Lag om folkbokföringsregister, m.m.

Yttrande 1990/91:KrU2

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Kulturutskottets yttrande 1990/91 :KrU2y

Lag om folkbokföringsregister, m.m.

Till skatteutskottet

Skatleutskottel har den 20 november 1990 beslutat bereda kulturut­skottet tillfålle att yllra sig över proposition 1990/91:53 om lag om folkbokföringsregisler, m.m. jämte de med anledning av propositionen väckta motionerna 1990/9l:Sk22—29.

Kulturutskottet begränsar sitt yttrande lill alt avse propositionen såvitt däri tas upp frågan om författningsreglering av gallring samt motion Sk26 yrkande 2 vari föreslås alt gallring ur folkbokföringsre-gjstret skall lagregleras.

Utskottet

I proposition 1990/91:53 om lag om folkbokföringsregisler, m.m. gör föredragande statsrådet den bedömningen att någon särskild lagregle­ring om gallring inte är nödvändig. Han anför att det kan finnas anledning all — lämpligen genom förordning — meddela föreskrifter i ämnet. Han är dock inte beredd att nu ta ställning lill några detaljer (s. 33).

Enligl motion Sk26 (fp) bör det klart framgå av lagen att uppgifter­na i folkbokföringsregjstret skall gallras bort när de inte längre behövs för sitt ändamål. Delta betyder, säger motionären, att gallringen bör lagregleras.

Grundregler om gallring av allmänna handlingar lämnas i 12 § arkivlagen (1990:782). Denna grundregel skall gälla om det inte finns särskilda bestämmelser i annan lag eller förordning. Vid behandlingen våren 1990 av regeringens förslag om arkivlag (prop. 1989/90:72, bet. KrU29, rskr. 307) underströk ulskoltet i sitt av riksdagen godkända belänkande alt särbestämmelser som skall la över grundregeln bör ha lagform. Utskottet ansåg dock att — i enlighet med vad som förordades i propositionen — det bör finnas möjlighet att göra undantag från huvudregeln med tanke på att det kan finnas fall då en lagreglering enbart med hänsyn till en gallringsbestämmelse vore onödig.

I regeringsförslaget om arkivlag behandlades närmare vissa områden — bland dem datalagen (1973:289) — för vilka det finns särskilda

1 Riksdagen 1990/91. 3 saml. Nr2y


1990/91 KrU2y


regler att beakta när del gäller bevarande och gallring. Belräffande        1990/91:KrU2y

reglerna i dalalagen som reglerar inlegrilelsskyddel när personuppgift­er behandlas med hjälp av ADB lämnades följande redovisning i propositionen (s. 48—49).

— — — I datalagen skiljs mellan personregister som får föras efter enbart en licens från dalainspektionen (här nedan kallade licensregis-ler) och sådana personregister som därutöver fordrar ett särskilt till­stånd i varje enskilt fall (här nedan kallade tillslåndsregister). Det är framför alll de speciellt integritetskänsliga registren som fordrar till­stånd. Undantag från kravet på tillstånd gäller bl.a. sådana register som inrättas enligt beslut av riksdagen eller regeringen (s.k. statsmaklsregis-ler).

I fråga om licensregjsler gäller bl.a. den generella föreskriften alt personuppgifter skall utgå ur ett register då uppgifterna inte längre behövs med hänsyn lill ändamålet med registret. Skyldighet all la bort en personuppgift föreligger dock inte, om den skali bevaras på grund av bestämmelse i lag eller annan författning eller enligt myndighets beslut som har meddelats med stöd av författning (12 §). Beträffande lillslåndsregister bestämmer datainspektionen i de föreskrifter som skall lämnas för personregistret, i den mån del behövs för att förebygga risk för otillbörligt intrång i den personliga integriteten, vad som skall gälla om bevarande och gallring av uppgifterna i registret (6 §). Skulle författningsföreskrifter i detta hänseende saknas beträffande ett stats-maktsregisler, ankommer det på datainspektionen all lämna föreskrif­ter därom (6a §). Datainspelclionen kan också med stöd av 18 § datalagen meddela föreskrifter om gallring beträffande licensregjsler, om del behövs med anledning av vad som framkommit om registret.

