Till innehåll på sidan

Ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv

Yttrande 2010/11:NU1y

PDF
2010/11:NU1y Ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv

Näringsutskottets yttrande

2010/11:NU1y

Ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv

Till finansutskottet

Finansutskottet har gett övriga utskott tillfälle att yttra sig över budgetpropositionen för 2011 (prop. 2010/11:1) och motioner i de delar de berör respektive utskotts ansvarsområde.

Näringsutskottet bereder ärenden om anslag inom de tre utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv. Utskottet begränsar sitt yttrande till förslagen om utgifternas fördelning på utgiftsområden.

I ett senare skede av riksdagens prövning av regeringens budgetförslag kommer näringsutskottet i tre separata budgetbetänkanden (bet. 2010/11: NU1 Utgiftsområde 24 Näringsliv, 2010/11:NU2 Utgiftsområde 19 Regional tillväxt och 2010/11:NU3 Utgiftsområde 21 Energi) att ingående behandla förslagen till individuella anslag med tillhörande motioner.

Propositionen

I budgetpropositionen föreslås beslut om fördelning av utgifterna på utgiftsområden för 2011 och godkännande av en preliminär fördelning av utgiftsramarna för 2012–2014.

I tabellen på nästa sida redovisas regeringens förslag till ramar för de tre aktuella utgiftsområdena under perioden 2011–2014. Utskottet finner inte anledning att här beskriva regeringens underlag för förslagen till ramar inklusive de förslag till anslag som ramarna är baserade på. I stället hänvisas till budgetpropositionen i aktuella delar.

Regeringens förslag till ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv för åren 2011–2014 samt oppositionspartiernas motsvarande förslag uttryckt i skillnader mot regeringens förslag (miljoner kronor)

 

 

2011

2012

2013

2014

utg.omr. 19

Regeringen

3 510

3 380

3 165

2 965

 

(S, MP, V)

+30

*

*

*

 

(SD)

0

*

*

*

 

 

 

 

 

 

utg.omr. 21

Regeringen

2 870

2 768

2 016

2 043

 

(S, MP, V)

+100

*

*

*

 

(SD)

+150

*

*

*

 

 

 

 

 

 

utg.omr. 24

Regeringen

5 474

5 491

5 460

5 536

 

(S, MP, V)

+60

*

*

*

 

(SD)

+350

*

*

*

*Oppositionspartierna har inte föreslagit någon preliminär fördelning på utgiftsområden för åren 2012–2014.

Motionerna

Utgiftsområde 19 Regional tillväxt

I flerpartimotion 2010/11:Fi230 (S, MP, V) framhålls vikten av att hela Sverige ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina styrkor och förutsättningar. Motionärerna vill driva på för att det ska finnas både offentlig och kommersiell service i hela landet och anser att de 20 miljoner kronor regeringen anslår för detta ändamål är otillräckliga. De föreslår att stödet i stället bör uppgå till totalt 50 miljoner kronor.

I sin budgetmotion 2010/11:Fi231 föreslår Sverigedemokraterna ingen annan utgiftsram inom det aktuella utgiftsområdet än regeringen.

Utgiftsområde 21 Energi

Satsningar på förnybar energi föreslås i flerpartimotion 2010/11:Fi230 (S, MP, V). Motionärerna vill förlänga och utöka de befintliga anslagen till solvärme, solel och annan förnybar energiteknik. De vill därför införa ett nytt anslag betecknat förnybar energi och anslår 100 miljoner kronor under 2011 för satsningar med den inriktningen.

Enligt vad som sägs i Sverigedemokraternas budgetmotion 2010/11:Fi231 vill partiet ta Sverige ur oljeberoendet och utveckla den inhemska energiindustrin. Partiet väljer därför att avsätta resurser till en ökad satsning på energiforskning. För budgetåret 2011 avsätts 150 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslagit för det ändamålet.

Utgiftsområde 24 Näringsliv

I flerpartimotion 2010/11:Fi230 (S, MP, V) framhålls att staten, i samarbete med kommuner, föreningar och företag, bör ta ett ökat ansvar för att locka besökare till Sverige. Motionärerna avsätter därför 50 miljoner kronor per år för detta ändamål. De vill även tillföra 100 miljoner kronor per år till Vinnovaprogrammet Forska och väx för att underlätta forskning och utveckling.

Vidare vill motionärerna stimulera mindre företags internationella affärsrelationer genom att etablera ett nytt program – Konkurrenskraft Sverige. Programmet ska bl.a. främja export och utländska investeringar. Motionärerna anslår 100 miljoner kronor årligen till programmet under 2011 och 2012, fördelat med 70 miljoner kronor för export (anslag 2:3) och 30 miljoner kronor till investeringsfrämjande (anslag 2:4).

Ett innovationsprogram för en konkurrenskraftig industri och kunskapsintensiv tjänstesektor ska inrättas, och motionärerna föreslår att det ska avsättas 100 miljoner kronor per år för detta ändamål. Detta är 10 miljoner kronor mer än regeringens satsning på en innovationsstrategi.

