Civilanställda inom polisen

Yttrande 2012/13:FiU3y

PDF
2012/13:FiU3y Civilanställda inom polisen

Finansutskottets yttrande

2012/13:FiU3y

Civilanställda inom polisen

Till justitieutskottet

Justitieutskottet beslutade den 7 juni 2012 att ge finansutskottet tillfälle att yttra sig över motion 2011/12:Ju19 av Morgan Johansson m.fl. (S) i den del motionen avser antalet civilanställda inom polisen.

Finansutskottet, som begränsar sitt yttrande till ärendets budgetaspekter, betonar i yttrandet vikten av att nya utgifter för staten alltid föregås av en grundlig beredning av regeringen och att besluten fattas inom ramen för den ordinarie budgetprocessen.

Utskottets överväganden

Justitieutskottet beslutade den 7 juni 2012 att ge finansutskottet tillfälle att yttra sig över motion 2011/12:Ju19 av Morgan Johansson m.fl. (S) i den del motionen avser antalet civilanställda inom polisen. Motionen har väckts med anledning av regeringens skrivelse (skr. 2011/12:135) Riksrevisionens rapport om att hantera brottmål effektivt – En utmaning för regeringen och rättsväsendet (RiR 2011:27).

Motionen

I motion 2011/12:Ju19 av Morgan Johansson m.fl. (S) föreslås att riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om åtgärder för att öka effektiviteten i rättskedjan.

Motionärerna delar Riksrevisionens iakttagelser om att rättsväsendet, trots att det tillförts stora resurser, inte svarar mot kraven på snabbare genomströmningstider, ökad lagföring, minskad brottslighet och minskat antal återfall i brottslighet i den utsträckning som det borde. Motionärerna hänvisar bl.a. till att man tidigare uppmärksammat att antalet civilanställda har minskat i förhållande till antalet poliser och att man därför särskilt motionerat om att öronmärka vissa resurser till att anställa just civilanställda.

Kompletterande information

Budgetbehandlingen hösten 2011

Socialdemokraterna föreslog i sin budgetmotion förra året avseende utgiftsområde 4 Rättsväsendet att 30 miljoner kronor skulle öronmärkas för att anställa civila inom polisen (mot. 2011/12:Ju354 av Morgan Johansson m.fl. yrkande 3).

Justitieutskottet avstyrkte motionen i sitt anslagsbetänkande (bet. 2011/12:JuU1). I betänkandet avstyrkte justitieutskottet även ett yrkande om behovet av fler civilanställda som socialdemokraterna framfört i en annan kommittémotion (mot. 2011/12:Ju359 yrkande 12). Utskottet ansåg att regeringens förslag till anslagsfördelning ger rättsväsendet goda förutsättningar att genomföra åtgärder för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Utskottet vidhöll dessutom sin tidigare uppfattning att frågor om hur resurser ska fördelas mellan polismyndigheterna bör vara en angelägenhet för Rikspolisstyrelsen att besluta om. Detsamma, ansåg justitieutskottet, gäller frågor om hur många civilanställda som bör finnas inom polisen. Riksdagen avslog båda motionsyrkandena.

Interpellationssvar om civilanställda inom polisen

Den 29 september 2011 besvarade justitieminister Beatrice Ask interpellation 2011/12:17 av Björn Söder (SD) om civilanställda inom polisen. Av justitieministerns svar framgår att det är varje arbetsledares uppgift att säkerställa att medarbetarnas utbildning och erfarenhet tas till vara så att bästa resultat uppnås. Justitieministern konstaterar att regeringens satsning på polisen har gjort det möjligt att anställa både personer med specialistkompetens och administrativ personal och att det i dag finns fler civilanställda än det fanns 2006. Justitieministern menar att även om det fortfarande är för mycket byråkrati och för mycket administration som sker på ett inte helt effektivt sätt, så är det inte politikernas uppgift att hitta den riktiga balansen mellan civilanställda och poliser utan detta är ett arbete som måste göras inom polisen.

Rikspolisstyrelsens yttrande över antalet civilanställda inom polisen

Samtidigt som justitieutskottet gav finansutskottet tillfälle att yttra sig beslutade utskottet att även Rikspolisstyrelsen skulle få yttra sig i frågan. Yttrandet inkom den 6 september 2012.

Rikspolisstyrelsen framhåller att sammansättningen av kompetenser ska utgå ifrån polisens uppdrag och att det ska finnas medarbetare med rätt kompetens, på rätt plats och vid rätt tidpunkt. På det sättet kan polisen förebygga, förhindra och utreda brott samt ge service menar Rikspolisstyrelsen. I yttrandet redovisas att andelen civilanställda i april 2012 var knappt 29 procent, vilket är nästan oförändrat jämfört med 2009. I yttrandet hänvisas också till myndighetens budgetunderlag för 2013–2015. Där bedömer man att en satsning på breddad och fördjupad kompetens skulle kosta 300 miljoner kronor per år.

Finansutskottets ställningstagande

Den motion som justitieutskottet har bett finansutskottet att yttra sig över innehåller ett förslag om ett tillkännagivande till regeringen om åtgärder för att öka effektiviteten i rättskedjan. Justitieutskottet vill att finansutskottet yttrar sig över den del av motionen som avser antalet civilanställda inom polisen. Finansutskottet begränsar yttrandet till ärendets budgetaspekter.

Motionärerna hänvisar till ett förslag från tidigare om att öronmärka 30 miljoner kronor till att anställa fler civilanställda. I sitt yttrande hänvisar Rikspolisstyrelsen i sin tur till ett förslag i sitt budgetunderlag för 2013–2015 om en satsning på 300 miljoner kronor till breddad och fördjupad kompetens inom polisen.

Finansutskottets anser att det, i likhet med vad utskottet flera gånger tidigare konstaterat (senast i yttr. 2011/12:FiU6y till justitieutskottet), är viktigt att de statsfinansiella konsekvenserna av förslag om antalet civilanställda inom polisen beaktas inom ramen för den årliga budgetprocessen. Utskottet har också upprepade gånger framhållit den breda parlamentariska förankring som sedan mitten av 1990-talet finns kring behovet av sunda offentliga finanser och hur det finanspolitiska ramverket ska användas för att uppnå detta (jfr bet. 2010/11:FiU42). Den s.k. rambeslutsmodell som riksdagen använder för att besluta om statens budget har varit en starkt bidragande faktor till den goda utvecklingen av de offentliga finanserna sedan mitten av 1990-talet. Utskottet vill betona vikten av att nya utgifter för staten alltid föregås av en grundlig beredning av regeringen och att utgiftspåverkande beslut fattas inom ramen för den ordinarie budgetprocessen.

Stockholm den 16 oktober 2012

På finansutskottets vägnar

Anna Kinberg Batra

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anna Kinberg Batra (M), Fredrik Olovsson (S), Göran Pettersson (M), Pia Nilsson (S), Peder Wachtmeister (M), Jörgen Hellman (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Maryam Yazdanfar (S), Carl B Hamilton (FP), Per Åsling (C), Marie Nordén (S), Staffan Anger (M), Per Bolund (MP), Anders Sellström (KD), Erik Almqvist (SD), Ulla Andersson (V) och Sven-Erik Bucht (S).