Utgiftsram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Yttrande 2014/15:SkU2y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2014-11-18
Justering
2014-11-20
Trycklov
2014-11-21
PDF

Skatteutskottets yttrande

2014/15:SkU2y

 

Utgiftsram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

 

 

Till finansutskottet

Finansutskottet har gett skatteutskottet tillfälle att yttra sig över Budgetpropo­sitionen för 2015 (prop. 2014/15:1 Förslag till statens budget finansplan och skattefrågor) samt de motioner som kan komma att väckas i anslutning till detta avsnitt.

Utskottet behandlar skattefrågorna och beräkningen av statsbudgetens inkomster i yttrande 2014/15:SkU1y Skattefrågor i budgetpropositionen för 2015.

I detta yttrande behandlar utskottet ramen för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution.

 

Sammanfattning

Skatteutskottet tillstyrker att ramen för 2015 års utgifter inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution fastställs till den nivå som regeringen föreslår och att riksdagen godkänner de preliminära ramar för åren 2016, 2017 och 2018 som regeringen föreslår som riktlinje för regeringens budgetarbete. Motionsför­slagen om andra ramar avstyrks.

I en avvikande mening från Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna föreslås att ramen för utgiftsområdet bestäms till en lägre nivå för 2015. Sverigedemokraterna föreslår i en avvikande mening att ramen bestäms till en högre nivå.

 

 

 

 

Utskottets överväganden

Utgiftsram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Utskottets förslag i korthet

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till ram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution och avstyrker motionsförslagen om lägre respektive större ramar.

Jämför avvikande mening 1 (M, C, FP och KD) och 2 (SD).

 

Utgiftsområdet

Målet för utgiftsområdet är att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn och bidra till ett väl fungerande samhälle för medborgare och närings-liv samt motverka brottslighet.

Kärnan i utgiftsområdet utgörs av beskattning, uppbörd av skatt, tull och avgifter samt verkställighet och indrivning av skatter och avgifter. I nära anknytning till detta finns starkt integrerade verksamheter med andra syften som antingen följer av eller direkt stöder arbetet med huvuduppgifterna, exempelvis folkbokföring, id-kort, fastighetstaxering, bouppteckningar, gränsskydd och verkställighet av enskildas betalningsanspråk. Inom skatte-, tull- och exekutionsområdet bedrivs även brottsbekämpning.

Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket är förvaltnings-myndigheter för respektive huvuduppgift. Kustbevakningen bedriver viss verksamhet inom utgiftsområdet genom att medverka i övervaknings- och kontrollverksamheten och ansvara för tullkontrollen till sjöss.

Budgetpropositionen

Regeringen föreslår att riksdagen beslutar om en fördelning av utgifter på ut­giftsområden som innebär att ramen för utgiftsområde 3 bestäms till 10 580 976 kronor för 2015 och att riksdagen som riktlinje för regeringens budgetarbete godkänner en preliminär fördelning på utgiftsområden som innebär att ramarna för utgiftsområde 3 bestäms till 10 686 miljoner kronor för 2016, 10 865 miljoner kronor för 2017 och 11 121 miljoner kronor för 2018. I förhållande till 2014 års vårproposition minskar ramen för utgifts-området med 8 miljoner 2015, 46 miljoner 2016, 67 miljoner 2017 och 66 miljoner 2018 till följd av förslag om nya reformer, förändrade makroekono­miska förutsättningar, förändrade volymer inom vissa regelstyrda transfere­ringssystem och övriga faktorer.

Myndigheterna inom utgiftsområdet ska göra det lättare för medborgare och företag att göra rätt för sig. Medborgare och företag som kommer i kontakt med myndigheterna ska få en enhetlig behandling och ska känna förtroende för rättssäkerheten i regelsystemen. Kvinnor och män ska ges samma möjlig­heter och villkor vid kontakter med myndigheterna.

De regelverk och rutiner som myndigheterna själva disponerar över ska vara så enkla som möjligt. Regeringen understryker betydelsen av det fortsatta förenklingsarbetet och av att myndigheterna aktivt bidrar genom att utarbeta förslag till förenklingar av de nationella och internationella regelverken, med beaktande av behovet av kontrollmöjligheter.

Fortsatta förändringar och rationaliseringar är nödvändiga för att klara av framtidens krav. Standardisering och automatisering av arbetsflöden liksom utveckling av elektroniska tjänster för att effektivisera är av stor betydelse. Utvecklingen måste vara parallell med de insatser som görs för att förbättra servicen till medborgarna och företagen och i lämpliga delar bygga på gemen­samma lösningar för statsförvaltningen. Kontroller och sanktioner syftar till att förstärka och upprätthålla normer och att se till att regelverken följs. Det är viktigt att säkerställa att systemen inte missbrukas.

Myndigheterna ska kontinuerligt följa samhällets utveckling och styra resurserna till prioriterade områden. Det är därför viktigt att myndigheterna har ändamålsenliga interna system för att löpande följa upp verksamheten.