De 20 miljoner kronor som regeringen anslår för utgifter i samband med försäljningar av statliga bolag anser motionärerna i stället ska användas till en förbättrad förvaltning av de statliga bolagen.

Motionärerna vill till viss del finansiera sina ovan redovisade satsningar genom besparingar på regeringens ökade resurser till Almi Företagspartner AB (70 miljoner kronor) och exportfrämjande (30 miljoner kronor). Vidare avvisas regeringens satsning på 100 miljoner kronor för att främja kvinnligt företagande.

Sverigedemokraterna föreslår i sin budgetmotion 2010/11:Fi231 ett antal insatser för att stärka företagande och entreprenörskap i landet. De satsar särskilt på att stärka forskning och utveckling samt på att stärka stödet för nyföretagande. Ett annat prioriterat område är att stärka Sveriges ställning som turistland. Sammantaget satsar Sverigedemokraterna 350 miljoner mer än regeringen på utgiftsområde 24 under budgetåret 2011.

Näringsutskottets ställningstagande

De senaste åren har präglats av den globala finanskrisens konsekvenser för nationer, företag och enskilda individer. Regeringens förmåga att agera klokt och återhållsamt i tider när många har ropat efter vidlyftiga – ofta kortsiktigt inriktade – akutåtgärder har bidragit till att Sverige har gått stärkt ur krisen och till att svenska folket gav alliansregeringen förnyat förtroende vid det senaste riksdagsvalet. Nu nalkas den tid då krishanteringsåtgärder kan bytas mot offensiva satsningar som syftar till att ge Sverige och svenska företag en än mer gynnsam position i den allt tuffare globala konkurrensen. Denna position ska möjliggöra fortsatt hållbar tillväxt inom svenskt näringsliv till gagn för hela landets utveckling och för att ambitiösa klimat- och energipolitiska åtaganden ska kunna infrias.

Utskottet anser att regeringens förslag i budgetpropositionen väl avspeglar den inställning som utskottet har givit uttryck för ovan. Mot den bakgrunden ser utskottet inga skäl till att – med anledning av de här aktuella motionerna – föreslå någon förändring av ramarna för de tre utgiftsområden som utskottet bereder. I respektive budgetbetänkande kommer utskottet att närmare behandla regeringens förslag till fördelning av medel på olika anslag. Med det anförda avstyrker utskottet de berörda yrkandena i motionerna 2010/11:Fi230 (S, MP, V) och 2010/11:Fi231 (SD).

Stockholm den 16 november 2010

På näringsutskottets vägnar

Mats Odell

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Mats Odell (KD), Maria Wetterstrand (MP), Jessica Polfjärd (M), Hans Rothenberg (M), Carina Adolfsson Elgestam (S), Olof Lavesson (M), Krister Örnfjäder (S), Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Eva Flyborg (FP), Börje Vestlund (S), Erik A Eriksson (C), Karin Åström (S), Jonas Jacobsson (M), Lars Isovaara (SD), Ingela Nylund Watz (S), Ingemar Nilsson (S) och Jens Holm (V).

Avvikande meningar

1.

Ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv (S, MP, V)

 

Maria Wetterstrand (MP), Carina Adolfsson Elgestam (S), Krister Örnfjäder (S), Börje Vestlund (S), Karin Åström (S), Ingela Nylund Watz (S), Ingemar Nilsson (S) och Jens Holm (V) anför:

Sverige ska vara ett jämlikt land. Ett jämlikt Sverige är ett framgångsrikt Sverige där all begåvning, alla talanger och all arbetsvilja tas till vara. Engagemang och nyfikenhet tillåts resultera i nya idéer och växande företag, och därmed även i jobb och framtidstro. Vi anser att den väg som regeringen följer där klyftorna ökar mellan de med höga och låga inkomster, mellan friska och sjuka, mellan män och kvinnor och mellan de som har respektive inte har arbete inte är värdig ett välfärdsland som Sverige. Den vägen innebär dessutom ett hot mot de grundläggande förutsättningarna för jobb och ekonomisk tillväxt.

Vad som i stället behövs är ett långsiktigt hållbart Sverige där alla är beredda att ta ansvar för ekonomin, jobben, miljön, skolan, vården och omsorgen. För oss är öppna gränser en förutsättning för en ansvarsfull ekonomisk politik. En öppnare värld där människor ges möjlighet att söka arbete i andra länder och där solidaritet och rätten att söka skydd undan förföljelse är självklar. Ett modernt välfärdsland där jobben, miljön och minskade klyftor sätts först – det är vårt framtidsland.

I vår gemensamma motion 2010/11:Fi230 (S, MP, V) finns en närmare beskrivning av de reformer och åtgärder vi anser vara nödvändiga för att vi ska kunna vända den negativa utvecklingen. Vi står bakom de ramar som föreslås i motionen för de här aktuella utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv för år 2011. Vi avser att återkomma med mer detaljerade synpunkter i utskottets anslagsbetänkanden inom respektive utgiftsområde men vill redan här understryka betydelsen av fortsatta och utökade satsningar.