Bestämmelserna i den föreslagna arkivlagen om bevarande och
gallring saml föreskrifter som meddelas med stöd av arkivlagen, t.ex.
om bevarande för forskningsändamål, blir regler som enligt datalagens
gällande lydelse lar över dalalagens regel i 12 § om förstörande.
Licensregjsler hos myndigheter som utgör allmän handling — och som
inte är författningsreglerade i särskild ordning — kommer därmed alt
gallras enligt arkivlagens normsystem.

När dalainspektionen meddelar föreskrifter om bevarande och gall­ring för tillslåndsregister (6 § datalagen) skall inspektionen förutom inlegritelsaspekten även beakta de skäl som talar för ett bevarande. Frågor om bevarande och gallring av personregister avgörs enligt 12 § dalaförordningen (1982:480) efter samråd med riksarkivet. Del är min uppfattning alt dalainspektionens föreskrifter om bevarande och gall­ring i praktiken tillkommer under vederbörlig hänsyn lill gängse gallringsprinciper. Jag anser inte att arkivlagen bör medföra någon ändring när det gäller datainspektionens uppgifter med tillslåndsregjsl-ren. Bestämmelsen i 6 § dalalagen bör därför gälla före arkivlagens regler. När det införs en generell arkivlagstiftning som anger mål för arkivverksamheten och knyter gallringsreglerna till dessa mål har inspektionen givetvis all beakta den lagstiftningen och väga intressena för bevarande mot inlegrilelsinlressel. I sak torde del emellertid inte vara något nytt för inspektionen. Jag ser därför inte nu anledning alt i datalagen närmare reglera denna avvägningsfråga.

Sammanfattningsvis innebär den sammantagna regleringen i arkivlagen och datalagen att när del är fråga om tillslåndsregister och jämställda slatsmaklsregisler är det datainspektionen som meddelar föreskrifter


 


om gallring och bevarande medan del är riksarkivet resp. de kommu-        1990/91:KrU2y nala arkivmyndigheterna som i övrigt meddelar sådana föreskrifter, alltså även belräffande licensregisler.

Av del här aktuella lagförslaget framgår inte huruvida folkbokfö­ringsregistren skall falla under 6 § eller 12 § dalalagen. I avsaknad av en explicit gallringsbestämmelse finns det alltså risk för att det upp­kommer oklara situationer och svåra awägningsproblem. Enligt ut­skottets mening är det otillfredsställande om avgörande i sådana fall skulle lämnas till förordningsnivå. Utskottet vill också erinra om att organisationskommittén för folkbokföringen — i betänkandet (SOU 1990:18) Lag om folkbokföringsregisler m.m. (s. 151 ff.) — föreslagit en särskild lagbestämmelse om gallring.

Med hänvisning till riksdagens klara ställningslagande vid behand­lingen av förslaget till arkivlag av innehåll alt bestämmelser om gallring i regel skall ha lagform föreslår utskottet att en bestämmelse om gallring tas in som 13 § i lagen om folkbokföringsregjster, m.m. Denna paragraf bör ha följande lydelse:

13 § Gallring av uppgifter i ett lokalt folkbokföringsregister och i det centrala referensregistret sker i enlighet med arkivlagens (1990:782) bestämmelser.

Stockholm den 27 november 1990 På kulturutskottets vägnar

Ingrid Sundberg

Närvarande: Ingrid Sundberg (m), Åke Gustavsson (s), Berit Oscarsson (s), Jan Hyttring (c), Anders Nilsson (s), Lars Ahlmark (m), Sylvia Pettersson (s), Erkid Tammenoksa (s), Leo Persson (s), Lars Ahlström (m), Margareta Fogelberg (fp), Stina Gustavsson (c), Alexander Chriso­poulos (v), Kaj Nilsson (mp), Ingegerd Sahlström (s), Ulla Berg (s) och Lola Björkquist (fp).

Särskilt yttrande

Jan Hyttring (c), Stina Gustavsson (c) och Kaj Nilsson (mp) anför:

Vi vill erinra om att förslag om att propositionen skall avslås har lagts fram i molioner från centerpartiet och miljöpartiet. Elt bifall till dessa motioner innebär att gallringsfrågan inte blir aktuell i detta riksdagsär­ende.


 


gotab  97334, Stockholm 1990