Med anledning av att regeringen föreslår en ny ersättning för höga sjuk­lönekostnader ska Skatteverket ta emot uppgifter från arbetsgivare och vida­rebefordra dessa till Försäkringskassan. Därför ökas Skatteverkets anslag engångsvis med 2,4 miljoner kronor 2015 och varaktigt med 0,6 miljoner kro­nor fr.o.m. 2016.

Skatteverkets anslag minskas med 6,3 miljoner kronor 2015 respektive 24,3 miljoner kronor varaktigt fr.o.m. 2016 för att bidra med finansiering till prio­riterade satsningar. Vidare minskas anslaget varaktigt med 1,1 miljoner kronor som under åren 2015–2018 ska finansiera gemensam e-förvaltning. Anslaget får användas för Skatteverkets förvaltningsutgifter inklusive vissa nämnder och bidrag till vissa internationella organisationer inom skatte-området samt maximalt 30 000 000 kronor i ersättningsbelopp enligt vissa lagar.

I budgetpropositionen för 2014 tillfördes Tullverket tillfälliga medel t.o.m. 2017 för arbetet med införande av en ny unionstullkodex (UCC). Arbetet med att utveckla nya effektiva arbetsprocesser och bygga nya it-system till följd av UCC är omfattande och komplext. Utvecklingsplanen har fått revideras och tidspressen har ökat. Det är angeläget att förändringsarbetet genomförs skynd­samt så att det gamla tulldatasystemet kan avvecklas, bl.a. för att undvika dubbla system under lång tid och övergångslösningar baserade på gammal teknik. Anslaget behöver därför tillföras ytterligare medel. Tull-verkets anslag ökas engångsvis med 75 miljoner kronor enligt propositionen Höständrings­budget för 2014.

Tullverkets tillfälliga medel om 5,2 miljoner kronor för satsning mot grov organiserad brottslighet upphör planenligt 2015. Anslaget minskas vidare med 0,2 miljoner kronor 2015 respektive 5,8 miljoner kronor varaktigt fr.o.m. 2016 för att bidra med finansiering till prioriterade satsningar. Vidare minskas anslaget varaktigt med 0,2 miljoner kronor som under åren 2015–2018 ska finansiera gemensam e-förvaltning

Kronofogdens anslag minskas med 1,6 miljoner kronor 2015 respektive 6,2 miljoner kronor varaktigt fr.o.m. 2016 för att bidra med finansiering till prio­riterade satsningar. Vidare minskas anslaget varaktigt med 0,2 miljoner kronor som under åren 2015–2018 ska finansiera gemensam e-förvaltning.

Motionerna

Allianspartierna (M, C, FP, KD) sänker i flerpartimotion 3002 av Fredrik Reinfeldt m.fl. ramen för utgiftsområde 3 med 7 miljoner kronor 2015, och höjer ramen med 3 miljoner kronor för åren 2016–2018. Utvecklingen inom Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten med standardisering och automatisering av arbetsflöden, liksom utveckling av e-tjänster för att effektivisera, är av stor betydelse. Samordningsvinster är möjliga i och med att e-förvaltningsprojekt genomförs i hela statsförvaltningen, och detta möj­liggör i sin tur vissa anslagsjusteringar.

I Sverigedemokraternas partimotion 3003 av Mattias Karlsson m.fl. höjs ramen med 224 miljoner kronor för 2015, 291 miljoner kronor för 2016, 298 miljoner kronor för 2017 och 420 miljoner kronor för 2018. Detta görs för att intensifiera arbetet mot skattebortfall och öka kontrollerna vid de svenska gränserna.

Utskottets ställningstagande

Regeringens förslag till ramar för utgiftsområde 3 och de förändringar som föreslås av M, C, FP och KD samt av SD framgår av följande tabell.

Förslag till utgiftsram för utgiftsområde 3

Tusental kronor

År

Regeringen

Alliansen

SD

2015

10 580 976

–7 195

+224 000

Förslag till preliminära utgiftsramar för utgiftsområde 3

Miljoner kronor

År

Regeringen

Alliansen

SD

2016

10 686

+3

+291

2017

10 865

+3

+298

2018

11 121

+3

+420

 

 

Utskottet konstaterar att myndigheternas måluppfyllelse är god och att de i hög grad bidrar till att uppfylla målet för utgiftsområdet. Regelbundna undersök­ningar visar också att medborgarnas och företagens förtroende för myndig­heterna är högt.

Ökad tillgång till information från tredje part har liksom lagändringar som i olika hög grad syftat till att minska svartarbete och fusk bidragit till att Skatteverket gör bedömningen att skattefelet utvecklats i en fördelaktig rikt­ning under åren 2007–2012. Det är viktigt att skattereglerna följs och att resurserna i kontrollverksamheten koncentreras till de områden som löper högst risk för fel och fusk. Genom att följa skattefelets utveckling kan brister och områden med hög risk identifieras. Utskottet välkomnar regeringens aviserade uppdrag till Skatteverket att se över om personalliggare kan användas i fler branscher och att motverka svartarbete och social dumpning.