Inom utgiftsområde 24 Näringsliv anser vi det vara viktigt att staten agerar betydlig mer kraftfullt för att stimulera forskning och utveckling i små och medelstora företag. Verket för innovationssystem (Vinnova) driver sedan tidigare det framgångsrika programmet Forska och väx, och vi vill stimulera detta arbete ytterligare. Vidare anser vi att staten bör ta ett större ansvar för att locka besökare till Sverige. Vi förordar därför en satsning på besöksnäringen i nära samarbete med kommuner, föreningar och företag.

Det är också vår uppfattning att staten bör stimulera mindre företags internationella affärsrelationer genom tillkomsten av ett nytt program – Konkurrenskraft Sverige. Programmet ska bl.a. främja export och utländska investeringar. Ett innovationsprogram för en konkurrenskraftig industri och kunskapsintensiv tjänstesektor som är mer omfattande än regeringens s.k. innovationsstrategi anser vi också bör inrättas. Organisationer såsom IFS (Internationella företagarföreningen i Sverige) och Winnet (tidigare Nationellt resurscentrum för kvinnor, NRC) gör viktiga insatser för att inspirera fler till att våga ta steget till eget företagande. Detta bör uppmärksammas.

Inom utgiftsområde 21 Energi föreslår vi flera satsningar på förnybar energi. Vi vill bl.a. förlänga och utöka de befintliga anslagen till solvärme, solel och annan förnybar energiteknik.

Avslutningsvis vill vi redovisa vår oro för vad som håller på att hända på den svenska landsbygden. Ett krympande serviceutbud gör det allt svårare att bo kvar eller etablera sig på den svenska landsbygden. När avstånden till livsmedelsbutiker, bensinmackar och annan kommersiell service för allt fler kan räknas i många mil är det hög tid för staten att agera. Vi anser att regeringens insatser för att säkerställa ett utbud av grundläggande kommersiell service i hela landet är otillräckliga. Vi anslår därför mer än dubbelt så mycket som regeringen inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt för att säkerställa tillgängligheten till grundläggande kommersiell service i gles- och landsbygd.

Sammanfattningsvis tillstyrker vi motion 2010/11:Fi230 (S, MP, V) i aktuell del och avstyrker regeringens förslag till ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv.

2.

Ramar för utgiftsområdena 19 Regional tillväxt, 21 Energi och 24 Näringsliv (SD)

 

Lars Isovaara (SD) anför:

Jag står bakom en politik som vilar på principen om grundläggande social rättvisa i kombination med traditionellt värdekonservativa idéer och där folkhemstanken bidrar med inspiration. Sammantaget ger detta en betydligt mer Sverigevänlig inställning än den som regeringen visar upp. Det samhälle vi nu ser växa fram med tärande utanförskap, hög arbetslöshet och försämrad välfärd måste vi lämna bakom oss.

Vad som behövs är en ny välfärdspolitik i linje med den som föreslås i Sverigedemokraternas motion 2010/11:Fi231. I motionen beskrivs möjligheterna att återupprätta den svenska välfärden samtidigt som skatterna sänks genom att medel omfördelas från den kostsamma invandringspolitiken och det verkningslösa utvecklingsbiståndet till nödvändiga välfärds- och trygghetssatsningar.

Jag är av den bestämda uppfattningen att grunden för välfärd och trygghet är arbete. Därför tar jag sikte på full sysselsättning och vill samtidigt motverka såväl den borgerliga regeringens lönedumpningspolitik som vänsterkartellens bidragslinje. Den jobbskapande politik som jag står bakom innebär framför allt satsningar på småföretagande, ökad matchning på arbetsmarknaden samt forskning och utveckling. En mer ansvarsfull invandringspolitik är en annan viktig hörnsten för att klara sysselsättningen. Jag anser att invandringen måste begränsas kraftigt för att det förödande arbetskraftsöverskottet inte ska bli ännu större.

När det gäller ramarna för de utgiftsområden som näringsutskottet bereder vill jag framhålla behovet av kraftfulla satsningar på att stärka företagandet och entreprenörskapet i landet. Utöver nyssnämnda insatser för att främja forskning och utveckling anser jag att åtgärder som stimulerar nyföretagandet är särskilt angelägna. Ett annat prioriterat område är att förbättra Sveriges ställning som turistland.

På det energipolitiska området anser jag det vara viktigt att satsa resurser på att ta Sverige ur oljeberoendet och på att utveckla den inhemska energiindustrin. Det är också angeläget att prioritera energiforskningen.

Det ovan sagda innebär att jag tillstyrker motion 2010/11:Fi231 (SD) i aktuell del och att jag avstyrker regeringens förslag till ramar för utgiftsområdena 21 Energi och 24 Näringsliv för 2011. Beträffande förslaget till ram för utgiftsområde 19 Regional tillväxt har jag inget att invända mot förslagen i budgetpropositionen.