Sameskojan (prop. 1992/93:32 bil. 1 delvis)

Yttrande 1992/93:UbU2

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Utbildningsutskottets yttrande 1992/93:UbU2y

Sameskolan (prop. 1992/93:32 bil. 1 delvis)

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har den 20 oktober 1992 beslutat att bereda utbildningsutskottet tillfålle att yttra sig över proposition 1992/93:32 bilaga 1 om samerna och samisk kultur m.m. jämte eventuella följd-motioner.

Utbildningsutskottet behandlar i detta yttrande den del av regeringens förslag till sametingslag som rör sameskolan. Motioner med anledning av lagförslaget i denna del har inte väckts.

Verksamheten i sameskolan regleras i skollagen (1985:1100), i same­skolförordningen (1967:216) och i förordningen (SKOLFS 1991:23) om försöksverksamhet med sameskola i Kiruna. Sameskolan är, till skillnad från grundskolan, en skola med staten som huvudman.

Sameskolor finns i Karesuando, Lannavaara, Gällivare, Jokkmokk och Tärnaby. 1 Kiruna anordnas sameskola på försök. Enligt bestäm­melserna i sameskolförordningen får kommun anordna samisk under­visning för samiska elever vid sin grundskola — integrerad samisk undervisning — om avtal härom träffas mellan kommunen och same­skolstyrelsen. Sådan undervisning bedrivs vid grundskolan i Gällivare, Härjedalens, Jokkmokks, Kiruna, Krokoms, Storumans, Strömsunds och Åre kommuner.

Sameskolorna leds av en styrelse, vars kansli är förlagt till Jokkmokk. Den nuvarande ordningen innebär att styrelsen utses av regeringen efter förslag från olika samiska organisationer. Närmast under styrelsen finns en skolchef, som förordnas av regeringen.

1 den nu föreliggande propositionen föreslår regeringen att en särskild myndighet — Sametinget — inrättas. Tinget skall utses bland samerna genom val. Dess uppgift blir främst att bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige. Enligt lagförslaget (2 kap. 1 §) hör till Sametingets uppgifter särskilt bl.a. att utse den styrelse för sameskolan som avses i 8 kap. 6 § skollagen. I propositionen föreslås vidare att tinget från regeringen övertar uppgiften att tillsätta tjänsten som skolchef. Då Sametinget avses vara en statlig myndighet ändras inte skolans status som en skola med statligt huvudmannaskap.

1 Riksdagen 1992/93. 14 samt. Nr2y


1992/93 UbU2y


Förslaget föranleder inte någon ändring i skollagen. Där finns endast           1992/93:UbU2y

föreskrifter om det statliga huvudmannaskapet, om att det skall finnas en särskild styrelse för sameskolan och om denna styrelses uppgifter. Däremot kommer det att krävas ändringar i sameskolförordningen. I propositionen anförs att utbildningsministern avser att återkomma till regeringen i den frågan, om riksdagen godkänner förslaget om Same­tingets ansvar för sameskolan.

Utbildningsutskottet har inget att erinra mot vad regeringen har före­slagit beträffande sameskolan. Med hänvisning härtill anser utskottet att konstitutionsutskottet bör tillstyrka propositionen i förevarande del.

Stockholm den 10 november 1992 På utbildninutskottets vägnar

Ann-Cathrine Haglund

I beslutet har deltagit: Ann-Cathrine Haglund (m), Lena Hjelm-Wallén (s), Rune Rydén (m), Bengt Silfverstrand (s), Ingvar Johnsson (s), Larz Johansson (c), Bo Arvidson (m), Ewa Hedkvist Petersen (s), Stefan Kihlberg (nyd), Eva Johansson (s), Ulf Melin (m), Jan Björkman (s), Christer Lindblom (fp) och Tuve Skånberg (kds).

Från Vänsterpartiet, som inte företräds av någon ordinarie ledamot i utskottet, har suppleanten Björn Samuelson (v) närvarit vid den slutli­ga behandlingen av ärendet.

gotab   42276, Stockholm 1992