Tullverkets brottsbekämpande verksamhet utgör ett betydande hinder för storskalig smuggling. Myndighetens ingripande mot kriminella och beslag av varor har försvårat för illegala varor att nå den svenska marknaden. Det är positivt att myndighetens insatser för att utveckla metoderna för att upptäcka ekonomisk brottslighet har gett resultat.

Kronofogdemyndighetens förebyggande arbete för att på längre sikt minska antalet överskuldsatta i samhället är av stor betydelse. De åtgärder som myn­digheten vidtar bidrar till att upprätthålla en god betalningsvilja i samhället.

Myndigheterna behöver även i fortsättningen arbeta med nödvändiga för­ändringar och rationaliseringar för att klara av framtidens krav. Standardise­ring och automatisering av arbetsflöden liksom utveckling av elektroniska tjänster för att effektivisera är av stor betydelse för detta.

Enligt utskottets mening tillgodoser regeringens förslag väl behovet av effektivt arbete mot skattefusk och annan brottsbekämpande verksamhet. Det arbete som pågår i form av utbyggd service till medborgare och företag samt utveckling och rationalisering av verksamheterna genom effektiv användning av bl.a. it-tjänster är enligt utskottet också angeläget. Med det anförda tillstyr­ker utskottet regeringens förslag och avstyrker motionerna.

Stockholm den 20 november 2014

På skatteutskottets vägnar

Per Åsling

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Per Åsling (C), Leif Jakobsson (S), Jessica Polfjärd (M), Olof Lavesson (M), Peter Persson (S), Anna Hagwall (SD), Maria Plass (M), Hannah Bergstedt (S), Rasmus Ling (MP), Helena Bouveng (M), Adnan Dibrani (S), David Lång (SD), Daniel Sestrajcic (V), Aron Modig (KD), Patrik Lundqvist (S), Erik Ezelius (S) och Robert Hannah (FP).

 

Avvikande meningar

1.

Utgiftsram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

(M, C, FP, KD)

 

Per Åsling (C), Jessica Polfjärd (M), Olof Lavesson (M), Maria Plass (M), Helena Bouveng (M), Aron Modig (KD), och Robert Hannah (FP) anför:

 

Utvecklingen inom Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten med standardisering och automatisering av arbetsflöden liksom utveckling av e-tjänster för att effektivisera är av stor betydelse. Arbetet bör ske tillsammans med de insatser som görs för att förbättra servicen till allmänheten och företa­gen och i lämpliga delar bygga på gemensamma lösningar för statsförvalt­ningen. Samordningsvinster är möjliga i och med att e-förvaltningsprojekt genomförs i hela statsförvaltningen. Vi föreslår därför för 2015 en ram för utgiftsområde 3 som är totalt 7 miljoner kronor lägre än ramen i regeringens förslag.

Kronofogdemyndighetens arbete med att upprätthålla god betalningsvilja i samhället är viktigt för det ekonomiska systemet. Myndigheten arbetar på ett effektivt, partsneutralt och förtroendeingivande sätt för att verkställa och driva in skulder. Fler livskraftiga företag med betalningssvårigheter bör få möjlighet till en andra chans. Vi föreslår därför för åren 2016–2018 extra anslag till Kronofogdemyndigheten med 9 miljoner kronor årligen, jämfört med rege­ringens förslag, för att finansiera arbetet med skuldsanering för företagare.

 

2.

Utgiftsram för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution (SD)

 

Anna Hagwall (SD) och David Lång (SD) anför:

Sverigedemokraterna höjer anslagen för 2015 till Skatteverket och Tullverket för att intensifiera arbetet mot skattebortfall samt öka kontrollerna vid de svenska gränserna. Tullverkets anslag höjs totalt sett med 199,4 miljoner kro­nor, varav 31 miljoner kronor för att uppfylla deras budgetyrkande så att de kan bibehålla nivån på verksamheten. Ytterligare 150 miljoner kronor avsätts för att förstärka myndighetens verksamhet då de tvingats till stora nedskär­ningar på senare år och det råder personalbrist på flera områden. Slutligen avsätts 18,4 miljoner kronor för inköp av en ny mobil skanner inklusive kost­nad för personal som hanterar skannerutrustningen. Därför föreslår vi högre ram för utgiftsområde 3 för 2015 med sammanlagt 224 miljoner kronor jäm­fört med regeringens förslag.

Vi föreslår även att Tullverket på sikt bör flyttas från Finansdepartementets jurisdiktion till Justitiedepartementet för att tydliggöra vår syn på verket som i första hand en brottsbekämpande myndighet.