Tilläggsbudget för år 2008 – utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Yttrande 2007/08:JuU1y

PDF
2007/08:JuU1 Tilläggsbudget för år 2008 – utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Justitieutskottets yttrande

2007/08:JuU1

Tilläggsbudget för år 2008 – utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Till finansutskottet

Inledning

Finansutskottet har den 8 april 2008 beslutat att bereda övriga berörda utskott tillfälle att yttra sig över proposition 2007/08:99 Tilläggsbudget till statsbudgeten 2008 och de motioner som kan komma att väckas, allt i de delar som berör respektive utskotts beredningsområde.

Justitieutskottet yttrar sig över regeringens förslag till tilläggsbudget för budgetåret 2008 avseende utgiftsområde 4 Rättsväsendet (punkt 24). Utskottet yttrar sig vidare över motionerna 2007/08:Fi14 (s) yrkande 3 (del) och 2007/08:Fi13 (v) yrkande 1 (del).

Utskottets överväganden

Anslaget 4:1 Polisorganisationen

I propositionen redogör regeringen för att antalet platser på polisutbildningen ska öka för att det långsiktiga målet om 20 000 poliser år 2010 ska uppnås. Eftersom polisprogrammet på Polishögskolan berättigar till studiemedel medför utökningen av antalet platser en ökning av utgifterna för studiemedel och studiemedelsräntor. För att bidra till finansieringen härav förs knappt 26 miljoner kronor från anslaget 4:1 Polisorganisationen till anslagen 25:2 Studiemedel m.m. och 25:3 Studiemedelsräntor m.m. Vidare minskas anslaget till polisorganisationen med 75 miljoner kronor för att bidra till finansieringen av ökningen av anslaget 4:2 Säkerhetspolisen. Sammantaget minskas anslaget 4:1 Polisorganisationen med knappt 101 miljoner kronor.

I motion Fi14 (s) anför motionärerna att anslaget till polisorganisationen, i förhållande till regeringens ändringsförslag, bör tillföras 25 miljoner kronor. Sammantaget innebär det att anslaget minskas med knappt 76 miljoner kronor.

Utskottet vill inledningsvis lyfta fram att rättsväsendet fr.o.m. år 2007 fått ett tillskott om drygt 1,5 miljarder kronor. Från och med år 2008 får polisen ytterligare 415 miljoner kronor, vilket innebär ett betydande resurstillskott. Resurstillskottet möjliggör ett stort antal fler poliser och utskottet välkomnar att antalet platser på polisutbildningen ökar för att uppnå det långsiktiga målet om 20 000 poliser år 2010. Utskottet delar mot den bakgrunden regeringens bedömning att det bör föras över medel till anslagen för studiemedel och studiemedelsräntor. Också när det gäller överföringen till säkerhetspolisen delar utskottet regeringens bedömning.

Anslaget 4:2 Säkerhetspolisen

I propositionen anför regeringen att säkerhetspolisens utgifter för terrorismbekämpning – men också för annan verksamhet såsom personskydd och kontraspionage – ökat under år 2008. Det är främst utgifter för personal och teknikstöd som har ökat. Mot den bakgrunden anser regeringen att anslaget bör ökas med 100 miljoner kronor. Delfinansiering föreslås genom en överföring från anslag 4:1 Polisorganisationen med 75 miljoner kronor. Vidare kommer säkerhetspolisen att från den 1 januari 2009 ta över ansvaret för de transporter av statsråden som i dag sker med Regeringskansliets chaufförer. Under uppbyggnaden av verksamheten uppstår engångsvisa kostnader under år 2008 varför regeringen föreslår att anslaget tillförs drygt 1 miljon kronor genom en överföring från anslag 90:5 Regeringskansliet m.m. under utgiftsområde 1 Rikets styrelse.

I motion Fi13 (v) anför motionärerna att säkerhetspolisen inte bör tillföras de 100 miljoner kronor som avser att täcka utgifterna för terrorismbekämpning m.m.

Enligt utskottets mening måste stor kraft ägnas åt att, med bibehållen respekt för mänskliga rättigheter och frågor om personlig integritet, undanröja risker för terroristhandlingar och andra brott mot rikets säkerhet. Utskottet delar regeringens uppfattning att säkerhetspolisen bör tillföras ytterligare 100 miljoner kronor på tilläggsbudget för att möta dessa krav. Också i övrigt delar utskottet regeringens bedömning vad gäller anslaget till säkerhetspolisen.

Stockholm den 15 maj 2008

På justitieutskottets vägnar

Thomas Bodström

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Thomas Bodström (s), Margareta Persson (s), Ulrika Karlsson i Uppsala (m), Cecilia Wigström i Göteborg (fp), Karl Gustav Abramsson (s), Inge Garstedt (m), Helena Bouveng (m), Lena Olsson (v), Kerstin Haglö (s), Mehmet Kaplan (mp), Anders Hansson (m), Maryam Yazdanfar (s), Karin Nilsson (c), Jeppe Johnsson (m), Kjell Eldensjö (kd) och Désirée Pethrus Engström (kd).

Avvikande meningar

1.

Anslaget 4:1 Polisorganisationen (s)

 

anför:

Det är bra att regeringen nu fullföljer den satsning på att utbilda fler poliser som inleddes av den socialdemokratiska regeringen. Däremot oroar det oss att regeringen under de två senaste åren minskat polisens resurser med 300 miljoner kronor. Det är också oroande att ekonomin i rättsväsendet nu är så ansträngd att antalet civilanställda inom polisen minskar. Det innebär att fler poliser kommer att få ägna sig åt skrivbordsarbete i stället för att vara synliga ute i samhället och bekämpa brott.

Vid behandlingen av budgeten i höstas föreslog vi att anslaget till polisen för år 2008 skulle höjas med 110 miljoner kronor. Om vi hade varit i regeringsställning skulle polisen således redan ha haft 110 miljoner kronor mer än i dag. Nu går regeringen vidare med nya besparingar. Därför anser vi att polisorganisationen på tilläggsbudgeten bör tillföras 25 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.

Det anförda innebär att vi anser att finansutskottet bör tillstyrka motion Fi14 yrkande 3 i denna del och därmed avstyrka propositionen i nu behandlad del.

2.

Anslaget 4:2 Säkerhetspolisen (v)

 

anför:

Säkerhetspolisen har fått stora resursökningar de senaste åren. Till stor del har detta skett för att finansiera bekämpningen av terrorism. Jag är mycket tveksam till såväl de metoder som används som den lagstiftning som ligger till grund för terrorismbekämpningen. Mot denna bakgrund och då riksdagen inte har någon insyn i Säkerhetspolisens verksamhet är jag inte beredd att ställa mig bakom den ökning av anslaget med 100 miljoner kronor som regeringen föreslagit.

Det anförda innebär att jag anser att finansutskottet bör tillstyrka motion Fi13 yrkande 1 i denna del och därmed avstyrka propositionen i nu behandlad del.