Till innehåll på sidan

över proposition 1987/88:66 om Sverige och den västeuropeiska integrationen

Yttrande 1987/88:SfU2

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Socialförsäkringsutskottets yttrande

1987/88:2 y

över proposition 1987/88:66 om Sverige och den västeuropeiska integrationen


SfU

1987/88:2 y


Till utrikesutskottet

Utrikesutskottet har den 4 februari 1988 beslutat att bereda soeialförsäk­ringsutskottet tillfälle att yttra sig över proposifion 1987/88:66 om Sverige och den västeuropeiska integrationen, jämte de med anledning av proposi­fionen väckta motionerna 1987/88:U2,1987/88;U3,1987/88:U4,1987/88:U5, 1987/88:U6 och 1987/88:U7 saml de under den allmänna motionstiden 1987/88 väckta motionerna U522, U523 och U524.

Soeialförsäkringsutskottet, som begränsar sitt yttrande till de frågor som direkt berör ulskottets verksamhetsområde, får anföra följande.

I Romfördraget och EG:s regelsystem finns en nära koppling mellan reglerna om arbetskraftens fria rörlighet och reglerna om samordning av socialförsäkringsförmåner för anställda och egenföretagare som flyttar inom Gemenskapen. Denna samordning täcker bl.a. sjukdom, föräldrapenning, förtidspension, ålderspension, efterlevandepension och arbetsskada.

EG:s regelsystem på socialförsäkringsområdet innebär att någon positiv särbehandling av ett lands egna medborgare inte får förekomma och beträffande pensionsförmåner skall dessa i princip utgå på samma villkor var förmånstagaren än är bosatt inom EG.

Mot denna bakgrund vill utskottet särskilt understryka vad som anförs i propositionen (s. 116) om att ett inordnande av den svenska socialförsäk-ringslagsfiftningen i EG:s regelsystem skulle kräva betydande förändringar av den svenska lagstiftningen, främst vad avser folkpensioner.

Såsom vidare framhålls i propositionen (s. 117) finns det en rad olika frågor som måste beaktas i en diskussion om migration och arbetskraftsrörlighet mellan Sverige och Västeuropa. En av dessa frågor är konsekvenserna inom socialförsäkringsområdet, vilken måste analyseras ytterligare. Därvid bör särskilt beaktas sambandet med de grundläggande värderingarna för svensk socialpolitik. Utskottet instämmer i dessa överväganden.

I de förestående överläggningarna med EG kommer också en rad frågor som rör det yttre gränsskyddet att aktualiseras såsom exempelvis oreglerad invandring från länder utanför EG-

Utskottet vill i detta sammanhang understryka vad som framhålls i proposifionen (s. 112) om att Sverige - och de övriga nordiska länderna -noga bör följa det arbete som EG:s inrikes- och justitieministrar bedriver i

Riksdagen 1987/88.11 saml. Nr2 y


gruppen för invandrarfrågor samt i den s.k. Trevigruppen för att stärka och     SfU 1987/88:2 y harmonisera gränsskyddet mot utomstående länder.

Stockholm den 1 mars 1988

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Doris Håvik

Närvarande: Doris Håvik (s), Nils Carlshamre (m), Ralf Lindström (s), Karin Israelsson (c), Ulla Johansson (s), Gullan Lindblad (m), Lena Öhrsvik (s), Nils-Olof Gustafsson (s), Kenth Skårvik (fp), Siri Häggmark (m), Ingegerd Elm (s), Rune Backlund (c), Margö Ingvardsson (vpk), Margareta Persson (s) och Barbro Sandberg (fp).    '

Avvikandemening

f    '     ■      .      '                                                                                                                                               ■          ,

Margö Ingvardsson (vpk) anser att den del av utskottets yttrande på s. 1 som börjar med "Såsom vidare" och slutar med "dessa överväganden." bort ha följande lydelse:

Såsom vidare framhålls i propositionen (s. 117) finns det en rad olika frågor som måste beaktas i en diskussion om migration och arbetskraftsrörlighet mellan Sverige och Västeuropa. En av dessa frågor är konsekvenserna inom socialförsäkringsområdet, vilken måste analyseras ytterligare. Därvid bör särskilt beaktas sambandet med de grundläggande värderingarna för svensk socialpolitik. Utskottet instämmer i dessa överväganden. Utskottet vill dock i detta sammanhang särskilt framhålla att en harmonisering med EG;s regelsystem på socialförsäkringsområdet inte får innebära att socialförsäk­ringsförmånerna försämras för i Sverige bosatta personer.

gotab   Stocl(holm 1988 15144