Utseende av ledamot i kommunfullmäktige

Valprövningsnämndens beslut 24-2017

Beslut
Avvisat
Beslutat
29 november 2017

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västmanlands län beslutade den 22 september 2017 att utse AA som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Norbergs kommun efter det att en tidigare ledamot befriats från sitt uppdrag. Den 29 september 2017 befriade ordföranden i kommunfullmäktige i Norbergs kommun AA från uppdraget med hänvisning till att AA avsagt sig det politiska uppdraget som ledamot. Samma dag utsåg länsstyrelsen en ny ledamot i AA:s ställe. Någon ny ersättare kunde inte utses.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och begärt rättelse. Hon har anfört i huvudsak följande. Hon hette B i efternamn fram till mars 2010. Vid valet 2014 var hennes efternamn alltså A sedan flera år tillbaka. Den 25 september 2017 kom ett brev från länsstyrelsen, adresserat till hennes tidigare namn, med uppgift om att AB utsetts till ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Norberg.

Hon har aldrig haft något samröre med Sverigedemokraterna och vill inte att hennes personnummer och adress ska kopplas till Sverigedemokraterna och kommun­fullmäktige i Norberg. Därför begärde hon samma dag brevet kommit att länsstyrelsen skulle radera alla uppgifter som kopplade ihop hennes identitet med detta ärende.

Länsstyrelsen förklarade senare att någon skrivit "B" på en valsedel vid valet 2014 och att hon därmed fått en personröst även om hon inte samtyckt till detta. Hon ifrågasätter att personrösten skulle avse henne som inte längre hette B vid tillfället. Länsstyrelsen förmodade felaktigt att det rörde sig om henne och kopplade på eget bevåg hennes personnummer och adress till namnet på valsedeln. Det finns nu fullmäktigeprotokoll enligt vilka AB under perioden 22-28 september 2017 varit ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Norberg och sedan avgått. Att länsstyrelsen inte korrigerar sitt misstag kan påverka henne negativt då många företag, organisationer m.m. har nolltolerans mot vissa värderingar i samhället. Det är kränkande att hon inte blir hörsammad av länsstyrelsen.

Det fanns vid tidpunkten för valet en kandidat för Sverigedemokraterna i Norberg som hette CB. Han fick överlägset flest personröster. Det var långsökt av länsstyrelsen att koppla personrösten till henne, AA, när det är mer troligt att den avsåg denne CB.

Länsstyrelsen i Västmanlands läns yttrande

I samband med överlämnandet av AA:s överklagande till Valprövningsnämnden anförde länsstyrelsen följande.

"Vid valet 2014 hade någon skrivit B på en valsedel tillhörande Sverigedemokraterna. Vid kontroll med Infotorg visade det sig att namnet kunde härledas till namnet AB."

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Den som vill avgå från ett uppdrag som förtroendevald ska begära detta hos fullmäktige, som enligt 4 kap. 9 § kommunallagen (1991:900) är det organ som kan befria en förtroendevald från uppdraget när den förtroendevalde önskar avgå. Valprövningsnämnden kan endast överpröva länsstyrelsens beslut att utse ledamot.

Om en ledamot i kommunfullmäktige avgår under valperioden ska länsstyrelsen, enligt 14 kap. 21 § vallagen (2005:837), på anmälan av fullmäktiges ordförande utse en ny ledamot.

AA:s namn fanns inte med på Sverigedemokraternas valsedel men ett namn snarlikt hennes tidigare efternamn, "B" har skrivits till av en väljare på en valsedel. Den 1 januari 2015 infördes i 2 kap. 20 § vallagen ett krav på samtycke från den som nominerats till kandidat för att personen ska vara valbar. I valet 2014 fanns inte något motsvarande krav. Av vallagen i den i ärendet aktuella lydelsen följer därför att det för partier som inte anmält kandidater fortfarande är möjligt för en väljare att skriva till namn som kan beaktas vid rösträkningen. Detta är en följd av den s.k. fria nomineringsrätten som hittills inneburit att vem som helst kunnat nominera personer till val och sätta upp dem på en valsedel utan att personerna tillfrågas.

Enligt 15 kap. 14 § vallagen ska Valprövningsnämnden, om det vid en sammanräkning som avses i 14 kap 21 § vallagen har förekommit en avvikelse från föreskriven ordning och det inte är osannolikt att avvikelsen inverkat på utgången av sammanräkningen, upphäva sammanräkningen och uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta den rättelse som behövs.

De omständigheter som AA lyft fram i sitt överklagande har inte ifrågasatts av länsstyrelsen. Uppgifterna som framkommit ger stöd för antagandet att väljaren inte avsett AA utan en annan person med det tillskrivna namnet på valsedeln. Det var alltså inte korrekt av länsstyrelsen att utse AA till ledamot för Sverigedemokraterna i Norbergs kommunfullmäktige. Det är angeläget att länsstyrelserna gör en omsorgsfull utredning när det gäller att utröna vem som avses med ett tillskrivet namn. Genom länsstyrelsens beslut har det skett en avvikelse från föreskriven ordning som inneburit att fel person blivit utsedd till ledamot.

Valprövningsnämndens beslut

Kommunfullmäktige har numera befriat AA från uppdraget och länsstyrelsen har utsett en annan ledamot i hennes ställe. Det överklagade beslutet har således redan rättats. Det är inte möjligt för Valprövningsnämnden att besluta om radering av de uppgifter som rör AA.

Valprövningsnämnden vidtar ingen ytterligare åtgärd i ärendet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.