteckning och själva skriva till namnet på det parti de ville rösta på. Dessutom hade väljare i enlighet med 9 kap. 14 § vallagen möjlighet att på valdagen rösta personligen i sin vallokal, även om de redan hade röstat på ett röstmottagningsställe eller brevröstat, dvs. s.k. ångerröstning.

Som Valmyndigheten har konstaterat i sitt e-postmeddelande till Lunds kommun den 29 augusti är öppettider för förtidsröstning, förutom på valdagen, inte lika strikt reglerade som öppettider för vallokaler. Att vissa röstmottagningsställen i Lunds kommun inte var öppna enligt de utannonserade tiderna får dock anses utgöra en avvikelse från föreskriven ordning. Det går inte att med säkerhet klarlägga om avvikelsen har inneburit att någon väljare avstått från att rösta. Med tanke på de möjligheter som ändå fanns att rösta i dessa eller andra röstningslokaler vid senare tillfällen framstår detta som mindre troligt.

Valprövningsnämndens finner att de avvikelser som konstaterats i fråga om saknade partivalsedlar och röstmottagningslokalers öppettider den 22 augusti 2018 inte med fog kan antas ha inverkat på valutgången. Inte heller har det i övrigt framkommit att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. BB överklagande ska därför avslås.

Påståenden om felaktigheter i samband med valet

DD har i sitt överklagande framfört påståenden om felaktigheter i samband med valen. Av röstlängden för valet till kommunfullmäktige framgår att han är registrerad i Lunds kommun. I enlighet med 15 kap. 4 § vallagen har han därmed inte rätt att överklaga länsstyrelsens beslut att fastställa utgången av valen till kommunfullmäktige i Landskrona kommun respektive Malmö kommun. Överklagandet ska därför avvisas när det gäller valen till kommunfullmäktige i Landskrona och Malmö.

DD överklagande tas därför i detta ärende upp till prövning endast i den del som gäller valet till kommunfullmäktige i Lunds kommun. Valprövningsnämnden finner att utredningen i den delen inte ger stöd för att någon avvikelse från föreskriven ordning har förekommit. Inte heller har det framkommit att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. DD överklagande ska därför avslås i den delen.

DD har även gjort gällande att det har förekommit valfusk på en rad platser runt om i Sverige. Valprövningsnämnden finner att det DD anfört är alltför allmänt hållet för att kunna läggas till grund för någon vidare utredning. DD överklagande ska därför avslås även i denna del. Här kan nämnas att Valprövningsnämnden har avgjort ett stort antal ärenden om påstått valfusk runt om i landet (se t.ex. dnr 54-2018 m.fl.), vilka behandlas i särskilda beslut.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avvisar DD överklagande när det gäller valen till kommunfullmäktige i Landskrona och Malmö. Valprövningsnämnden avslår överklagandena i övrigt.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.