Uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen

Yttrande 2010/11:TU2y

PDF
2010/11:TU2y Uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen

Trafikutskottets yttrande

2010/11:TU2y

Uppföljning av riksdagens tillämpning av subsidiaritetsprincipen

Till konstitutionsutskottet

Enligt riksdagsordningen ska konstitutionsutskottet följa upp tillämpningen av subsidiaritetsprincipen och meddela kammaren sina iakttagelser.

Konstitutionsutskottet gav mot denna bakgrund den 14 oktober 2010 övriga utskott tillfälle att senast den 18 november 2010 ge de eventuella kommentarer som respektive utskott anser sig ha till iakttagelserna i konstitutionsutskottets bilagda promemoria avseende angivna aspekter och frågor.

Trafikutskottet redovisar i sitt yttrande sina kommentarer med anledning av ett förslag till utskottet om statistik för gods och passagerartransporter till sjöss.

Utskottets överväganden

Bakgrund

Konstitutionsutskottet har berett övriga utskott möjlighet att senast den 18 november 2010 kommentera följande aspekter av respektive utskotts subsidiaritetsprövning:

·.    upprättande av kanslipromemoria e.d. som ett led i föredragningen

·.    användande av den tvåstegsmetod som det hänvisats till i förarbetena

·.    kommissionens motiveringar eller avsaknaden av motiveringar avseende subsidiaritetsprincipen

·.    förekomst eller avsaknad av information från regeringen

·.    den samlade utvecklingen hittills på olika politikområden vad gäller lagstiftning på EU-nivå

·.    övrigt.

Konstitutionsutskottet har vidare berett övriga utskott att senast samma dag besvara följande frågor:

·.    Har tidsfristen på åtta veckor varit tillräcklig?

·.    Har utskottet haft några kontakter med utskott i andra nationella parlament under beredningen?

·.    Har utskottet haft någon användning av informationen i IPEX?

Trafikutskottets ställningstagande

Under den tidsperiod som KU:s förfrågan avser har riksdagen behandlat 22 subsidiaritetsärenden, varav ett avsåg trafikutskottets beredningsområde. Det var ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/42/EG om förande av statistik över gods- och passagerarbefordran till sjöss. Förslaget till förordning innebär att datainsamling efter godstyp görs obligatorisk även för statistik över sjötransporter. Insamling av data efter godstyp är redan obligatorisk för unionens statistik över transporter på vägar, järnvägar och inre vattenvägar, men frivillig för sjötransporter.

I det följande redovisas iakttagelser för det aktuella ärendet våren 2010 enligt de frågor som KU har ställt.

Gjorda iakttagelser

Upprättande av kanslipromemoria e.d. som ett led i föredragningen

Inför den första beredningen i utskottet den 16 mars 2010 upprättades en kanslipromemoria. Syftet var att redovisa dels gällande regler för subsidiaritetsprövningen, dels en sammanfattning av lagstiftningsakten och dels kansliets förslag till tidsplan för en ev. fortsatt beredning. I promemorian hade kansliet däremot inte lagt fram något förslag till hur utskottet skulle ställa sig till att inhämta information och synpunkter från regeringen. Som en komplettering inhämtade kansliet synpunkter från sjöfartsnäringen (Rederiföreningens tjänsteman med placering i Bryssel); vad som då framkommit refererades muntligt vid den andra beredningen den 13 april 2010. Vid detta sammanträde uttalade utskottet att utkastet till lagstiftningsakt inte stred mot subsidiaritetsprincipen.

Användande av den tvåstegsmetod som det hänvisats till i förarbetena

Ja, tvåstegsmetoden användes och skälet var tvåfaldigt. För det första var detta ärende trafikutskottets första subsidiaritetsprövning, och det var därför rimligt att det behandlades mer ingående. För det andra rådde det – åtminstone inledningsvis – ovisshet om huruvida subsidiaritetsprincipen hade tillämpats eller ej, då utkastet till lagstiftningsakt i vissa delar var svårtolkat.

Kommissionens motiveringar eller avsaknaden av motiveringar avseende subsidiaritetsprincipen

Kommissionen redovisade sin bedömning avseende subsidiaritetsprincipen. För det s.k. nödvändighetskriteriet hävdade kommissionen att syftet – statistik över transporter till sjöss med samma klassificering efter godstyp som används vid annan transportstatistik – inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna enbart genom frivillig insamling. Eftersom enbart kommissionen bedömdes kunna genomföra den samordning som krävs för statistik på unionsnivå ansågs även effektivitetskriteriet vara uppfyllt.

En kommentar är att kommissionens motivering var väl knapphändig – och det alldeles oavsett om beslutsfattande på EU-nivån är befogad eller inte.

Förekomst eller avsaknad av information från regeringen

Ärendet föll formellt sett inom Finansdepartementets område (frågan om inhämtande av statistik), men Näringsdepartementet var berört genom att ärendet gällde sjöfart. Kansliet hade underhandskontakter med båda departementen, och inledningsvis var det ovisst vilket departement som skulle vara huvudansvarigt. Finansdepartementet skickade ett skriftligt underlag till kansliet, daterat den 31 mars 2010. Vidare upprättade Finansdepartementet en faktapromemoria, daterad den 8 april 2010.

Den samlade utvecklingen hittills på olika politikområden vad gäller lagstiftning på EU-nivå

Med hänsyn till att enbart ett ärende behandlats saknas underlag för att kommentera frågan.

Övrigt

Inga ytterligare kommentarer föranleds av behandlingen av det aktuella ärendet.

Frågor

Har tidsfristen på åtta veckor varit tillräcklig?

Ja, i det aktuella fallet var tidsfristen tillräcklig.

Har utskottet haft några kontakter med utskott i andra nationella parlament under beredningen?

Några muntliga eller skriftliga kontakter togs inte. Utskottskansliet följer löpande EU-oplysningen i Danmarks uppgifter om vilka EU-dokument som inkommit till Folketinget, och som bl.a. innefattar s.k. grund- och nærhedsnotat (motsvarande faktapromemoria).

Har utskottet haft någon användning av informationen i IPEX?

I samband med ärendets beredning gjordes sökningar i IPEX (ett IT-baserat datasystem som möjliggör insyn i hur andra parlament i EU bereder subsidiaritetsärenden och de bedömningar som därvid görs). Någon närmare ledning gavs dock inte eftersom det under den tiden endast var två medlemsstater som hade registrerat uppgifter och dessa bestod i att ärendehandläggningen hade inletts.

Stockholm den 18 november 2010

På trafikutskottets vägnar

Anders Ygeman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders Ygeman (S), Jan-Evert Rådhström (M), Eliza Roszkowska Öberg (M), Pia Nilsson (S), Malin Löfsjögård (M), Lars Mejern Larsson (S), Sten Bergheden (M), Désirée Liljevall (S), Lars Tysklind (FP), Leif Pettersson (S), Anders Åkesson (C), Edward Riedl (M), Annelie Enochson (KD), Siv Holma (V), Leif Jakobsson (S), Annika Lillemets (MP) och Thoralf Alfsson (SD).