Vårändringsbudget för 2013

Yttrande 2012/13:UbU3y

PDF
2012/13:UbU3y Vårändringsbudget för 2013

Utbildningsutskottets yttrande

2012/13:UbU3y

Vårändringsbudget för 2013

Till finansutskottet

Finansutskottet beslutade den 18 april 2013 att ge utbildningsutskottet tillfälle att yttra sig över propositionen Vårändringsbudget för 2013 (prop. 2012/13:99) med eventuella motioner, i de delar som berör utskottets beredningsområde.

Utbildningsutskottet begränsar sitt yttrande till att avse förslag som berör utgiftsområde 15 och 16.

Utskottets överväganden

Propositionen

I propositionen Vårändringsbudget för 2013 (prop. 2012/13:99) föreslår regeringen att riksdagen godkänner att verksamheterna vid Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola ska ingå i en högskola (s. 10).

Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2013 att den avser att stödja Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola i processen med sikte på en ny konstnärlig högskola i Stockholm (prop. 2012/13:1 utg.omr. 16 avsnitt 4.6.3). Regeringen återkom även till frågan i propositionen Forskning och innovation (prop. 2012/13:30 avsnitt 10.2.3). I december 2012 tillsatte regeringen en organisationskommitté med uppdrag att förbereda och vidta de åtgärder som krävs för inrättandet av en sådan ny högskola (dir. 2012:121). Uppdraget gavs med förbehåll för riksdagens beslut i nödvändiga delar. Den nya högskolan ska enligt direktiven inleda sin verksamhet den 1 januari 2014.

Utskottets ställningstagande

Utbildningsutskottet konstaterar att regeringen i budgetpropositionen för 2013 (prop. 2012/13:1 utg.omr. 16 avsnitt 4.6.3) angav att Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola gemensamt har inkommit med en framställan om att bilda en ny högskola genom ett samgående mellan de tre lärosätena (U2012/UH/3514). Det huvudsakliga syftet är att skapa förutsättningar för en gynnsam miljö för konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå i Stockholm. Dessutom anförs att samgåendet på sikt kommer att kunna leda till en effektivare användning av resurser.

Utbildningsutskottet noterar även att regeringen har återkommit till frågan i propositionen Forskning och innovation (prop. 2012/13:30 avsnitt 10.2.3). Större resurser har tillförts konstnärlig forskning de senaste tio åren, konstnärliga examina på forskarnivå har införts och en konstnärlig forskarskola har inrättats. För dessa görs bedömningen att resurserna för forskning och forskarutbildning ännu varit alltför splittrade på små miljöer för att de ska kunna tillhandahålla en konstnärlig forskarutbildning av hög kvalitet. Inget lärosäte i Stockholm har fått tillstånd att utfärda konstnärliga examina på forskarnivå, vilket i sin tur har lett till att den interna kompetensen vid högskolorna inte har byggts upp i tillräcklig utsträckning.

Det är enligt utbildningsutskottets mening viktigt att det finns goda förutsättningar för utveckling av såväl utbildning som konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå i Stockholm. Genom att skapa en gemensam miljö kan man föra olika konstarter närmare varandra och därigenom ge förutsättningar för nydanande verksamhet på internationell nivå. Dessutom skapas större förutsättningar för att samutnyttja administration, scener, teknik och andra resurser.

Liksom regeringen välkomnar utbildningsutskottet initiativet till ett samgående. Utbildningsutskottet anser att starka skäl talar för att ett sådant samgående skulle skapa en god grund för en långsiktigt livskraftig konstnärlig forskningsmiljö i Stockholm och tillhandahålla en gemensam mötesplats för de konstnärliga professionerna för utveckling av den konstnärliga forskningen. De aktuella konstnärliga högskolorna avses ingå i en högskola fr.o.m. den 1 januari 2014.

Mot denna bakgrund föreslår utbildningsutskottet att finansutskottet tillstyrker att verksamheterna vid Dans- och cirkushögskolan, Operahögskolan i Stockholm och Stockholms dramatiska högskola ska ingå i en högskola.

Utbildningsutskottet föreslår även att finansutskottet tillstyrker övriga förslag inom utgiftsområde 15 och 16.

Stockholm den 21 maj 2013

På utbildningsutskottets vägnar

Tomas Tobé

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Tomas Tobé (M), Ibrahim Baylan (S), Betty Malmberg (M), Louise Malmström (S), Thomas Strand (S), Tina Acketoft (FP), Gunilla Svantorp (S), Roger Haddad (FP), Jabar Amin (MP), Yvonne Andersson (KD), Carina Herrstedt (SD), Rossana Dinamarca (V), Michael Svensson (M), Björn Samuelson (M), Cecilia Dalman Eek (S) och Emil Källström (C).